Νέο πακέτο ενίσχυσης για τον τουρισμό – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Κρας τεστ για τη γενικότερη εικόνα της φετινής τουριστικής κίνησης και κατ’ επέκταση για τις οικονομικές επιδόσεις του 2020 αποτελούν κατά το Μέγαρο Μαξίμου οι δύο εβδομάδες από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, όταν η χώρα μας ανοίγει τις πύλες της στους αλλοδαπούς τουρίστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το προ δεκαπενθημέρου πακέτο – ασπίδα για την Οικονομία, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ, δεν εξαντλήθηκαν οι παρεμβάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τη στήριξη του

κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων.

O Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο, που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά σε ανοιχτή γραμμή με τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού, φέρονται έτοιμοι να παρέμβουν εκ νέου έως τα μέσα Ιουνίου, παρέχοντας πρόσθετη βοήθεια στην κατεύθυνση της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό τον τελευταίο καιρό είναι στους δρόμους, ζητώντας ενίσχυση…

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η κυοφορούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία θα αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον τουρισμό. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να να προσθέσουμε και άλλα όπλα στην φαρέτρα μας, εφ όσον χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον κλάδο του Τουρισμού», είχε υπογραμμίσει με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους στον πληττόμενο κλάδο.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, πάντως, να οριστικοποιηθούν στη λεπτομέρεια τους τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα αφορούν στο άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων εν όψει της επίσημης επανεκκίνησης του τουρισμού από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Όπως το έθεσε ευσχήμως κατά την παρουσίαση της εγχώριας καμπάνιας για τον Τουρισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ τριημέρου από την Αίγλη του Ζαππείου, ο φετινός στόχος είναι διττός: αφ ενός να περισωθεί το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι από την εμφανώς μικρότερη τουριστική πίτα και αφ ετέρου να αποτελέσει η φετινή διεθνής εκστρατεία μία γέφυρα, ώστε η Ελλάδα να φιγουράρει εκ νέου στους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως από το 2021 και εντεύθεν. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ενδιαφέρον την έως τώρα κίνηση στις κρατήσεις και έχουν εντοπίσει κατά πληροφορίες τα έως τώρα πλεονεκτήματα, αλλά και τις αδυναμίες.

Ειδικότερα, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από την Βόρειο Ελλάδα, όπου οι διευκολύνσεις στον οδικό τουρισμό φαίνεται πως αποδίδουν και δεν αποκλείεται, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο αριθμός των τουριστών να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα. Αντίθετη εικόνα στην υπόλοιπη επικράτεια και δη τη νησιωτική Ελλάδα, όπου οι κρατήσεις έως τώρα δείχνουν εμφανώς μειωμένες.

Θυμηθείτε ποιο είναι το σχέδιο για τους τουρίστες και τι θα γίνει αν κάποιος είναι θετικός. Δείτε πότε ανοίγουν χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Σε «κόκκινα» και «πράσινα» τα αεροδρόμια.

Δείτε πώς γίνονται οι έλεγχοι επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τον κορονοϊό. Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν ανακοινωθεί και το πώς λειτουργούν τα ξενοδοχεία με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το σχέδιο για τον τουρισμό έχει τίτλο «Restart Tourism», όπως είχε ανακοινώσει ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Θεοχάρης. Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την Πέμπτη (04/06) στο Ζάππειο το σποτ της φετινής καμπάνιας για τον ελληνικό τουρισμό («Restart Τourism»), αλλά το πολυδιαφημισμένο κεντρικό σύνθημα «Greece is a state of mind».

Τέλος Μαΐου έγιναν γνωστά όλα τα μέτρα για τους ξένους τουρίστες και διευκρινίστηκε πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα και τι ισχύει για τους ελέγχους. Όπως έγινε με την πρόσφατη πτήση από το Κατάρ. Η χώρα μας προχώρησε στην προσωρινή αναστολή πτήσεων από το Κατάρ μέχρι την Κυριακή 14 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει νέους κανονισμούς για τις πτήσεις. Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης (είχε μιλήσει εδώ και εβδομάδες για τα Υγειονομικά πρωτόκολλα και στις πτήσεις) αποκαλύπτοντας το σχέδιο για τον τουρισμό, υπογράμμισε, τότε, ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό δε θα μπαίνουν σε καραντίνα και δε θα κάνουν τεστ, αλλά η είσοδος στη χώρα θα γίνεται με αυστηρούς ελέγχους όταν χρειάζεται. Έτσι, έως τέλος Μαΐου ήταν σε ισχύ η καραντίνα των 14 ημερών για τους επιβάτες που έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς.

Οι αφίξεις από το εξωτερικό ίσως αλλάξουν την εικόνα του ιού

Ο «συναγερμός» από τον εντοπισμό 12 επιβατών πτήσης από την Ντόχα του Κατάρ, θετικών στον κορονοϊό SARS-CoV-2, εντείνει τον εύλογο προβληματισμό των υγειονομικών αρχών της χώρας για τη – σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις – σίγουρη εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό ενόψει του ανοίγματος των συνόρων αλλά και της τουριστικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τα μέτρα προστασίας και αποφυγής διασποράς του νέου κορονοϊού (Covid-19), παρείχε ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών, λίγο πριν γίνει η διεύρυνσης των πτήσεων εσωτερικού (έγινε τη Δευτέρα στις 25 Μαΐου).

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα