Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Όχι» σε συνομιλίες από Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία – Ο ρόλος της Τουρκίας

Κάθε πιθανότητα συνομιλιών για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, απέρριψαν τόσο ο αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν όσο και ο αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του Γερεβάν είναι «απαράδεκτες», όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αρμενία, δεδομένης της στάσης που τηρούν επί του παρόντος οι ηγέτες της χώρας.

Από την πλευρά του ο Πασινιάν, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, είπε ότι «το κλίμα δεν

είναι το σωστό» για συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

Διαψεύδει την ανάμιξη της Τουρκίας ο αζέρος πρόεδρος

Την ίδια στιγμή ο αζέρος πρόεδρος είπε ότι η σύμμαχος της χώρας του Τουρκία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας «σταθεροποιητικό» τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της» είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού Su-25, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η Αρμενία, είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Δεν υπάρχουν μαχητές από τη Συρία

Ο Αλίεφ είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν μαχητές από τη Συρία στη ζώνη των συγκρούσεων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας ότι αυτή η πληροφορία είναι “fake news”. «Δεν υπάρχουν σύροι μαχητές. Δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο», πρόσθεσε.

Παύση πυρός ζήτησε η Ρωσία

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προειδοποίησε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην διένεξη τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Πούτιν-Πασινιάν, στην οποία «συνεχίσθηκε η συζήτηση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παράλληλα αναφέρεται ότι «δόθηκε έμφαση στην επιτακτική ανάγκη του τερματισμού των εχθροπραξιών από τις αντιμαχόμενες πλευρές και της λήψης μέτρων με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης».

Η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Πούτιν και Πασινιάν είχαν συνομιλήσει και την Κυριακή.

Η Αρμενία κατήγγειλε κατάρριψη μαχητικού από τούρκικο F-16

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε ότι ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμενικό μαχητικό SU-25, με αποτέλεσμα ο πιλότος να χάσει τη ζωή του. Ωστόσο, η Τουρκία από την πλευρά της διαψεύδει την είδηση. Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα το υπουργείο Άμυνας της χώρας διαψεύδει επίσης την είδηση της κατάρριψης.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας αναφέρει ότι το τουρκικό μαχητικό, που βρίσκονταν στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, κάλυπτε τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, που έπληξαν την αρμενική πόλη Βαρντένις.

«Σήμερα στις 10:30 τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Γκιαντζά για να παράσχουν κάλυψη στα πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων του Αζεϊρμπαϊτζάν στην πόλη Βαρντένις, στα χωριά Μετς Μάτσικ και Σότκ. Τουρκικό μαχητικό τύπου F-16 κατέριψε μαχητικό Su-25 το οποίο εκτελούσε στρατιωτική αποστολή. Ο πιλότος δυστυχώς σκοτώθηκε ηρωικά. Το τουρκικό μαχητικό βρισκόταν σε βάθος 60 χιλιομέτρων (στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν) σε ύψος 8.200 μέτρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, διαψεύδει ωστόσο το γεγονός. «Οι ισχυρισμοί της Αρμενίας είναι φθηνό κόλπο προπαγάνδας», δήλωσε.

Νωρίτερα, η Άγκυρα τόνισε ότι είναι έτοιμη να στηρίξει το Μπακού «τόσο σε διαπραγματεύσεις όσο και σε μάχες», τονίζοντας ότι μια επίθεση στο Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης επίθεση εναντίον της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις έρχονται τη ώρα που Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την Κυριακή.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται αποδίδοντας η μια στην άλλη επιθετικότητα. Τόσο οι αρμενικές όσο και οι αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναρτήσει πλήθος βίντεο επιχειρήσεων και επιθέσεων ο ένας κατά του άλλου.

Υπενθυμίζεται πως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε την ανεξαρτησία του, το 1991, από το Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε πόλεμο. Το 1994 το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπέγραψαν πρωτόκολλο για κατάπαυση πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Κατάπαυση πυρός και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις ζητούν Μέρκελ και Μάας

Εκεχειρία επειγόντως και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ζήτησε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Τέλος στις εχθροπραξίες ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ «τόνισε ότι επείγουν η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επισήμανε δε ότι «ο ΟΑΣΕ, με την Ομάδα του Μινσκ, προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για αυτό» και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης».

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Mεβλούτ Τσαβούσογλου αντάλλαξαν τηλεφωνικά απόψεις για τη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Θα πρέπει να μπει τέλος στις εχθροπραξίες, ο στόχος θα πρέπει να είναι μία ειρηνική λύση», αναφέρεται σε ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα