Ο Τραμπ θα επαναφέρει τα βασανιστήρια και τις φυλακές της CIA εκτός Αμερικής

Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, σχετικά με τους βασανισμούς και τα κέντρα κράτησης της CIA σε άλλες χώρες πέρα από την Αμερική, φαίνεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μπορείτε να φανταστείτε (…) αυτά τα ζώα στη Μέση Ανατολή, που κόβουνε κεφάλια, να κάθονται να συζητάνε (…) ότι έχουμε πρόβλημα με τους εικονικούς πνιγμούς; Πρέπει να προχωρήσουμε σε εικονικούς πνιγμούς, και σε ακόμα πιο σκληρά πράγματα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τραμπ πριν την εκλογή του.

Σύμφωνα με αμερικανικά

ΜΜΕ, ο Τραμπ, αναμένεται να άρει την απαγόρευση για τις υπερπόντιες φυλακές «Black site» της CIA, αντιστρέφοντας τα όσα είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα έτσι ώστε αυτές οι φυλακές να κλείσουν.

Όταν ο Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009, προσπάθησε να αναδιαμορφώσει τα όσα είχε θέσει σε ισχύ ο Τζορτζ Μπους σχετικά με την πολιτική αντιμετώπισης των υπόπτων για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων.

Ο Τραμπ, όπως είχα πει προεκλογικά, σκοπεύει να ανατρέψει τους περιορισμούς που υπάρχουν και να υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση ως προς την τρομοκρατία και τους υπόπτους της, τόσο στην Αμερική όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ο Τραμπ είχε τοποθετηθεί σχετικά με τα βασανιστήρια και είχε κάνει σαφές πως θέλει να επαναφέρει τον εικονικό πνιγμό.

Προεκλογικά και μετά από αυτές τις δηλώσεις ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δεσμεύτηκε ότι η υπηρεσία του δεν θα προσφεύγει πλέον σε ακραίες ανακριτικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα στον εικονικό πνιγμό, για να αποσπά πληροφορίες από υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες, ακόμη και αν λάβει τέτοια εντολή από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μετά την εκλογή του Τραμπ περίπου 200 απόστρατοι στρατηγοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπέγραψαν μια επιστολή στην οποία εκφράζουν την αντίθεση τους στην πρακτική των βασανιστηρίων.

Μετά από συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον στρατηγό εν αποστρατεία των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, ο Τραμπ φάνηκε να αλλάζει γνώμη, κάτι που σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα, διαψεύδεται.

«Ένα πακέτο τσιγάρα και δύο μπύρες είναι πιθανότερο να κάνουν τους υπόπτους να μιλήσουν παρά οι εικονικοί πνιγμοί», είχε πει χαρακτηριστικά ο Μάτις στον Τραμπ κατά τη συνάντησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα