«Ο Τσίπρας παραμένει προσηλωμένος στη συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Ζάεφ

«Με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε αφοσιωμένοι στις προοπτικές των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα», είπε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφουςΜεταξύ άλλων, ο Ζάεφ είπε ότι ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι «παραμένει αφοσιωμένος στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ανέλαβε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί»«Για τα νέα
Βαλκάνια που θα έχουν ως βάση τη φιλία, τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ώστε οι πολίτες να ζουν ευτυχισμένοι», είπε μιλώντας στο πρακτορείο ΜΙΑΕν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ

Διαβεβαιώσεις πως θα παραμείνει προσηλωμένος στη συμφωνία των Πρεσπών φέρεται να παρείχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, όπως είπε σε δημοσιογράφους ο ηγέτης της ΠΓΔΜ.

«Με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε αφοσιωμένοι στις προοπτικές των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα. Για τα νέα Βαλκάνια που θα έχουν ως βάση τη φιλία, τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ώστε οι πολίτες να ζουν ευτυχισμένοι» τόνισε, μιλώντας στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο Ζόραν Ζάεφ.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι «παραμένει αφοσιωμένος στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ανέλαβε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί».

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την προσήλωση της Ελλάδας στη συμφωνία, όπως και τη δική μας», πρόσθεσε.

Μάλιστα, δεν έκρυψε την ελπίδα του πως το κοινοβούλιο των Σκοπίων να ανάψει το «πράσινο φως» για τις συνταγματικές αλλαγές προτρέποντας τους βουλευτές να «αδράξουν την ιστορική ευκαιρία» υπερψηφίζοντας.

Βέβαια, τόνισε ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει πρωτοβουλίες βουλευτών της χώρας του για την ενίσχυση της «ταυτότητας και της γλώσσας» αλλά και τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού μέλλοντος της ΠΓΔΜ.

Εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αγωνιά για την ψηφοφορία της Παρασκευής στο σκοπιανό Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησαν την Πέμπτη οι επίσημες συνομιλίες για την ένταξη της χώρας το ΝΑΤΟ, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η Συμμαχία σε επίσημη ανακοίνωσή της: «Οι επίσημες συνομιλίες καλύπτουν λεπτομερώς όλες τις πτυχές της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, στρατιωτικών και νομικών ζητημάτων. Οι εργασίες για την ενταξιακή διαδικασία ξεκίνησαν τον Ιούλιο, μετά την πρόσκληση των Συμμάχων στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών».

Το ΝΑΤΟ μάλιστα καθιστά σαφές για ακόμη μία φορά ότι η ένταξη της χώρας στη Συμμαχία μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Άλλωστε, κατά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε σημειώσει ότι «μόλις ολοκληρωθούν όλες οι συνταγματικές αλλαγές για το νέο όνομα, μπορούμε να υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα