Ο Τσαβούσογλου καλεί τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (video)

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται το Μπακού εν μέσω των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν απέναντι στην Αρμενία.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει εκείνους που κάνουν το σωστό, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Can #Azerbaycan‘ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Cumhurbaşkanımız @RTErdogan‘ın selam ve desteklerini ilettik.
BİZ BİR MİLLETİZ!
Gerektiğinde

bir devlet gibi davranacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Azerbaycan’dır, Azerbaycan da Türkiye!@azpresident pic.twitter.com/wWkgTmvKNK

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 6, 2020

Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στο Μπακού πραγματοποιείται μετά την έκκληση που απηύθυναν η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για «άμεση και χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός» στο Καραμπάχ.

Οι τρεις χώρες κάλεσαν τα δύο μέρη να «δεσμευθούν από τώρα για την επανάληψη της διαδικασίας διευθέτησης» ενώ οι μάχες συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή και τη Δευτέρα (05/10), και οι βομβαρδισμοί σε αστικές ζώνες προκαλούν φόβους για νέα θύματα μεταξύ των αμάχων.

LIVE — Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu (during a work visit to Azerbaijan): World must side with the right one in the Nagorno-Karabakh tension, and the right one is Azerbaijanhttps://t.co/SuPt4SoeH8 pic.twitter.com/OA1x2OfIHz

— DAILY SABAH (@DailySabah) October 6, 2020


Στις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου, συνεχίζει να δηλώνει πως το Αζερμπαϊτζάν έχει το δικαίωμα να εκδιώξει τους αρμένιους αυτονομιστές από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και απέρριψε έμμεσα την έκκληση για παύση του πυρός.

«Τι θα γίνει μετά, η Αρμενία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί αμέσως από τα αζερικά εδάφη; Θα υπάρξει μια επίλυση που θα εγγυάται την αποχώρησή της;», τόνισε. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο (στην έκκληση της ομάδας του Μινσκ), συνεχίζουν να θέτουν στην ίδια βάση τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Όπως τόνισε ο Τσαβούσογλου, η υιοθέτηση της ίδιας προσέγγισης απέναντι στις δύο χώρες ισοδυναμεί με «επιβράβευση της Αρμενίας» παρότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί αζερικό έδαφος με βάση το διεθνές δίκαιο.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu befinner sig nu i Azerbajdzjan. På bild med president Ilham Aliyev. pic.twitter.com/kay5uqAVIr

— Nagorno-Karabakh (@infoomkarabakh) October 6, 2020


«Θα σταθούμε στο πλευρό των Αζέρων αδελφών μας, σήμερα και αύριο», διαβεβαίωσε και συνέχισε: «Θα ήθελα να πω σε όλο τον κόσμο πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, είναι μια κατεχόμενη περιοχή που δεν μπόρεσε να απελευθερωθεί παρ’ όλες τις προηγούμενες αποφάσεις» διεθνών μεσολαβητών.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης τις αρμενικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον Αζέρων αμάχων. «Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησαν ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, την ώρα που το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει σύρους μισθοφόρους στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Νωρίτερα τη Δευτέρα (05/10), αυτονομιστικές δυνάμεις αποσύρονται από τομείς του μετώπου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τη Δευτέρα (05/10) ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε τη Δευτέρα (05/10), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική δημόσια τηλεόραση, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού επιτευχθεί προηγουμένως μια κατάπαυση του πυρός.

Σημειώνεται ότι ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στη συνάντησή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Με την Αρμενία να έχει καταγγείλει ότι η Τουρκία κατέρριψε μαχητικό της.

What will Russia do in response to Turkey’s intervention in Nagorno Karabakh? Read the analysis from @YOBounab https://t.co/lBRfnqlkVt pic.twitter.com/saLiVMJfwg

— InsideOver (@inside_over) October 6, 2020

Αρμενία: Eναρξη επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα του Νακγόρνο Καραμπάχ

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε την έναρξη ευρείας κλίμακας επίθεσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Σουσάν Στεπανιάν, μετά το μεσημέρι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ενεργοποίησαν εφεδρικές δυνάμεις , μεγάλο αριθμό στρατιωτικού οπλισμού συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Η ίδια ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να βάλλουν με ρουκέτες εναντίον της πόλης Στεπανακέρτ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε «κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Μπακού του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και μάλιστα μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΣΕ για την σημασία του τερματισμού των εχθροπραξιών».

Things to know:
1. Nagorno #Karabakh is not a disputed territory, it is internationally recognized sovereign territory of #Azerbaijan.
2. #Armenia occupied not only NK but also 7 adjacent regions.
3. Recent fighting is not happening in Armenia.#DontBelieveArmenia pic.twitter.com/bkvU2Ebywq

— Anvar (@AnvarSalah96) October 6, 2020

#Azerbaijan‘s cities have been attacked by missiles from #Armenia.These cities have nothing to do with #NagornoKarabakh. #DontBelieveArmenia. pic.twitter.com/pfYm71RV2j

— Can Azerbaycan (@can_azerbaycan) October 6, 2020

https://t.co/4eOrXhvaFh

Azerbaijan has admitted using Turkish-manufactured armed drones in clashes against Armenian forces in Nagorno-Karabakh, acknowledging it for the first time since the conflict was reignited.
In a televised interview with the Turkish news channel TRT … pic.twitter.com/VuZp96sjq1

— ⓵ⒷⓊⓋ (@_1BUV) October 6, 2020

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα