Ο Ναός του Τάγματος των Τζεντάι «κατακτά» με φωτόσπαθα τη Βρετανία (εικόνες – video)

Αντώνης Ρηγόπουλος

Στους 176.632 ανέρχονται οι Βρετανοί που αυτοχαρακτηρίστηκαν ως «Μαχητές Τζεντάι» στην ερώτηση για το θρήσκευμά τους, γεγονός που τοποθέτησε τον… «Τζενταϊσμό» στην έβδομη θέση των πιο δημοφιλών πίστεων.

Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μάλιστα ο πλέον επίσημος καθώς προέκυψε από την πιο πρόσφατη απογραφή πληθυσμού της Βρετανίας που έγινε το 2011.

May the Force be with you…

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μαχητές με τα φωτόσπαθα βρίσκονται αρκετά κοντά στο να «κατακτήσουν» τη Βρετανία.

Αρκεί να καταφέρουν να… «εκ-τζενταΐσουν» τους Χριστιανούς, τους Μουσουλμάνους, τους Σιχ, τους Εβραίους και τους Βουδιστές, που προηγούνται στην ίδια απογραφή.

Justin Sullivan / Staff

Η «Δύναμη» ωστόσο, φαίνεται ότι χάνει σταδιακά την ισχύ της. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, οι Βρετανοί «Μαχητές Τζεντάι» ανέρχονταν στους 390.127, σχεδόν διπλάσιοι δηλαδή από τον πιο πρόσφατο επίσημο αριθμό. Παρόλη τη μείωση όμως, ο «Τζενταϊσμός» παραμένει έβδομη πιο δημοφιλής θρησκεία, ενώ διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των λεγόμενων εναλλακτικών πίστεων, ενώ αντιπροσωπεύουν το 0.31% του συνολικού πληθυσμού της Βρετανίας και της Ουαλίας.

Δείτε την καθημερινότητα ενός πραγματικού βρετανού Τζεντάι
όπως την κατέγραψε το Vice.



Παράλληλα, 6.242 άνθρωποι δήλωσαν πιστοί της θρησκείας του Heavy Metal, την οποία δημιούργησε μόλις το 2010 το περιοδικό Metal Hammer.

Περιέργως, μόνο 29.267 άτομα δήλωσαν ξεκάθαρα «άθεοι», σε αντίθεση με την επιλογή «χωρίς θρησκεία» που συγκέντρωσε πάνω από 13,8 εκατομμύρια πολίτες.

Μάλιστα, στην επαρχία Norwich της Δυτικής Αγγλίας, παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό μη θρησκευόμενων αφού το 41,5% αρνήθηκε να ταυτιστεί με κάποια αναγνωρισμένη ή εναλλακτική θρησκεία. Στην ίδια επαρχία παρουσιάστηκε και το μεγαλύτερο ποσοστό πιστών της Heavy Metal, καθώς και το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό «Μαχητών Τζεντάι».

Μεταξύ των άλλων εναλλακτικών θρησκειών που σημείωσαν σημαντικούς αριθμούς πιστών ήταν ο Παγανισμός (56.620 πιστοί), ο Πνευματισμός (39.061 πιστοί), η Σαϊεντολογία (2.418 πιστοί), αλλά και ο Τζαϊνισμός που συγκεντρώνει 20.288 πιστούς. Πρόκειται για μια αρχαία ινδική θρησκεία οι ακόλουθοι της οποίας περπατούν σκουπίζοντας πρώτα το έδαφος με μια σκούπα από βαμβάκι ώστε να μην σκοτώσουν κάποιο έντομο κατά λάθος.

Τι πιστεύουν οι Τζεντάι

Ο Τζενταϊσμός είναι μια θρησκεία για εκείνους που αντιλαμβάνονται τις πρακτικές τους που έχουν σχέση με τους Τζεντάι (ένδυση κλπ.) ως μια θρησκευτική πρακτική. Οι Τζεντάι λατρεύουν τη μεταφυσική οντότητα της Δύναμης (The Force) και συχνά ασκούν την πρακτική της αυτοσυγκέντρωσης (meditation).

Πάντως, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους, στις θρησκευτικές τους τελετές μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε, ακόμη και αν δεν είναι ο ίδιος Τζεντάι.

Ανεπίσημη θρησκεία παραμένει ο Τζενταϊσμός

Παρόλη την αποδοχή που φαίνεται ότι έχει αποκτήσει ο Τζενταϊσμός, η επίσημη κρατική υπηρεσία της Βρετανίας που είναι υπεύθυνη για τα θρησκεύματα δεν αποδέχτηκε το αίτημα του «Ναού του Τάγματος των Τζεντάι» να συμπεριληφθεί στις επίσημες θρησκείες. Το αίτημα απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο του 2016.

Στην απόφασή της η Επιτροπή τονίζει ότι ο Τζενταϊσμός «δεν έχει το απαιτούμενο πνευματικό και μη κοσμικό στοιχείο», που έχουν οι θρησκείες.

Οι… αντιδράσεις

Επίσης η Επιτροπή αναφέρει ότι στην αίτηση δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η «πνευματική ανάπτυξη» είναι κεντρικό στοιχείο της πίστης και των πρακτικών του Τζενταϊσμού, καθώς και ότι δε διαθέτει «την πειστικότητα, τη συνοχή και τη σοβαρότητα» που θα είχε ένα πραγματικό σύστημα πίστης.

Επίσης, η Επιτροπή σημειώνει ότι για να καταχωρηθεί μια πίστη ως θρησκεία, θα πρέπει να έχει και μια θετική ευεργετική επίπτωση στην κοινωνία, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι ο Τζενταϊσμός έχει «τάση εσωστρέφειας» προς τους πιστούς.

Πηγή: Telegraph, BBC, Vice, Temple of Jedi Order

Keywords
Τυχαία Θέματα