Ο «εφιάλτης» είναι εδώ: Ο καύσωνας έφτασε στις σκανδιναβικές χώρες – Πλυμμήρες στη Γαλλία (video)

Στο επίκεντρο του κύματος καύσωνα, που τα προηγούμενα 24ωρα έπληξε τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, βρίσκονται οι χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Την ίδια ώρα σε Γαλλία και Ισπανία σημειώνονται καταρρακτώδεις βροχές.

Ο ιστορικός καύσωνας που σάρωσε την Ευρώπη μετακινείται προς τον ευρωπαϊκό βορρά, προκαλώντας σε ορισμένες περιοχές «τροπικές νύχτες», ανακοίνωσε το Σάββατο (27/07) το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας. Είναι αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες και τονίζουν ότι μπορεί να αλλάξει περισσότερο

το κλίμα του πλανήτη.

If you ever thought that it’s always cold in #Sweden … here is the weather forecast for this weekend! pic.twitter.com/ahAI4hRvVZ

Sweden in Singapore (@SwedeninSG) 27 Ιουλίου 2019

Στη Σουηδία, η θερμοκρασία στην πόλη Μαρκουσβίνσα σκαρφάλωσε στους 34,8 βαθμούς Κελσίου, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Here’s a great recent capture of noctilucent clouds over Sweden on the front page of today’s Space Weather, courtesy of @Astrofotografen – https://t.co/Q2VX4dbtL6 pic.twitter.com/MdxHWBjEKM

— Dave Dickinson (@Astroguyz) 26 Ιουλίου 2019

«Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα από το 1945 και την τρίτη υψηλότερη που καταγράφουμε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο μετεωρολόγος Γιον Γιόρπελαντ.

Rather hot day for testing my little Kestrel weather meter against an AWS. 23C at 1,100m asl in Arctic Sweden. Lots of meltwater about! Cold ice in a warm bath? #ciwb2019 @YorkEnvironment @FranFalcini @JoeMallalieu pic.twitter.com/DivWymlUvU

— Adrian Dye (@MrADye1) 27 Ιουλίου 2019

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα δημιούργησε και το φαινόμενο των «τροπικών νυχτών», κατά τη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία δεν υποχωρεί κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.

«Τροπικές νύχτες» σημειώθηκαν και σε 20 διαφορετικές περιοχές της Νορβηγίας, η οποία επίσης πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά της, η Φινλανδία εξέδωσε συναγερμό, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, κατά τις μετακινήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο υδράργυρος υπερέβη τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, ενώ στο Λονδίνο το θερμόμετρο έδειξε 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψε ότι οι ατμοσφαιρικές ροές θα μεταφέρουν τη ζέστη από την Ευρώπη προς τη Γροιλανδία «με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών και την επιτάχυνση της τήξης» των πάγων.

Την ίδια ώρα η Γαλλία, λόγω των «χαμηλών» που ήρθαν από τον Ατλαντικό και έριξαν τη θερμοκρασία, πλήττεται από καταιγίδες και πλημμύρες:

Καταρρακτώδεις βροχές έχουμε και στην Ισπανία:

Keywords
Τυχαία Θέματα