Νέα «βόμβα» στις ΗΠΑ: Και ο Πομπέο «παρών» στο τηλεφώνημα Τραμπ – Ζελένσκι

Λίγο μετά τη δήλωση του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος ανέφερε ότι… «Αν παραπεμφθεί ο Τραμπ από τη βουλή δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή παρά να δικαστεί», έσκασε νέα «βόμβα» στην πολύκροτη υπόθεση, καθώς σύμφωνα με την «Wall Street Journal», ο Μάικ Πομπέο συμμετείχε στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο διεμήνυσε πάντως, ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τη συνομιλία

του Τραμπ με τον ουκρανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal» ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε και υτός συμμετοχή στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία που φέρεται να είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο ουκρανός ομόλογός του.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία του Ιουλίου πυροδότησε καταιγιστικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας που ξεκίνησε η Βουλή των Αντιπροσώπων με το ερώτημα της καθαίρεσης του προέδρου Τραμπ.

The Wall Street Journal reports that Secretary of State Mike Pompeo listened in on the July 25 phone call between President Trump and Ukrainian President Zelensky.https://t.co/jMP5oN63fk

— Sahil Kapur (@sahilkapur) September 30, 2019

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Τρεις Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (30/09) ότι κλήτευσαν τον Ρούντι Τζουλιάνι, προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της Ουκρανίας, να παραδώσει έγγραφα σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η Βουλή για την ενδεχόμενη παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Πληροφοριών και Εποπτείας της Βουλής υπογραμμίζουν στη γραπτή τους ανακοίνωση ότι ο Τζουλιάνι παραδέχθηκε σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ζήτησε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας να «βάλει στο στόχαστρο» τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και πιθανό πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2020. Απαιτούν από τον Τζουλιάνι να παραδώσει τα έγγραφα έως τις 15 Οκτωβρίου.

Secretary of State Mike Pompeo took part in the Trump phone call with Ukraine’s leader, a senior State Department official said https://t.co/twUmCMapOu

— The Wall Street Journal (@WSJ) September 30, 2019


Το Κίεβο δεν θα δημοσιοποιήσει τη συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα (30/09) ότι το Κίεβο δεν είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα την περίληψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που φέρεται να είχε στις 25 Ιουλίου ο ίδιος με τον Ντόναλντ Τραμπ και η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να ερευνήσει οποιαδήποτε υπόθεση στην οποία υπάρχει παραβίαση του νόμου, όμως ως ανεξάρτητη χώρα δεν θα ενεργήσει απλώς βάσει των εντολών τρίτων. Ο ουκρανός πρόεδρος διευκρίνισε μάλιστα ότι είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τραμπ.

Στο μεταξύ σύμβουλος του Ζελένσκι επεσήμανε ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ. «Θεωρούμε τις ΗΠΑ φίλες και στρατηγικό μας εταίρο. Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι τα δικά τους εσωτερικά, πολιτικά παιχνίδια. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό με κανένα τρόπο», τόνισε ο Αντρίι Γιερμάκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο 1+1 που μεταδόθηκε αργά την Κυριακή (29/09).

Ο Γιερμάκ μίλησε με τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, στη Μαδρίτη λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της 25ης Ιουλίου. Η συνάντηση αυτή είναι μία από τις αρκετές που φέρεται να είχε ο Τζουλιάνι με Ουκρανούς αξιωματούχους στην Ευρώπη φέτος, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούσε ο Τραμπ στο Κίεβο για να ερευνήσει τον Τζο και τον Χάντερ Μπάιντεν.

Now we know Mike Pompeo was listening into Trump’s Ukraine extortion call (per WSJ).

Weirdly, he pretended not to know what Trump said on the Ukraine call when he was asked about it directly on TV a week ago, basically lying to @MarthaRaddatz.pic.twitter.com/j0Zqb6cBDo

— Arlen Parsa (@arlenparsa) September 30, 2019


(πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα