Ο Κώστας Σημίτης ονειρεύεται νέα μνημόνια

Ο Κώστας Σημίτης μιλά συχνά. Για τα πάντα. Για τα πάντα εκτός από την περίοδο της διακυβέρνησής του, όταν έβλεπε – ή όπως υποστηρίζει ο ίδιος δεν έβλεπε- τις μίζες να περνούν. Η όραση του εκείνη την εποχή ήταν ασθενής, σε αντίθεση με την περίοδο των μνημονίων όταν η όραση βελτιώθηκε, άρχισε να βλέπει όλα τα στραβά και να μας νουθετεί για το τι πρέπει να κάνουμε.

Σε μία νέα του συνέντευξη στο

“Βήμα της Κυριακής” θέλοντας να αποδομήσει την κυβέρνηση, κάνει λόγο με απόλυτη βεβαιότητα για νέα προσφυγή της χώρας σε δανεισμό από τους εταίρους, που θα συνοδεύεται από νέα μνημόνια. Όπως λέει χαρακτηριστικά «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης».

Είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται απλώς για μία άποψη ή για πληροφόρηση «από μέσα», αλλά για τη δημιουργία κλίματος που μπορεί να πλήξει την Ελληνική Οικονομία και τις προσπάθειες που γίνονται για την πλήρη απαλλαγή από την εποπτεία σε βάθος χρόνου.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κώστας Σημίτης αρνείται να αναλάβει ακόμα και την πολιτική ευθύνη των σκανδάλων που έχουν αποκαλυφθεί για στελέχη της κυβέρνησής του. Επαναλαμβάνει το προκλητικό “η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο”, το δικό του “μαζί τα φάγαμε”.

«Πολιτική ευθύνη», λέει ο Κώστας Σημίτης, «θα υπήρχε αν είχαν γίνει γνωστές παρανομίες και δεν τους έδωσα καμία συνέχεια. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφόρηση ή στοιχείο για την ύπαρξη παράνομων δραστηριοτήτων. Ήμουν και είμαι αντίθετος με την άποψη ότι οι υπουργοί θα πρέπει να παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες, ώστε ο πρωθυπουργός να γνωρίζει τι συμβαίνει. Τέτοιες πρακτικές δεν συμβιβάζονται με το ήθος, το οποίο είναι επιβεβλημένο σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση».

Για πρώτη φορά λοιπόν μαθαίνουμε ότι για αντιληφθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, όλα αυτά για τα οποία ο τόπος βοούσε θα έπρεπε να βάλει την ΚΥΠ να παρακολουθεί τους υπουργούς του. Πρωτότυπη άποψη, αλλά μάλλον καθόλου πειστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα