Ο ιρανός νικητής του Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας ήταν απών, ελέω Τραμπ (video)

Η χθεσινή βραδιά των Όσκαρ ήταν βαθιά πολιτικοποιημένη, ίσως η πιο πολιτικοποιημένη των τελευταίων χρόνων. Και αυτό διότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε λίγους μόνο μήνες διακυβέρνησης έχει «καταφέρει» να εντείνει τον φόβο, το μίσος και τον ρατσισμό.

Όπως αναμενόταν λοιπόν η βραδιά των Όσκαρ

ήταν όντως ένα δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του αντιμεταναστευτικού διατάγματος, εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που καλλιεργεί ο Τραμπ, με πολλούς εκ των συντελεστών της χθεσινής βραδιάς να στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανάμεσά τους ο Ασγκάρ Φαρχάντι από το Ιράν ο οποίος κέρδισε το δεύτερό του Όσκαρ για την ταινία The Salesman, αυτό της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Όμως ο Ασγκάρ Φαρχάντι δεν ανέβηκε στην σκηνή του Kodan Theatre και παρακάτω ακολουθεί ο λόγος.

«Συγχωρείστε με που δεν είμαι μαζί σας απόψε, η απουσία μου οφείλεται στον σεβασμό για τους συμπολίτες μου αλλά και για τους πολίτες άλλων έξι χωρών τους οποίους δεν σεβάστηκε ο απάνθρωπος νόμος που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ.

Χωρίζοντας τον κόσμο ανάμεσα στο «εμείς» και τους «εχθρούς», δημιουργείται φόβος, ο οποίος αποτελεί δικαιολογίας επιθετικότητας και πολέμου. Αυτά τα βραβεία προάγουν τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα σε χώρες οι οποίες έχουν υπάρξει θύματα αυτής της επιθετικότητας», είπε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο ιρανός δημιουργός.

Iranian Asghar Farhadi wasn’t at the #Oscars to accept his award tonight. Here’s why: pic.twitter.com/He3iqXYZJP

Raw Story (@RawStory) 27 Φεβρουαρίου 2017

«Κατηγορώ» και από τον Γκαρσία Μπερνάλ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μεξικανός ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ ο οποίος την ώρα της απονομής του Όσκαρ κινουμένων σχεδίων ανέφερε «Σαν Μεξικάνος, σαν Λατινοαμερικάνος, σαν μετανάστης εργαζόμενος, σαν άνθρωπος, είμαι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τείχους», γνωρίζοντας την αποθέωση.

Gael García Bernal: «As a Mexican, as a Latin-American, as a migrant worker, as a human being, I am against any form of wall.» #Oscars pic.twitter.com/3fiYgSV1AH

ABC News (@ABC) 27 Φεβρουαρίου 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα