Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Επεκτείνεται έως τις 27 Οκτωβρίου η NAVTEX για το Oruc Reis

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (21/10) εκδόθηκε νέα Navtex για τις επιχειρήσεις έρευνας του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis»», όπως είχε προαναγγείλει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak».

H νέα Navtex, που δεσμεύει περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου επεκτείνει χρονικά έως τις 27 Οκτωβρίου τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, δεσμεύονται περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινού).

Παράλληλα, με ακόμα μια Navtex η Τουρκία αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία με την έκδοση τριών Navtex ζητούσε την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Η έκδοση των αντί-Navtex έρχεται ως απάντηση σε ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, ενώ η Άγκυρα αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών διεθνών συνθηκών.

Keywords