Ο νέος εκπαιδευτικός «χάρτης» – Λιγότερες εξετάσεις, αναβάθμιση των λυκείων

Τι αλλάζει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020Τα νέα πανεπιστήμια«Θα πάμε σε μία Γ’ λυκείου με λίγα μαθήματα»«Ήδη μειώσαμε τον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων στην Γ’ λυκείου για το απολυτήριο»

Το νέο εξεταστικό σύστημα περιέγραψε σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο πρόγραμμα θα προυσιαστεί μέχρι τα τέλη του μήνα και θα εφαρμοστεί από τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό ο εκπαιδευτικός χάρτης από το 2019-20, θα έχει σαρωτικές αλλαγές δεδομένου

ότι εκτός από το νέο λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, θα «κάνουν πρεμιέρα» και τα νέα πανεπιστήμια, όπως θα διαμορφωθούν μέσα από τις συνέργειες με τα ΤΕΙ.

Όσον αφορά στο νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ο Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε πως «είναι μία ριζοσπαστική λύση, την οποία έχουμε περίπου συζητήσει τόσο καιρό. Είναι μία λύση που προϋποθέτει και κάποια αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία γενικότερα, αλλά για εμάς το βασικό είναι όχι η εισαγωγή, αλλά το να επανέλθει η Γ’ λυκείου.»

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης πως πρόκειται για αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν «με προσεκτικά βήματα και για να το κατοχυρώσουμε σιγά-σιγά, να μην φοβηθεί ο κόσμος και να πειστεί η κοινωνία. Αυτή είναι η διαλεκτική ανάμεσα σε αυτό που λέμε ότι είναι ο τελικός στόχος και το πώς το υλοποιούμε.»

Αναλυτικά το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα, ενω τέλη Σεπτέμβρη θα έχει νομοθετηθεί εκτός απροόπτου. Εξάλλου οι αλλαγές αφορούν το 2019-20, δεν αφορούν τη χρονιά που έρχεται, εξηγεί ο υπουργός Παιδείας.

«Δεν θα υπάρχει κάποια αλλαγή στη Β’ λυκείου, μόνο ένα μάθημα, το «Πολίτης και Κοινωνία», οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιεστούμε. Απλώς να ξέρει ο κόσμος το πλαίσιο με το οποίο θα κινηθούμε το 2019 και μετά. Θα υπάρξει και επιμόρφωση των καθηγητών και για τα άλλα μαθήματα και θα πάμε σε μία Γ’ λυκείου με λίγα μαθήματα, πολλές ώρες, προσανατολισμένη προς την ειδικότητα που θέλει να κάνει κανείς, όπως είναι σε όλα τα μέρη του κόσμου. Στη Β’ λυκείου δηλαδή ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες σπουδές. Ήδη μειώσαμε τον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων στην Γ’ λυκείου για το απολυτήριο, για να είναι πιο ουσιαστικές. Το ίδιο θα προχωρήσουμε άμεσα να κάνουμε και για την Α’ και τη Β’ λυκείου.»

Όσον αφορά στα νέα πανεπιστήμια και τις συνέργειες ο υπουργός Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θα είναι μια πραγματικότητα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία θα έχουν πολλά διετή προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα έχουν πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα, ινστιτούτα, νέα γνωστικά πεδία. Και για αυτό το λόγο, λέμε ότι είναι λάθος να επικεντρώνεται η συζήτηση σε ζητήματα μόνο συνεργειών. Είναι συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα