Νέο αυστηρό μήνυμα της ΕΕ προς Τουρκία: Αλλάξτε συμπεριφορά αλλιώς κυρώσεις (video)

Ξεκάθαρο – νέο – μήνυμα προς την Τουρκία και ταυτόχρονα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στην Κύπρο, έστειλε η ΕΕ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αναλυτικότερα, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι

για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, με την Τουρκία να συνεχίζει να προκαλεί σε όλα τα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στάνο τόνισε: «Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

«Αν δεν αποδώσει ο διάλογος, ακολουθούν κυρώσεις», είχε πει και τη Δευτέρα (31/08) ο Πίτερ Στάνο.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» έχουν ήδη θέσει στο «τραπέζι» τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο, με προτεινόμενες κυρώσεις και με την ΕΕ να δίνει τελεσίγραφο στην Τουρκία ενός μήνα.

Επιπροσθέτως, ο Στάνο επιβεβαίωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν, κάνοντας αναφορά παράλληλα σε παλαιότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις των δύο ανδρών.

Σημειώνεται ότι η Άγκελα Μέρκελ τόνισε την Παρασκευή (28/08) ότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα στα θέματα που έχει δίκιο. Η θέση της καγκελαρίου της Γεραμνίας υπέρ της Ελλάδας ήρθε, μόλις δύο 24ωρα από το τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε δύο φορές με τον έλληνα πρωθυπουργό, για τα ελληνοτουρκικά.

Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα: Η Τουρκία απέκτησε δικαίωμα επέμβασης στα ελληνικά νησιά

Μόνο που οι προκλήσεις από τη γειτονική χώρα δεν σταματούν, όπως φάνηκε και την Τρίτη (01/09). Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» ισχυρίζεται ότι με τη μεταφορά ελλήνων στρατιωτών – εθνοφυλάκων στα νησιά και συγκεκριμένα στο Καστελόριζο η Τουρκία αποκτά… δικαίωμα επέμβασης.

Συγκεκριμένα, βασιζόμενη σε εκτιμήσεις ειδικών, το συγκεκριμένο έντυπο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της εξοπλίζοντας νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Με την Άγκυρα να έχει «στοχοποιήσει» το Καστελόριζο, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες δηλώσεις, ζητώντας… δικαιοσύνη.  

Σύμφωνα, με τους τούρκους αναλυτές, που επικαλείται η εφημερίδα, η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά γεννά στην Τουρκία το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης.

Η εφημερίδα «Yeni Safak» υποστηρίζει, μάλιστα, ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε στρατιώτες και στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν, «αν η Τουρκία με αυτή την αποστολή στρατιωτών αισθανθεί ότι απειλείται η ανεξαρτησία της, τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα-ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νέοι δηλώσεις του Ερντογάν για την Ελλάδα – Ζήτησε δικαιοσύνη σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Την Τρίτη (01/09) ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Ελλάδα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Το ίδιο έκανε και απέναντι στη Γαλλία. Μιλώντας ενώπιον των δικαστών με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την χώρα μας.

Επιχειρώντας να συνδέσει την παρουσία του ενώπιον των δικαστών με την ένταση που υπάρχει με την Ελλάδα, είπε: «Οι κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αγνοούν την μεγάλη έκταση της Τουρκίας 780.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων. Η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ακτές της, με ένα νησί 10 τ.χλμ, είναι ξεκάθαρη έκφραση αδικίας».

Ο τούρκος Πρόεδρος μίλησε απαξιωτικά για την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στην διεθνή αρένα».

Είπε ακόμα αναφερόμενος στη Γαλλία ότι η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσογείου που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης αποικιοκρατίας: «Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος που, σε όλη την ιστορία του, κρύβεται πίσω από άλλες χώρες, και προσπαθούν να φτάσουν στους δικούς τους κρυφούς στόχους. Κι αυτό είναι μεγάλη αδικία. Βαρεθήκαμε από αυτό το παιχνίδι των σκιών. Άρχισε να γίνεται αστείο. Ρίχνουν ένα κράτος το οποίο δεν έχει προκοπή ούτε στον εαυτό του και το κάνουν δόλωμα μπροστά στην Τουρκία η οποία είναι μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι: «Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες που χωρών που θεωρούν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες».

Cumhurbaşkanı @RTErdogan:

“Uyuşturucu baronunu savunan avukat uyuşturucu tüccarlığına, katili savunan avukat cana kast etmeye, hırsızı savunan avukat hırsızlığa kalkışmıyorsa, teröristin avukatlığını yapanın da teröristliğe soyunması mümkün değildir.” pic.twitter.com/h2g0zYUzlG

— Ajans Haber (@AjansHaberResmi) September 1, 2020

Τσαβούσογλου: Αν οι Έλληνες έχουν παραπάνω στρατό στο Καστελόριζο θα χάσουν

Εμπρηστικές δηλώσεις έκανε ξανά και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε επίσης εμπρηστικές δηλώσεις. «Η Ελλάδα», είπε, ακόμη, και συμπλήρωσε: «Προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία υιοθετώντας εχθρική στάση».

«Η Τουρκία είναι ανοικτή στον διάλογο με την Ελλάδα προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τα δικαιώματα στη Μεσόγειο και τους πόρους, εφόσον είναι ανοικτή και η Αθήνα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφερόμενος στο Καστελόριζο είπε: «Αν η στρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου υπερβαίνει την υπάρχουσα συμφωνία, η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα χάσει».

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για το Καστελόριζο

Την ώρα που η Άγκυρα ψάχνει συνεχώς τρόπους να δυναμιτίσει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έδωσαν την αφορμή για νέα επίθεση και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Στις φωτογραφίες φαίνονται οι έλληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται από πλοίο της γραμμής στο Καστελόριζο και η Τουρκία βρήκε αφορμή να κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελόριζο.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει πως πρόκειται απλώς για εναλλαγή της φρουράς που πηγαίνει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα δεν αποτελεί αιφνιδιαστική κίνηση. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε ξεκαθαρίσει (κατά το παρελθόν) πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τα επεκτατικά της σχέδια.

Τσελίκ: Πειρατικές οι ενέργειες της Ελλάδας στο Καστελόριζο

Παίρνοντας αφορμή από τις φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Twitter συνεχίζει τις προκλήσεις, δηλώνοντας πως η στρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να τείνεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα (31/08) είχαμε και άλλες δηλώσεις σε προκλητικούς τόνους από την πλευρά της Τουρκία, την ώρα που τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας επιχειρούν να καταλογίσουν στην Ελλάδα την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι οι αναρτήσεις στο Twitter του εκπρόσωπου του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να στρέφεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».

«Το ελληνικό νησί, Καστελόριζο, είναι μια νέα πρωτοβουλία πειρατείας. Είναι ανόητο να στρέφεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα σε αυτά τα βήματα θα είναι εξαιρετικά σκληρή», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να οπλίσει το νησί είναι ένα νέο παράδειγμα πειρατείας. Λαμβάνοντας αυτά τα παράνομα βήματα, η Ελλάδα έχει γίνει εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Αντί να επιλύει προβλήματα μέσω της διπλωματίας και βάσει του νόμου, είναι η Ελλάδα που οργανώνει σαμποτάζ της διπλωματίας με πειρατικές συμφωνίες. Η συνέπεια αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι σοβαρή αποτυχία», σημειώνει σε άλλη ανάρτηση.

«Η Ελλάδα θέλει η Τουρκία να λύσει προβλήματα μέσω του νόμου και είναι ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής. Εάν προτιμάτε να ασκείστε με τη Γαλλία αντί να μιλάτε με την Τουρκία, θα δείτε πως ήταν λάθος. Η Ελλάδα θα μάθει ότι έχουμε μια ισχυρή απάντηση σε κάθε της βήμα», κατέληξε.

Yunanistan hukuk yoluyla sorunları çözmek istiyorsa Türkiye en güvenilir muhataptır. Türkiye ile konuşmak yerine Fransa ile tatbikat yapmayı tercih ediyorsa bunun ne kadar yanlış olduğunu görecektir.
Yunanistan her adımına verecek güçlü bir cevabımız olduğunu öğrenecektir.

— Ömer Çelik (@omerrcelik) August 31, 2020

«Έλληνες είστε νάνοι, οι στρατιώτες σας θα πεθάνουν στα νησιά από την πείνα»

Οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και αυτή τη φορά αποφάσισε να επιτεθεί στην Ελλάδα ο Μεσούτ Χακί Κασίν, σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είπε απίστευτα πράγματα συνεχίζοντας την προπαγάνδα μέσω της τουρκικής τηλεόρασης.

Αποκάλεσε τους Έλληνες νάνους και είπε ότι πεθαίνουμε από την πείνα, την ώρα που η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Είπε ακόμα ότι η Τουρκία βουλιάζει από τουρίστες, ενώ η Ευρώπη καταρρέει. «Έλληνες είστε νάνοι, οι στρατιώτες σας θα πεθάνουν στα νησιά από την πείνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για το «Oruc Reis« μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου αργά το βράδυ της Δευτέρας (31/08) και η απάντηση της Ελλάδας δεν άργησε να έρθει, καθώς ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX.

Με το ΥΠΕΞ να απαντά με οργή πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και τονίζοντας: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Εξακολουθεί να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

Λίγο νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλεγε σε ομιλία του σε εγκαίνια στο λιμάνι της Κερασούντας σε σχέση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο: «Δε θα επιτρέψουμε πειρατείες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Κανένας δεν μπορεί να εγκλωβίσει τη χώρα μας στον κόλπο της Αττάλειας».

Με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να περνάει από τα… λόγια στις πράξεις και να στέλνει ξανά το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
video, τουρκια, το νησι, ελλαδα, κυπρος, υπουργοι, μερκελ, αθηνα, συγκεκριμένο, οηε, αιγαιο, νέα, γαλλια, χλμ, twitter, akp, μμε, κρητη, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, στρατος, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, χωρες, θαλασσα, καθημερινη, μμε, νησι, νησια, οηε, οικονομια, πλαισιο, φωτογραφιες, ωρα, αγκυρα, αδικια, αρθρο, αλληλεγγυη, απιστευτα, αφορμη, βραδυ, γινει, γινεται, δευτερα, δειτε, δηλωσεις, δολωμα, ειπε, υπαρχει, εκφραση, ενημερωση, επικοινωνια, ερντογαν, ερχονται, ευρωπη, εφημεριδα, ιδιο, ομιλια, καστελοριζο, κινηση, κλιμα, λαθος, λογια, νερο, πλοιο, προβληματα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σχεδια, τριτη, φαινονται, φορα, χλμ, χρονικα, akp, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, ελληνικα, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, μια φορα, μπροστα, οργη, παιχνιδι, πληροφοριες, ροδο, θεματα
Τυχαία Θέματα