Προκλητικός Ακάρ – Ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο ΑκάρΖητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού ΑιγαίουΥποστήριξε μάλιστα πως η Τουρκία σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, ενώ η Ελλάδα όχι

Την τακτική των συνεχών προκλήσεων συνεχίζει ο υπουργό Άμυνας της Τουρκίας. Χουλουσί Ακάρ. Ο πρώην στρατιωτικός μίλησε σε τοπικά μέσα την Παρασκεύ 19 Απριλίου και δήλωσε πως η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο και διεθνείς συμβάσεις, ενώ ζήτησε ανοικτά από τον έλληνα υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο

Αποστολάκη, να βρει τρόπο ώστε να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου!

«Η στρατικοποίηση των νησιών που θα πρέπει να παραμείνουν μη στρατικοποιημένα είναι ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων. Δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και πρέπει να σταματήσει. Περιμένω να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ και υποστήριξε πως η Τουρκία σέβεται πάντα της διεθνείς συνθήκες.

Μάλιστα ξεκαθάρισε οτι «είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Περιμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και από όλους τους γείτονές μας», διεμήνυσε. Ακόμη ισχυρίστηκε πως η Τουρκία προσπαθεί να λύσει με διάλογο και ειρηνικό τρόπο τα προβλήματα τόσο στην Κύπρο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Οργισμένη απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει και όχι όπως το ερμηνεύει η ίδια

Μία οργισμένη απάντηση στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, καλώντας την να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει και όχι όπως το ερμηνεύει η ίδια.

Ταυτόχρονα τόνισε πως η Τουρκία πρέπει «να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμύνης Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς διαμηνύει πως «η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Υπογραμμίζει πως η Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.

Ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως «εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει».

Keywords
Τυχαία Θέματα