Νότια του Καστελόριζου το Oruc Reis: Anti-Navtex από την Τουρκία μετά την αντίδραση της Ελλάδας

Στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου κινείται το βράδυ της Δευτέρας (12/10) το ερευνητικό τουρκικό σκάφος, Oruc Reis, εντός της περιοχής δηλαδή που όριζε η παράνομη έκδοση της τουρκικής NAVTEX αργά το βράδυ της Κυριακής (11/10).

Νωρίτερα το σκάφος, που συνοδεύεται από έξι πολεμικά πλοία, είχε απενεργοποιήσει τον πομπό του, κι έτσι δεν ήταν ορατό τις τελευταίες ώρες, αλλά στη συνέχεια τον έκλεισε ξανά.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (12/10), το στίγμα του «Oruc Reis» έγινε, ωστόσο, ξανά ορατό και πλέον κινείται σε κοντινή απόσταση, νότια από το

ελληνικό ακριτικό νησί, με ταχύτητα εννέα κόμβων την ώρα.

Ο «πόλεμος» των Navtex

Ενώ το πλοίο κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις, με την έκδοση αντι-Navtex σε απάντηση της αντίστοιχης ελληνικής.

Νωρίτερα λίγο μετά την οργισμένη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για νέες έρευνες του «Oruc Reis» νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex.

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να προκαλεί, λέγοντας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ, ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστροφή του Oruc Reis βάζει «μπουρλότο» στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως τόνισε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο οποίος μάλιστα είπε πως η χώρα μας ήταν προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, αναφορικά με τη νέα μονομερή τουρκική ενέργεια.

«Καταπέλτης» ο Αναστασιάδης για ΕΕ και τουρκικές προκλήσεις: Θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης, είπε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην παρουσίαση βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων που θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι «θα επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Ζητάει και τα… ρέστα η Τουρκία

Ανακοίνωση για την… επιστροφή του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία ζητάει και τα… ρέστα από την Ελλάδα, μετά τις αντιδράσεις της για τη νέα τουρκικής NAVTEX, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας και στις κατηγορίες της Αθήνας.

«Το πλοίο “Oruc Reis” συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, που θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για αβάσιμους και απαράδεκτους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και επαναλαμβάνει την «μαξιμαλιστική στάση της».

Τέλος, η Άγκυρα καλεί την Αθήνα να σταματήσεις τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ, με οργισμένη ανακοίνωση, την οποία ακολούθησε anti-navtex, έκανε λόγο και «πειρατική και στοχευμένη έξοδο» του ερευνητικού σκάφους και η Άγκυρα καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το «Oruc Reis» από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει, πάντως, κάνοντας επίθεση στην Ελλάδα …«Το Oruc Reis αποσύρθηκε για συντήρηση, δεν είναι οπισθοχώρηση», αναφέροντας ότι θα επιστρέψει στην ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να μη φοβάται για κυρώσεις από την ΕΕ.

Αποδοκιμασία από ΕΕ – Αυστηρά μηνύματα από Γερμανία και Γαλλία

Την αποδοκιμασία τόσο της Γερμανίας και της Γαλλίας προκάλεσε η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία η οποία αφορά σε σεισμικές έρευνες του «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο από σήμερα για τις επόμενες δέκα ημέρες. Την αποδοκιμασία του εξέφρασε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τις νέες έρευνες της Τουρκίας στη «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου «λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επανέλαβε την γερμανική θέση: «Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό».

Κληθείς να διευκρινίσει αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».

Ο Μάας δεν πάει στην Άγκυρα – Την Τρίτη σε Αθήνα και Κύπρο

Προηγουμένως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ είχε ανακοινώσει επίσκεψη, αύριο Τρίτη (13/10) του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο κ. Μάας δεν επισκέπτεται και την Τουρκία, η κυρία Άντεμπαρ περιορίστηκε να δηλώσει: «Εγώ εδώ ανακοινώνω για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών αυτά τα ταξίδια και τους σταθμούς που έχουν προβλεφθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει σε αυτές τις δύο πόλεις και αυτό θα κάνει».

Συγκεκριμένα στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται το απόγευμα της Τρίτης (12/10) για θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Νωρίτερα, θα επισκεφτεί τη Λευκωσία, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του, Μαρία Άντεμπαρ, ο κ. Μάας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αποδοκιμασία και από τον Μπορέλ

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Το Παρίσι καλεί την Άγκυρα να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Θα θέσουμε στη Σύνοδο Κορυφής τη νέα πρόκληση της Τουρκίας

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (12/10) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ήταν ξεκάθαρος πως η Ελλάδα θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειος. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα θα έρθει την Τρίτη (13/10) ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας. Στο Λουξεμβούργο γίνεται, άλλωστε, Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ…

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες που γινόντουσαν για διερευνητικές επαφές (σε επίπεδο τριών «ταχυτήτων»).

Αφορμή για την επικοινωνία των δυο ηγετών αποτέλεσε το γεγονός πως η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το «Oruc Reis» δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.

Όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη συνεδρίαση τους τη Δευτέρα (12/10), θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Δήλωση Δένδια, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δήλωσε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου. Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

 

Τι είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αποσύρει το «Oruc Reis» από την ανατολική Μεσόγειο για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες μέρες πριν από την τελευταία Σύνορο Κορυφής, να μην της επιβάλει κυρώσεις. Και το κατάφερε…

Επίσης, η Άγκυρα έχει «βγάλει» Navtex για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, η μία αφορά για έρευνες εντός της κυπριακής AOZ.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα (12/10) συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

«Οι τουρκικές προκλήσεις και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο θα είναι στην ατζέντα μας», δήλωσε, άλλωστε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας είχε τονίσει σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο»… «Προέχει η έναρξη διερευνητικών επαφών για τις οποίες η Ελλάδα είναι έτοιμη».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό, μέσω των ρεπορτάζ, ότι με αρκετή καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις της γειτονικής χώρας φαίνεται πως προχωρούν οι ετοιμασίες για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών (σε επίπεδο τριών «ταχυτήτων») ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αν και η Αθήνα δηλώνει έτοιμη εδώ και καιρό, όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η Άγκυρα, της οποίας οι πράξεις μέχρι στιγμής, σε Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, Αιγαίο. υπονομεύουν τον διάλογο.

Να σημειωθεί ότι η νέα τουρκική Navtex έρχεται μέσα σε ένα κλίμα έντασης που έχει καλλιεργήσει η Τουρκία στο θέμα του Κυπριακού καθώς και λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του στην Μπρατισλάβα.

Μετά την συνάντηση ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι αναμένεται από την τουρκική πλευρά να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας- Άγκυρας, ημερομηνία που ο κυβερνητικούς εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τοποθέτησε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 15-16 Οκτωβρίου.

Keywords
ελλαδα, τουρκια, anti, υφαλοκρηπίδα, κρητη, ερτ1, νέα, αθηνα, αιγαιο, γαλλια, κυπρος, επηρεάζει, υπουργοι, aoz, γερμανος, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, σκοπια, Μις φαν ντερ ρόε, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, ημερομήνια, το θεμα, βημα, γερμανια, γνωση, ηγεσια, θεμα, ιρακ, νησι, υφαλοκρηπίδα, ωρα, aoz, αγκυρα, ατζεντα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, εγινε, ευκαιρια, ειπε, ενεργεια, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, επηρεάζει, ερντογαν, ερευνες, ερχεται, ζωνη, ιδια, καχυποψια, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, λευκωσια, λουξεμβουργο, λογο, μηνυματα, μητσοτακης, μαρια, νικο, παρουσιαση, παρισι, πλοια, πλοιο, σιγουρα, συνεχεια, συντηρηση, συρια, στιγμα, ταξιδια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, ωρες, εννεα, ενωση, ετοιμη, χωρα, υπουργειο, καρδια, μεσογειος, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα
Νότια, Καστελόριζου, Oruc Reis – Αντι-Navtex, Τουρκία, Ελλάδας,notia, kastelorizou, Oruc Reis – anti-Navtex, tourkia, elladas