Ο Οιδίποδας με τα μάτια του Δημήτρη Καραντζά

Ο Δημήτρης Καραντζάς επανέρχεται στην αρχαία τραγωδία μετά την προσέγγιση του στη «Μήδεια» το καλοκαίρι του 2017, ενδεχομένως με το σημαντικότερο κι επιδραστικότερο έργο του είδους.

Ο «δικός» του «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση από κείμενα του Σοφοκλή μα και του φιλμ «Οιδίποδας τύραννος» του διανοητή, Πιερ Πάολο Παζολίνι. Χάρη σε αυτήν, επεκτείνει την έρευνα γύρω από το, στενά συνδεδεμένο – ψυχικά και σωματικά, ερμηνευτικό τρίπτυχο – που μας πρωτοσύστησε

στη «Μήδεια».

Με πρωταγωνιστές τους Μιχάλη Σαράντη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη και αποτυπώνοντας τις πρώτες σκέψεις που αφήνει πίσω της η επιδημική κρίση, αναπαριστά την οδυνηρή διαδρομή του βασιλιά Οιδίποδα προς τη γνώση, εν μέσω ενός φοβερού λοιμού που πλήττει τον λαό του.

Στο εξαιρετικό αφιέρωμα της Στέλλας Χαραμή, στο monopoli.gr, σχολίασε μεταξύ άλλων τη φράση: «Σύμπας ο λαός μου νοσεί, μάχαιρα το άγχος και ασπίδα κανείς» από τον Οιδίποδα του Σοφοκλή σε μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη.

«Δεν είναι κάτι που χρίζει διευκρίνησης. Βρισκόμαστε σε μια πολύ εκτεθειμένη στιγμή της ανθρωπότητας και δυστυχώς δεν διαφαίνεται πουθενά φως. Δεν είναι μόνο η αφορμή του κορονοϊου, είναι ένα βαθύ σκοτάδι που σκοτώνει ανθρώπους δημόσια πατώντας τους στο λαιμό, είναι μια επιστροφή στα πιο άσχημα και τα πιο συντηρητικά ένστικτα των ανθρώπων. Σε μια ακραία λογοκρισία. Σε μια εποχή που ανεπαρκή πολιτικά πρόσωπα ειρωνεύονται τους καλλιτέχνες και τους ρίχνουν λάσπη. Σε μια εποχή που φαίνονται πολύ άγρια τα δόντια ενός συστήματος κατά της ανθρωπότητας, κατά του πνεύματος, κατά της διαφορετικοτητας. Διεθνώς», είπε στο monopoli.gr o Δημήτρης Καραντζάς αποτυπώνοντας απόλυτα την εποχή που ζούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οιδίποδας, Δημήτρη Καραντζά,oidipodas, dimitri karantza