Νέες προκλήσεις από Τουρκία – «Γεωτρήσεις στα σύνορα της “Γαλάζιας Πατρίδας” μας» (video)

Μόλις δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν πως πρέπει να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ βγάζει «λάδι» την Τουρκία

και αγνοεί τη Γαλλία σε σχέση με τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του, στο «Kanal 7», ο Ντονμέζ έκανε νέο σόου με χάρτες, υποστηρίζοντας πως «κάνουμε γεωτρήσεις στα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας».

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης. Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου.

Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει έξι αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα. Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού», είπε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στον ΟΗΕ για το τουρκο – λιβυκό μνημόνιο

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», υπογράμμισε ακόμα ο Ντονμέζ για το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης.

«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι – αναμφίβολα – να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία», ανέφερε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ όσον αφορά στη συνεργασία Άγκυρας – Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.

«Δεν είμαστε αποικιοκράτες»

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα”, δήλωσε εμφαντικά, αλλά με μία αντίληψη του καζάν-καζάν, δηλαδή όλοι να κερδίσουν και πάλι. Θέλουμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας με τη Λιβύη. Αυτή τη στιγμή στόχος της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη και να προχωρήσει σε ενίσχυσή τους», δήλωσε ο Ντονμέζ.

Σημειώνεται ότι ανήμερα τη θλιβερής επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει πως η χώρα του θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην τουρκολυβική συμφωνία. Συγκεκριμένα ο Ντονμέζ ανέφερε ότι σε τρεις με τέσσερις μήνες θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει θέμα με τις προκλήσεις της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Έβρο, ενώ την Πέμπτη (25/06), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία και με τον Εμανουέλ Μακρόν, με το… βλέμμα και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια ώρα που η Τουρκία ζητάει διάλογο με την Ελλάδα, αλλά το κάνει αυτό και με απειλές.

Το ΝΑΤΟ βγάζει «λάδι» την Τουρκία και αγνοεί τη Γαλλία

Την ίδια ώρα, ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που συλλέγονται από διπλωματικές πηγές της Γαλλίας και της Ελλάδας για την έρευνα που αφορά την παρενόχληση γαλλικών πλοίων από τουρκικά σκάφη στα ανοιχτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Open TV», όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το ΝΑΤΟ, μέσα από την έρευνα που παρήγγειλε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, πρόκειται να «μαγειρέψει» αυτά τα στοιχεία προκειμένου να αθωώσει την Τουρκία γι αυτή την επιθετική κίνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ναυτικό στρατηγείο στο Λονδίνο, επικαλούνται έλλειψη στοιχείων και μαρτυριών προκειμένου να στοιχειοθετηθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ με αυτή την κίνηση βγάζει «λάδι» την Τουρκία από αυτή την υπόθεση. Και όλα αυτά την ώρα που συγκέντρωσε πολλά πυρά από τη Γαλλία. Η γαλλική πλευρά μάλιστα προειδοποίησε ότι θα φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους.

Σημειώνεται πως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε μιλήσει για ένα «εγκεφαλικό νεκρό» ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αποδεικνύεται στην πράξη, με βάση αυτή την έρευνα, το πόρισμα της οποίας αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες μέρες.

Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν χαρακτηριστικά στο «Open TV» πως «με αυτό το πόρισμα που θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες η Συμμαχία αποδεικνύει ότι θέλει να κάνει “πλάτες” στον Ερντογάν και ταυτόχρονα να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της Γαλλίας, βάζοντας το Παρίσι στο ίδιο καζάνι με την Αθήνα και τη στάση των “ίσων αποστάσεων” που διατηρεί στα ελληνοτουρκικά».

(πληροφορίες από sigmalive, OPEN TV)

Keywords
Τυχαία Θέματα