Ο διάλογος Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου για το Oruc Reis: Η Αθήνα γνώριζε από το βράδυ της Πέμπτης (video)

Σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι βρισκόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όταν το τουρκικό Oruc Reis έμπαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πριν τρεις ημέρες, ανήμερα της επετείου των Ιμίων.

Κατά την κοπή της πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε το διάλογο που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ερευνητικό πλοίο:

-«Κύριε

πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση».

-«Εντάξει, κύριε υπουργέ, ψυχραιμία».

Μετά από λίγες ώρες, οι δύο άνδρες επικοινώνησαν ξανά, σύμφωνα με τον υπουργό:

-«Κύριε υπουργέ, μετακινήθηκε;».

-«Αλλάζει λίγο πορεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει».

-«Τι συνιστάτε, κύριε υπουργέ;».

-«Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα».

Παναγιωτόπουλος: Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι γνώριζε για την πορεία του Oruc Reis αρκετές ώρες νωρίτερα. «Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” ήταν εκεί στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

«Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα. Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες», επισήμανε και μίλησε για τις κινήσεις που ετοίμαζε η Αθήνα.

«Για να είναι ο “Νικηφόρος Φωκάς” στην περιοχή εκεί, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα, μέσο όρο 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε», ανέφερε ο υπουργός.

«Τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας»

Ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι το τουρκικό πλοίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

«Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει όρτσα στον καιρό, καθότι είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μη διαταραχτεί η σειρά αυτών των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές. Από την άλλη, η ανταπόκρισή μας έπρεπε να είναι άμεση, γιατί, εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας», τόνισε.

«Ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε.

Πηγή: Ο διάλογος Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου για το Oruc Reis: Η Αθήνα γνώριζε από το βράδυ της Πέμπτης (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα