Νέα υποχώρηση από την κυβέρνηση της Γαλλίας – Επιχείρηση κατευνασμού με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νέα νίκη για το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει αλλάξει κάποιες παραμέτρους του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας–γνωστού στη Γαλλία ως «ISF»Η κυβέρνηση ανέστειλε την Τετάρτη για έξι μήνες την αύξηση των φόρων στα καύσιμα

Τη μια υποχώρηση μετά την άλλη κάνει ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις

διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων».

Η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της σε ό,τι αφορά τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό για την πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η κυβέρνηση έχει αλλάξει κάποιες παραμέτρους του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, περιορίζοντάς τον στις επικερδείς συμφωνίες ιδιοκτησίας και στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή οδήγησε σε κριτική εις βάρος του Μακρόν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «Πρόεδρος των Πλουσίων», καθώς με αυτόν τον τρόπο θα χαλάρωνε η φορολόγηση για πολλούς από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Γκριβό, η κυβέρνηση πιθανόν να αναθεωρήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις αν κρίνει ότι αυτές δεν είναι λειτουργικές.

«Αν ένα μέτρο που έχουμε λάβει, το οποίο επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό, αποδειχτεί αναποτελεσματικό, αν δεν λειτουργεί, δεν είμαστε ανόητοι, θα το αλλάξουμε», είπε.

Η κυβέρνηση ανέστειλε για έξι μήνες την αύξηση των φόρων στα καύσιμα

Σημειώνεται ότι ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παγώσει για έξι μήνες την αύξηση των φόρων στα καύσιμα. Μαζί με αυτήν την αύξηση παγώνει άλλα τρία επίσης οικονομικά μέτρα που θα έμπαιναν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Σε μια προσπάθεια να εξέλθει η Γαλλία από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων», η κυβέρνηση «ανέστειλε για έξι μήνες» την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού. «Δεν θα αυξηθούν στη διάρκεια του χειμώνα», ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Το να ορίζει κάποιος την πορεία και να τη διατηρεί είναι μια αναγκαιότητα για να κυβερνήσει τη Γαλλία, αλλά κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Έθνους», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης σε τηλεοπτικό διάγγελμα προσθέτοντας πως «θα πρέπει να ήμασταν κουφοί» για να «μην ακούσουμε την οργή» των Γάλλων.

Με «έγνοια τον κατευνασμό», η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισαν ως εκ τούτου να αναστείλουν για έξι μήνες τα τρία δημοσιονομικά μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019: την αύξηση του φόρου άνθρακα επί της τιμής της βενζίνης, του μαζούτ και του ντίζελ∙ τη σύγκλιση της φορολόγησης του ντίζελ με εκείνην της βενζίνης και την εξίσωση της φορολογίας του ντίζελ για τους επιχειρηματίες που δεν είναι οδηγοί φορτηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα