Νίκησε το διάστημα αλλά το «κατάπιαν» τα κύματα – Η τραγική ειρωνεία της περίπτωση του Falcon Heavy

Ένα νέο στραπάτσο προβληματίζει τους ανθρώπους της Space X, της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας που έχει στο τιμόνι της τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.

Οι υπεύθυνοι είδαν, μετά από πολλές αποτυχίες, για πρώτη φορά την Πέμπτη 11 Απριλίου και τα τρία επαναχρησιμοποιούμενα τμήματα του μεγάλου πυραύλου Falcon Heavy να επιστρέφουν μετά την πρώτη εμπορική εκτόξευση του μεγαλύτερου σήμερα στον κόσμο πυραύλου εν λειτουργία

(τα δύο στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα και το τρίτο πάνω σε ένα πλοίο στον Ατλαντικό).

Όμως η χαρά τους ήταν βραχύβια, καθώς το πλοίο κεντρικό τμήμα του πυραύλου στο κατάστρωμα του επέστρεφε στο λιμάνι Κανάβεραλ έπεσε στη θάλασσα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η Space X, με ανακοίνωση της τόνισε πως «καθώς επιδεινώθηκαν οι συνθήκες στη θάλασσα, το τμήμα του πυραύλου άρχισε να μετακινείται και τελικά ήταν αδύνατο να παραμείνει όρθιο. Ενώ είχαμε ελπίσει να το φέρουμε πίσω ανέπαφο, η ασφάλεια της ομάδας μας πάντα έχει προτεραιότητα. Δεν περιμένουμε πάντως ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις μελλοντικές αποστολές μας».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της περίπου 20 επιτυχημένες προσνηώσεις τμημάτων πυραύλων σε μη επανδρωμένα πλοία, και πλέον μία (εντυπωσιακή αποτυχία). Οι αρμόδιοι μηχανικοί δήλωσαν πως στο μέλλον θα αναπτύξουν καλύτερο μηχανισμό πρόσδεσης του πυραύλου πάνω στο κατάστρωμα ή έστω… θα τα δένουν καλύτερα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα