Ο Αντώνης Σαμαράς, η ΝΔ, η Μακεδονία, το πριν και το… μετά

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να εμφανίζεται σήμερα ως ένας από τους πρωτοστάτες του Συλλαλητηρίου της Κυριακής για το Μακεδονικό, και να εμφανίζεται ακλόνητος στη θέση του να μην υπάρξει καμία αναφορά του ονόματος Μακεδονία, ωστόσο ο ίδιος είχε στο παρελθόν δεχτεί αρκετές φορές σύνθετη ονομασία…

Μάλιστα, επί πρωθυπουργίας του οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος

Βενιζέλος είχαν αποδεχτεί λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ας δούμε συγκεκριμένα τι είχε δεχτεί στο παρελθόν ο Αντώνης Σαμαράς, όπως φαίνεται μέσα από δηλώσεις, επισήμως αναρτημένες στο υπουργείο Εξωτερικών

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

«Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)» (σχετικό link εδώ)

Ομιλία του ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών Εκτύπωση Επικαιρότητα – Πρώτο Θέμα Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2012

«Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ. Και, βέβαια, αυτή η ονομασία πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).» (σχετικό link εδώ)

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. (Ν. Υόρκη, 27.09.13) Σάββατο, 28 Σεπτέμβριος 2013

«Επιδίωξή μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διεξαγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις – erga omnes – χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει το σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα.» (σχετικό link εδώ)

Παρουσίαση προτεραιοτήτων ελληνικής Προεδρίας από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντήσεις σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών (Βρυξέλλες, 20.01.2014) Δευτέρα, 20 Ιανουάριος 2014

«Η Ελληνική Προεδρία θα εφαρμόσει όσα περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης/20ής Δεκεμβρίου 2013 και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Δεκεμβρίου. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου είμαι έτοιμος τις επόμενες ημέρες να επισκεφτώ όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά θα επισκεφτώ και τα Σκόπια, χωρίς καμία διάκριση ή διαφοροποίηση, και θα έχουμε την ευκαιρία για συζητήσεις ανάμεσα στην Προεδρία του Συμβουλίου και στην κυβέρνηση της πΓΔΜ. Έχω ήδη συναντηθεί δύο φορές από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα μου με τον ομόλογό μου της πΓΔΜ και στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη, έχω συναντηθεί με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση, τον κ. Ahmeti, και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική θέση είναι μετριοπαθής και υπεύθυνη. Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι σεβόμαστε τη διαδικασία του ΟΗΕ, αποδεχόμαστε και σεβόμαστε τον ρόλο του κ. Nimetz, είμαστε σε στενή επαφή μαζί του, αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση. Είναι η περιβόητη έννοια του erga omnes. Ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση». (σχετικό link εδώ)

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Σάββατο, 27.09.2014) Σάββατο, 27 Σεπτέμβριος 2014

Όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Matthew Nimetz, και συμμετέχει πάντα σε αυτές εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία” για κάθε χρήση, erga omnes». (σχετικό link εδώ)

Πέραν των πέντε φορών που υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά τάχθηκαν υπέρ σύνθετης ονομασίας, ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός είχε δηλώσει τις προθέσεις του σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Μανώλη Κοττάκη το 2009:

Ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή τους στις 28 Νοεμβρίου 2009, είχε αποδεχτεί σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια erga omnes σύμφωνα με τις κόκκινες γραμμές του Κώστα Καραμανλή. Μόνο που τότε, οι κόκκινες γραμμές του Κώστα Καραμανλή συμπεριελάμβαναν τον όρο «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία, όπως έχει αποκαλυφθεί.

Η υπενθύμιση αυτή είναι κορυφαίας σημασίας, διότι ήταν η Νέα Δημοκρατία που είχε συμφωνήσει να δώσει το όνομα ήδη πριν μια δεκαετία.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς το 2009 δήλωνε:

«Στο θέμα των Σκοπίων έχει βάλει ο Καραμανλής κόκκινες γραμμές. Είμαι μαζί με αυτές τις κόκκινες γραμμές, όμως, διαλέγω αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό κομμάτι από τις κόκκινες γραμμές, εν όψει του ότι, όταν έχεις μια διαπραγμάτευση δεν λες όλα από την αρχή, ‘’πάρτε τα’’, γιατί τότε ο άλλος ξεκινά να διαπραγματεύεται από εκεί που εσύ σταμάτησες και είπες μέχρι εδώ τα δέχομαι. Ξεκινά παρακάτω. Τι είναι η ‘’κόκκινη’’ γραμμή που ενδιαφέρει;

»Είναι αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν αδιανόητο γι αυτούς, το να δώσουν δηλαδή μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους, και στο εσωτερικό, και έναντι τρίτων χωρών και έναντι των διεθνών οργανισμών.

»Αυτό που ο Καραμανλής το έχει πει και έμεινε ως περίφημος όρος erga omnes. Αυτό οι Σκοπιανοί δεν το δέχονται και κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να το δεχθούν, δηλαδή, την λεγόμενη Συνταγματική τους ονομασία να την αλλάξουν. Εγώ βλέπω ότι δεν θα το κάνουν.

»Και είπα αν αυτοί κάποια στιγμή το δεχτούν και την αλλάξουν να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω…».

Keywords
Τυχαία Θέματα