Νέο… άνοιγμα της Τουρκίας σε ΗΠΑ – Συγχαρητήρια και από τον Αλ-Σίσι σε Μπάιντεν

«Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ», δήλωσε την Κυριακή (08/11) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας μετά την ανακοίνωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Fuat Oktay'dan Joe Biden ile ilgili açıklama:

Türkiye, ABD'nin yeni yönetimiyle çalışmayı sürdürecektirhttps://t.co/KaOPveAOSi

— Tükenmez Haber (@tukenmezhaber) November 8, 2020


Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Φουάτ Οκτάι, όσο και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήραν θέση πριν από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, αναφέροντας: «Παρά τους στενούς δεσμούς Τραμπ – Ερντογάν, θα συνεργαστούμε με όποιον πρόεδρο εκλεγεί».

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών είναι τεταμένες τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της κρίσης στη Συρία, τους στενούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, τις φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον μιας κρατικής, τουρκικής τράπεζας και την υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, ABD'nin yeni Başkanının Joe Biden seçilmesi üzerine, "Türkiye ABD'nin yeni yönetimiyle çalışmayı sürdürecektir" dedi. pic.twitter.com/2jrvyAG2N4

— HABERFFF (@haberfff) November 8, 2020


Η Ουάσινγκτον είχε απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων αλλά η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις. Οι στενοί δεσμοί και η φιλία ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ντόναλντ Τραμπ άμβλυναν τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Kanal 7», ο Οκτάι επεσήμανε ότι αν και η φιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε στη διευθέτηση αρκετών ζητημάτων, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πριν.

President Abdel Fattah El-Sisi of #Egypt congratulated #JoeBidenPresidentElect of the #UnitedStatesofAmerica after the announcement of the results of the #USAelection2020 Sharm el Sheikh Egypt News & Information pic.twitter.com/cqZzo1niwZ

— Sharm el Sheikh Egypt News & Information (@EgyptNewsFlash) November 7, 2020

Τον αμερικανό Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, που εξελέγη 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχάρη και ο αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, για τη νίκη του στις εκλογές, όπως δήλωσε η αιγυπτιακή Προεδρία.

«Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι βεβαιώνει με την ευκαιρία αυτή ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την ενίσχυση των στρατηγικών διμερών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, για το καλύτερο συμφέρον των δύο χωρών και των φίλων λαών τους», αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα