Νέο μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Η αυθαιρεσία της απειλεί ευθέως και απροκαλύπτως το διεθνές δίκαιο

Η αυθαιρεσία της Τουρκίας έχει υπερβεί τα όρια του θράσους και απειλεί ευθέως και απροκαλύπτως το διεθνές δίκαιο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, στα Ιεροσόλυμα. Ο ΠτΔ συμμετείχε στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ Ολοκαυτώματος.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον ισραηλινό πρόεδρο για την συμβολή του Ισραήλ στον κοινό αγώνα ως προς την πιστή εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας κατά την συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι του 1982 και ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας της Τουρκίας.

«Μιας

αυθαιρεσίας, η οποία έχει υπερβεί τα όρια του θράσους και απειλεί ευθέως και απροκαλύπτως το διεθνές δίκαιο εν γένει. Τόνισα επίσης ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει στο ακέραιο τον ρόλο που της αναλογεί, ως προς τις εγγυήσεις εφαρμογής του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι είχε μια ιδιαίτερα εγκάρδια συνάντηση με τον «φίλο πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ» Ρεουβέν Ρίβλιν, κατά την οποία τον διαβεβαίωσε ότι η παρουσία του ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνιστά έμπρακτη και ειλικρινή συμμετοχή του ελληνικού λαού σε αυτές τις εμβληματικές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα, αλλά και στον διεθνή αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού.

Gedenken in Yad Vashem
Zum Jahrestag der Auschwitz-Befreiung spricht Präsident Steinmeier als erstes deutsches Staatsoberhaupt in Yad Vashem, der zentralen Holocaust-Gedenkstätte in Jerusalem
Beitrag: @ARDSusanneGlass #Auschwitz75 #Steinmeier Mehr dazu: https://t.co/m3tC3OfPg5 pic.twitter.com/1Actfviu1I

— ARD Israel Palästina (@ARDTelAviv) January 23, 2020

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών με βάση το διεθνές δίκαιο. Για το συγκεκριμένο θέμα αυστηρή απάντηση έδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας εκτός των άλλων: «Τουλάχιστον υποκριτικό να επικαλείται το διεθνές δίκαιο».

Νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός, είπε ότι «η Ελλάδα παίζει με τους κανόνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες».

#WHF2020JLM
Over 45 world leaders are now going to lay wreaths at the Warsaw Ghetto Uprising Memorial, Yad Vashem at the #WorldHolocaustForum

The first wreath has been laid by @PresidentRuvi

Watch it live: https://t.co/nHzLWnksdC pic.twitter.com/k4ZJmaJyFJ

— Yad Vashem (@yadvashem) January 23, 2020

Στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ Ολοκαυτώματος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, συμμετείχε και αυτός την Πέμπτη (23/01) στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο του 5ου Παγκοσμίου Φόρουμ Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Ισραήλ κ. Ρόιβεν Ρίβλιν. «Δυστυχώς στις μέρες μας φαίνεται κάποιοι να έχουν ανάλογες τάσεις», υπογράμμισε…

Στο Φόρουμ συμμετείχαν πέραν των 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, Βασιλείς, και επικεφαλής διαφόρων Θεσμών.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδευόταν στο Φόρουμ από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη, και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην πλατεία Warsaw Ghetto. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν ομιλίες, μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο και από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πρόεδρο της Γερμανίας, τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τον Πρίγκιπα Κάρολο, καθώς και από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος «Yad Vashem».

Προβλήθηκαν, επίσης, φιλμάκια για την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, την φρίκη του Ολοκαυτώματος, την απελευθέρωση των Εβραίων, καθώς και για τον αντισημιτισμό στην σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία, ενώ υπήρξε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από την εβραϊκή παράδοση, αλλά και τραγούδια αφιερωμένα στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι μετέφεραν φλόγα με την οποίαν άναψαν δάδα στο Μνημείο για το Ολοκαύτωμα που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Warsaw Ghetto.

Το απόγευμα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν πραγματικά μια συγκινητική εκδήλωση, στην οποία πήραν μέρος περίπου 47 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων για να εκφράσουν την συμπάθειά τους προς τα θύματα του Ολοκαυτώματος, και να καταδικάσουν τις θηριωδίες που έγιναν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των ναζιστών εναντίον της εβραϊκής κοινότητας.

Ανάλογες εκδηλώσεις επιβάλλονται για να θυμίζουν στους οποιουσδήποτε έχουν τις ίδιες τάσεις με τους Ναζί, να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, στις μέρες μας φαίνεται κάποιοι να έχουν ανάλογες τάσεις».

#WHF2020JLM
World leaders and invited guests in the audience at the 5th #WorldHolocaustForum at Yad Vashem’s Warsaw Ghetto Square

Watch a live broadcast here: https://t.co/jDVfbpVqKn pic.twitter.com/8Fo1vmAVJs

— Yad Vashem (@yadvashem) January 23, 2020

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, sigmalive.com

Πηγή: Νέο μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Η αυθαιρεσία της απειλεί ευθέως και απροκαλύπτως το διεθνές δίκαιο - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα