Νέα μάχη Ζάεφ με την αντιπολίτευση για τη Συμφωνία – Προχωρούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες

Νέο γύρος αντιπαράθεσης του σκοπιανού πρωθυπουργού με την ακροδεξιά αντιπολίτευσηΗ έγκριση των άλλων δύο τροπολογιών αναμένεται να γίνει μέχρι την ΤετάρτηΘα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος,Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν στην ΠΓΔΜ οι κοινοβουλευτικές

διαδικασίες για τις προβλεπόμενες από τη Συμφωνία των τροποποιήσεις του Συντάγματος, τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε ακόμη ένα τελεσίγραφο με αποδέκτες την αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα υλοποίησης της Συμφωνίας.

«Ισχύει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για την ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφωνώ ότι πρέπει να οριστικοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, όμως, η Συμφωνία των Πρεσπών, η συμφωνία με την Ελλάδα είναι η προϋπόθεση, χωρίς την οποία δεν θα υπάρξει καμία ένταξη, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

O Ζάεφ στη συνέχεια όνισε πως «με την τροπολογία 36 εξασφαλίζεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού».

Επίσης, πρόσθεσε πως «η τροπολογία εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των υπηκόων που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθούν τους δεσμούς τους με την πατρίδα. Η τροπολογία ορίζει ότι η Δημοκρατία φροντίζει επίσης τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό, χωρίς παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές υποθέσεις τους».

Όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, «με τη νέα διατύπωση του άρθρου 49 παρέχονται εγγυήσεις για την προστασία της ταυτότητας της ΠΓΔΜ. Η ταυτότητα του μακεδονικού λαού προστατεύεται. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ταυτότητα», ενώ υπογράμμισε πως η φροντίδα παραμένει για όλους τους πολίτες που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

Τέλος, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ο σκοπιανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως «ειδικά για τους “Μακεδόνες του Αιγαίου”, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια –από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας»- και ότι «με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας».

Απαντώντας σε αιτιάσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, πως με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες», ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε -από το βήμα της βουλής των Σκοπίων- της Συμφωνίας, λέγοντας πως όχι μόνο «Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών».

Τα επόμενα βήματα

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής συνεχίζεται με τη συζήτηση των άλλων δύο τροπολογιών. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η έγκριση των άλλων δύο τροπολογιών αναμένεται να γίνει μέχρι την Τετάρτη.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών.

Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120), την οποία ο Ζόραν Ζάεφ είχε καταφέρει να κατακτήσει έπειτα από συζητήσεις πολλών ημερών με τους βουλευτές του VMRO.

Keywords
Τυχαία Θέματα