«Ο Τσίπρας δεν με ρώτησε ποτέ “δικός μας είναι αυτός;”» – Τι είπε στο altsantiri.gr η γυναίκα δίπλα του

Όργιο παραπληροφόρησης και διακίνησης fake news σχετικά με το τι (δεν) είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μάτι«Θέλω να γίνει κάθετη διάψευση», υπογράμμισε στο altsantiri.gr η Κατερίνα Μαλά, μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων στο ΜάτιΚατερίνα Μαλά: Η πραγματική ερώτηση του Τσίπρα ήταν «η κόρη σου
είναι αυτή;»Πώς ξεκίνησε η προσπάθεια παραπληροφόρησης

Ρεπορτάζ: Αποστόλης Κρέτσης

Όργιο παραπληροφόρησης και διακίνησης fake news επικρατεί από χθες, Πέμπτη από συγκεκριμένα διαδικτυακά ΜΜΕ, σχετικά με το τι (δεν) είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που είχε την περασμένη Τρίτη με κατοίκους στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, δεν ειπώθηκε ποτέ από τον Αλέξη Τσίπρα η φράση «δικός μας είναι αυτός;» στη γυναίκα που καθόταν δίπλα του, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με κατοίκους στο Μάτι.

Ο λόγος για την Κατερίνα Μαλά, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων στο Μάτι, με την οποία επικοινώνησε το altsantiri.gr προκειμένου να διευκρινίσει τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή.

«Θέλω να γίνει κάθετη διάψευση», υπογράμμισε εμφανώς εκνευρισμένη από τα όσα έχουν διακινηθεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, εξηγώντας ότι η ερώτηση που της έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν: «Η κόρη σου είναι αυτή;».

Η συντονισμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης που ξεκίνησε από την Πέμπτη

Η επίμαχη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με κατοίκους στο Μάτι δεν βρέθηκε μόνο σήμερα στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς από χθες, Πέμπτη ξεκίνησε μια «χιονοστιβάδα» από fake news, με σκοπό ο πρωθυπουργός να παρουσιαστεί ως «ανάλγητος».

Όλα ξεκίνησαν με ένα βίντεο που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο από τη «γαλάζια» ομάδα προπαγάνδας, την «Ομάδα Αλήθειας», το οποίο φιλοξενήθηκε και από πολύ γνωστά αντικυβερνητικά sites.

Το εν λόγω απόσπασμα, «κομμένο» και «ραμμένο» στα σημεία που βολεύει τη «γαλάζια» προπαγάνδα, δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται σε μία πυρόπληκτη της περιοχής, λεγόντάς της πως δεν θα σωθεί αν έπαιρνε 2.000 ευρώ και πως «θα τα σπατάλαγε».

Ακόμα και με «γυμνό μάτι» φαίνεται όπως, ότι το απόσπασμα που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν δείχνει την αρχή της συζήτησης, με αποτέλεσμα τα λεγόμενα του πρωθυπουργού να αποκτούν τελείως διαφορετικό νόημα από το κυρίως θέμα που συζητούσε εκείνη τη στιγμή με την πυρόπληκτη.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε χθες το altsantiri.gr, η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με την κάτοικο της περιοχής είχε να κάνει με το πώς θα διατεθούν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από συγκεκριμένους εράνους για την αναγέννηση της περιοχής.

Αν μάλιστα παρατηρήσετε καλά το βίντεο, ο πρωθυπουργός δίνει ως παράδειγμα την Κύπρο, η οποία παραχώρησε στην Ελλάδα 10 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νοσοκομείου στο Μάτι.

Με λίγα λόγια, το αντικείμενο της συζήτησης ήταν το γιατί είναι προτιμότερο τα χρήματα αυτά (όπως της Κύπρου) να μην «σπάσουν» σε επιδόματα των 2.000 ευρώ, αλλά να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία υποδομών που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Μάλιστα, από το απόσπασμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο λείπει το κομμάτι εκείνο που δείχνει ότι οι κάτοικοι συμφώνησαν με το παραπάνω σκεπτικό.

Τα fake news της Παρασκευής

Κι όταν καταρρίφθηκαν τα χθεσινά fake news, τα γνωστά -δημοσιογραφικά και μη- παράκεντρα έστησαν ένα νέο παραμύθι: Ότι ο «κυνικός» πρωθυπουργός διακρίνεται να ρωτάει χαμηλόφωνα τη γυναίκα που βρίσκεται δίπλα του: «Δικός μας είναι αυτός;».

Φυσικά δεν είναι το πρώτο και όπως φαίνεται ούτε το τελευταίο τρανό παράδειγμα διακίνησης ψευδών ειδήσεων. Ας είναι τουλάχιστον εκείνο, το οποίο θα προκαλέσει τη σκληρή αντίδραση της ΕΣΗΕΑ…

Το επίμαχο απόσπασμα-μνημείο δημιουργικής «κοπτοραπτικής»:

Keywords
Τυχαία Θέματα