Ο πατέρας του Γάλλου δημοσιογράφου που κρατείται στην Τουρκία ζητά τη βοήθεια του πολιτικού κόσμου

Ο πατέρας του Γάλλου δημοσιογράφου Λου Μπιρό, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία εδώ και περίπου έναν μήνα, ελπίζει ότι η συγκέντρωση που οργανώθηκε σήμερα στο Παρίσι θα αποτελέσει «την αρχή μιας πραγματικής πολιτικής κινητοποίησης» για την απελευθέρωση του γιου του.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και η επιτροπή υποστήριξης στον Λου Μπιρό ύψωσαν νωρίτερα σήμερα ένα πανό στην είσοδο του δημαρχείου του 5ου διαμερίσματος του Παρισιού όπου, πλάι στη φωτογραφία του νεαρού δημοσιογράφου, αναγράφεται

το σύνθημα «Ελευθερώστε τον Λου Μπιρό».

«Πρόκειται για πολιτική σύλληψη και κατά συνέπεια επαφίεται στους πολιτικούς να επιλύσουν αυτό το θέμα», δήλωσε ο δήμαρχος του διαμερίσματος, Κριστόφ Ζιράρ.

Ο Λοΐκ Μπιρό, που έγινε δεκτός από τον δήμαρχο, εξέφρασε την απορία του για τη «σιωπή» των Γάλλων πολιτικών «εξαιρουμένου του προέδρου της Δημοκρατίας» για την υπόθεση του γιου του. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 15 Αυγούστου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη του Μπιρό και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξανασυζητήσουν το θέμα αυτήν την εβδομάδα.

«Περιμένω να μιλήσει και πάλι ο κ. Μακρόν», συνέχισε ο Λοΐκ Μπιρό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του γιατί δεν έχει «καμία πληροφορία» από το υπουργείο Εξωτερικών.

Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση για να στηρίξουν την οικογένεια του Μπιρό ήταν ο δημοσιογράφος Πιερ Ασκί, ο πρόεδρος των RSF και ο Ματιά Ντεπαρντόν, ο φωτοειδησεογράφος που κρατήθηκε και αυτός στην Τουρκία επί έναν μήνα.

«Οι τουρκικές αρχές πρέπει να γνωρίζουν ότι θέτουν σε κίνδυνο την εικόνα της χώρας. Θα θέλαμε να μην χρειαστεί ποτέ να καλέσουμε σε μποϊκοτάζ της Τουρκίας, των τουρκικών επιχειρήσεων, των τουρκικών παραλιών… Αλλά θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω», σχολίασε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των RSF Κριστόφ Ντελουάρ.

Ο Μαρτέν Πραντέλ, ο δικηγόρος του Λου Μπιρό στη Γαλλία, είπε ότι το αίτημα για την απελελύθερή του έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα περισσότερες από 27.000 υπογραφές.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα