Μυστήριο με μακάβριο αρχαιολογικό εύρημα: Παιδιά βρέθηκαν θαμμένα με «κράνη» από κρανία άλλων παιδιών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκαν αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο Σαλάνγκο, στην ακτή του κεντρικού Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Live Science, στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν δύο παιδιά θαμμένα πριν από 2.100 χρόνια τα οποία φορούσαν «κράνη» φτιαγμένα από τα κρανία άλλων παιδιών.

Οι σκελετοί βρέθηκαν μαζί με άλλες εννιά ταφές σε ανασκαφές που έγιναν το διάστημα 2014-2016, όμως οι αρχαιολόγοι δημοσιοποίησαν πρόσφατα λεπτομέρειες για τα ευρήματά τους στο Latin American Antiquity.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης κρανίων παιδιών ως κράνη σε ταφή άλλων παιδιών νηπιακής ηλικίας, ενώ δεν είναι γνωστά τα αίτια των θανάτων.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως τα «κράνη» τοποθετήθηκαν σφιχτά πάνω στα κεφάλια των νεκρών νηπίων, ενώ τα κρανία των μεγαλύτερης ηλικίας παιδιών είχαν ακόμα σάρκα πάνω τους όταν χρησιμοποιήθηκαν.

2 Infants Were Buried Wearing Helmets Made from Skulls. And Archaeologists Are Puzzled. https://t.co/CKKIXaTgQm pic.twitter.com/u4vP8c4uvd

Live Science (@LiveScience) November 18, 2019

Πιθανή εκδοχή

Μυστήριο καλύπτει τα αρχαιολογικά ευρήματα. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η «προστασία» των παιδιών, καθώς οι ψυχές τους θα ήταν «άγριες» και δεν θα είχαν κοινωνικοποιηθεί. Κοντά στις σορούς βρέθηκαν εδώλια προγόνων φτιαγμένα από πέτρα. Το εύρημα αυτό υποστηρίζει τη θεωρία περί προστασίας, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως στην περιοχή έλαβε χώρα, λίγο καιρό πριν την ταφή, ηφαιστειακή έκρηξη, καλύπτοντάς την με στάχτη, που ενδεχομένως να επηρέασε την παραγωγή τροφίμων.

Παράλληλα τα οστά που βρέθηκαν δείχνουν πως τα παιδιά υποσιτίζονταν και είναι πιθανό η ταφή να σχετιζόταν με κάποιο τελετουργικό που αφορούσε τις συνέπειες της έκρηξης.

(Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr, κεντρική φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: Μυστήριο με μακάβριο αρχαιολογικό εύρημα: Παιδιά βρέθηκαν θαμμένα με «κράνη» από κρανία άλλων παιδιών - altsantiri

Keywords