Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα – Επί ποδός η Ιαπωνία

Εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ έπεσε το διηπειρωτικό βλήμα που χρησιμοποίησαν οι ΒορειοκορεάτεςΣτο μικροσκόπιο των επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων τα διαθέσιμα στοιχείαΤραμπ: Θα το τακτοποιήσουμεΗ τελευταία εκτόξευση είχε σημειωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης καθώς η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε νέα εκτόξευση βαλλιστικού βλήματος, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό

πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας. Η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από την Πιονγιάνγκ σημειώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία (video)

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, το βλήμα εκτοξεύτηκε από την περιοχή Πίονγκσονγκ της Β. Κορέας με κατεύθυνση τα ανατολικά και έπεσε στη θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας.

Δείτε επίσης: Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Λίγες στιγμές μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή – απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Ιαπωνία: Έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού Συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο πύραυλος φέρεται να έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα, στις 20.30 (ώρα Ελλάδας). “Είμαστε στη διαδικασία εκτίμησης της κατάστασης και θα παράσχουμε πρόσθετες λεπτομέρειες όταν είναι διαθέσιμες” είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης, Ρόμπερτ Μάνινγκ.

Σίνζο Άμπε: Βίαιη ενέργεια δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε “βίαιη ενέργεια” που “δεν μπορεί να γίνει ανεκτή” την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας” στην Πιονγιάνγκ, τόνισε ο Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τραμπ: Θα το τακτοποιήσουμε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκε για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αυτή η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, που τους τελευταίους δύο μήνες δεν είχε προχωρήσει σε κάποια πυραυλική δοκιμή, αποτελεί ένδειξη ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αψηφά τις διπλωματικές προσπάθειες του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που πρόσφατα επέστρεψε από μια μακρά περιοδεία στην Ασία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχευε στο «να ενώσει τον κόσμο εναντίον της απειλής που θέτει» η Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κογκρέσο τη στιγμή της εκτόξευσης και «ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη σε πορεία» είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Σε δηλώσεις του, ο αμερικανός πρόεδρος είπε: “Θα το τακτοποιήσουμε”.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ “είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε” σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγιάνγκ και αντιπροσωπεύει “μια απειλή για όλον τον κόσμο”.

Δείτε επίσης: Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Τι είδους βλήμα ήταν

Επί ποδός βρίσκονται τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία καθώς ήδη έχουν θέσει στο μικροσκόπιό τους το διαθέσιμο υλικό του πυραύλου.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Φόβοι πως πρόκειται για εξέλιξη του διηπειρωτικού ΚΝ-20

Εδώ και αρκετό καιρό η Βόρεια Κορέα εργάζεται στο πλαίσιο μίας εξελιγμένης έκδοσης του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) ΚΝ-20 (Hwasong-14). Ενός upgrade που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ.

Όπως και να έχει, ακόμα και η φημολογία, ο πύραυλος θεωρείται μέρος των προσπαθειών του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν για την ταχεία εξέλιξη του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας προς την κατεύθυνση της επιθετικής χρήσης των όπλων.

Το επιχειρησιακό βεληνεκές του ήδη “γνωστού” βαλλιστικού βλήματος Hwasong-14, αγγίζει τα 10.000 χλμ και η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες εξελίξεις οδηγούν τις ΗΠΑ σε επανεκτίμηση του χρόνου εξέλιξης της απειλής από την Βόρεια Κορέα, υπό την ανάγκη της διαρκούς αναβάθμισης της αμερικανικής αντιβαλλιστικής άμυνας κι αναφορικά με τις διαθέσιμες επιλογές στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

Κινητικότητα στη Σεούλ

Νωρίτερα σήμερα η Σεούλ είχε προειδοποιήσει ότι παρατηρήθηκε κινητικότητα σε μια βάση της Βόρειας Κορέας.

Νωρίτερα την Τρίτη, δύο πηγές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως αξιωματούχοι της αμερικανικης κυβέρνησης θεωρούν πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διεξάγει μια νέα πυραυλική δοκιμή εντός ημερών, στην πρώτη εκτόξευση πυραύλου έπειτα από εκείνη στα μέσα Σεπτεμβρίου πάνω από την Ιαπωνία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα