«Να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία», είπε ο Γκάμπριελ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει να βλάψει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, εταίρο του Βερολίνου στο NATO, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετακίνησης των γερμανικών στρατευμάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Ιορδανία, καθώς όπως σημείωσε δεν θέλει η διμερής διένεξη να ωθήσει την Άγκυρα να αποκαταστήσει στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα καταβάλει

τη μέγιστη προσπάθεια να μην κλιμακώσει την ένταση καθώς το γερμανικό απόσπασμα θα αποχωρεί από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, κάτι που αποφασίστηκε σε αντίδραση για την απόφαση της Άγκυρας να επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση των γερμανών κοινοβουλευτικών στα στρατεύματα.

«Πάνω απ’ όλα, πρέπει να οργανώσουμε την απόσυρση αυτή κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει διπλωματία της ντουντούκας, να μην ανταλλάσσουμε προσβολές», είπε ο Γκάμπριελ στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμη πως συμφώνησαν με την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, και με τον υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Διευκρίνισε πως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη καταρτίσει σχέδια για την απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων.

Η γερμανική δύναμη στο Ιντσιρλίκ αποτελεί μέρος μιας αποστολής αναγνώρισης για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, το υπουργείο Άμυνας έχει συμπεράνει ότι πλέον είναι πιο λογικό από επιχειρησιακή και επημελητειακή άποψη να μεταφερθούν τα γερμανικά Tornado στην Ιορδανία.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να βάλουμε την Τουρκία στη γωνία, δεν θέλουμε να την ωθήσουμε προς τη Ρωσία», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Δεν πρόκειται για «κάτι ασήμαντο, αλλά αφορά περισσότερα από το Ιντσιρλίκ, αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία θέλει μια διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης. Λέμε ότι είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, αλλά και εκείνη θα πρέπει να κάνει επίσης κινήσεις», δήλωσε ακόμη ο Γκάμπριελ, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση η τήρηση των κανόνων του κράτους του δικαίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα