Ο καφές… μας χαρίζει χρόνια – Πόσο πρέπει να πίνουμε την ημέρα

Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου η κατανάλωση καφέΤι έδειξαν δύο μελέτες με συμμετέχοντες από μεσογειακές χώρες

Η αγαπημένη συνήθεια εκατομμύρια ανθρώπων, ο καφές, δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη υγεία, όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Κατά καιρούς έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο της θνησιμότητας, μια τελευταία ισπανική έρευνα, όμως, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ήταν η πρώτη που εξέτασε συγκεκριμένα τους πληθυσμούς των μεσογειακών χωρών.

Στη

μελέτη πήραν μέρος 20.000 Ισπανοί, ενώ οι ερευνητές εξέτασαν για περίπου μια δεκαετία την υγεία τους και τις συνήθειές τους. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές δοκιμές για την εκτίμηση του κινδύνου θανάτου και της συσχέτισής του με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ, εξαλείφοντας άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της 10ετούς μελέτης 337 ασθενείς πέθαναν. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 64% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας οποιασδήποτε αιτίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν σχεδόν ποτέ καφέ. Για κάθε δύο επιπλέον φλιτζάνια καφέ, ο κίνδυνος θανάτου εξαιτίας όλων των αιτιών μειώθηκε κατά 22%.

Η προστατευτική δράση του καφέ ήταν ισχυρότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως για τα άτομα ηλικίας 45 ετών, σε σχέση με τους νεότερους. Μάλιστα η δρ. Adela Navarro, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο της Ναβάρα, στην Παμπλόνα της Ισπανίας, συνέστησε την κατανάλωση 4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής σε υγιείς ανθρώπους.

Σε μια δεύτερη μελέτη όπου πήραν μέρος 521.330 συμμετέχοντες από 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και η οποία δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, διαπιστώθηκε ότι επίσης ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και συγκεκριμένα τον κίνδυνο από ασθένειες του πεπτικού, κυκλοφορικού και εγκεφαλο-αγγειακού συστήματος, όμως η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες, ενώ προκαλεί αλλαγές που αποτελούν δείκτες φλεγμονών.

Keywords
Τυχαία Θέματα