Ο αλβανοί τουρίστες αφήνουν χρήμα στην Ελλάδα – Πού οφείλεται το φαινόμενο

Κάποτε και τη δεκαετία του ’90 το «Αλβανός τουρίστας», αποτελούσε το πιο σύντομο ανέκδοτο, μόνο που σήμερα αυτό έχει καταρριφθεί με βάση τα πόσα ξοδεύουν κατά την διαμονή τους όσοι έρχονται από άλλες χώρες στην Ελλάδα για διακοπές.

Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας «Ποιος πάει που; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;» που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο ερευνών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με επεξεργασία των των στοιχείων της Τράπεζας

της Ελλάδας για τους ξένους επισκέπτες το 2018, οι Αλβανοί κατατάσσονται στην 10 θέση, όσον αφορά στις επισκέψεις στην χώρα μας, ξεπερνώντας, μάλιστα, τους Σέρβους και τους Τούρκους που κινήθηκαν πτωτικά σε σχέση με το 2017.

Στα ποσά που ξοδεύουν, παίζει σημαντικό ρόλο και το γεγονός πως της διεύλεση (σ.σ. Δυτική Μακεδονία) των Αλβανών προς τα δύο κεντρικά λιμάνια (Πάτρα – Δυτική Ελλάδα και Ηγουμενίτσα – Ήπειρος) που ενώνουν την Ελλάδα με την Ιταλία

Για πρώτη φορά πάνω από 1 εκατ. αλβανοί επισκέπτες

Αναλυτικά οι επισκέψεις Αλβανών στη χώαρ μας από το 2018 έσπασαν το φράγμα του 1 εκατ. παρουσιάζοντας άνοδο κατά 16,2% (1.121.472 επισκέψεις). Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των επισκεπτών από την Αλβανία το 2018 (+19%) καθώς την Ελλάδα επισκέφθηκαν 986,6 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες έναντι 828,7 χιλ. το 2017.

Για να γίνουν πιο κατανοητή διαφορά μεταξύ επισκέψεων και επισκεπτών, οι επισκέψεις είναι πάντοτε μεγαλύτερο νούμερο καθώς κάποιος επισκέπτης μπορεί να έχει επισκεφθεί πάνω από μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Κοιτώντας τον χάρτη σε τρεις από τις 13 περιφέρειες, Νο1 σε επισκέψεις είναι οι βόρειοι γείτονες μας, έχοντας κυριαρχήσει, μάλιστα, στα δυτικά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα είναι πρώτοι σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το «Νews24/7», με βάση δηλώσεις της κα. Ευαγγελία Λάμπρου («Ερευνήτρια και Στατιστικολόγο του ΙΝΣΕΤΕ»), η πρωτιά αυτή οφείλεται όχι τόσο σε τουριστικούς λόγους όσο στην διέλευση (σ.σ. Δυτική Μακεδονία) των Αλβανών προς τα δύο κεντρικά λιμάνια (Πάτρα – Δυτική Ελλάδα και Ηγουμενίτσα – Ήπειρος) που ενώνουν την Ελλάδα με την Ιταλία.

Ειδικά στην Δυτική Μακεδονία, που στην συνολική πίτα των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις το 1% των συνολικών επισκέψεων- και κατατάσσεται 13η στις 13 περιφέρειες -η συμβολή των γειτόνων μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Συγκεκριμένα από τις 349 χιλ. επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, πάνω από τις μισές (193 χιλιάδες) προέρχονται από την Αλβανία και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Βουλγαρία (64 χιλ.) και η Γερμανία (38 χιλ.)

Πρώτοι και με διαφορά είναι και στην Περιφέρεια Ηπείρου με 231 χιλ. επισκέψεις αποκολουθούμενοι από τους Γερμανούς (83 χιλ) και τους Ιταλούς (63 χιλ). Όσον αφορά στη Δυτική Ελλάδα από τις 699 χιλ. επισκέψεις που δέχτηκε η περιφέρεια το 2018 από την Αλβανία πραγματοποιήθηκαν οι 93 χιλ. και ακολουθούν Γερμανία (71 χιλ.) και Γαλλία (44 χιλ.).

Δεν διανυκτερεύουν, αλλά ξοδεύουν

Αντίθετα σε καμία από τις παραπάνω περιφέρειες δεν έρχονται πρώτοι σε διανυκτερεύσεις όπως φαίνεται και στον πιο πάνω χάρτη. Συγκεκριμένα είναι δεύτεροι στην Δυτική Μακεδονία με 173 χιλ. διανυκτερεύσεις πίσω από τους Γερμανούς (210 χιλ.), τρίτοι στην Δυτική Ελλάδα (223 χιλ. διανυκτερεύσεις) και τρίτοι και στην Ήπειρο (316 χιλ. διανυκτερεύσεις).

Παρά τον χαμηλό αριθμό διανυκτερεύσεων οι δαπάνες τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις πιο υψηλές σε σχέση με άλλες χώρες. Στην Δυτική Μακεδονία τα έσοδα από Αλβανούς είναι στα 10 εκατ. ευρώ, όσα και από τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους, ενώ στην Δυτική Ελλάδα είναι πρώτοι με 29 εκατ. ευρώ ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς (26 εκατ. ευρώ) και τους Βρετανούς (14 εκατ. ευρώ).

Τέλος στην περιφέρεια Ηπείρου κατέχουν την δεύτερη θέση (40 εκατ. ευρώ) πίσω από τους Γερμανούς (52 εκατ. ευρώ) αλλά μπροστά από τους Ιταλούς (19 εκατ. ευρώ).

Δείτε εδώ τη συνολική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τον εισερχόμενο τουρισμό.

(πληροφορίες από news247.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα