Μόσιαλος: Στις αρχές του 2021 θα αρχίσει να έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα (video)

Για εντυπωσιακά νέα έκανε λόγο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» Ηλίας Μόσιαλος σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Pfizer.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, είπε πως κανείς δεν περίμενε την αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% για το συγκεκριμένο

εμβόλιο, τόνισε, όμως, ότι πρέπει να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματικό είναι στις βαριές περιπτώσεις. Είναι πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά όπως είπε θα ξέρουμε τα αποτέλεσμα σε λίγες μόνο εβδομάδες, οπότε και η Pfizer θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα, καθώς τώρα έχουμε μια ενδιάμεση έκθεση.

Υπάρχουν ακόμα και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε, πόσο κρατάει η ανοσία από το εμβόλιο, αλλά και κατά πόσο αυτό εκτός του ότι να μας προστατεύει θα εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

Για τη διαθεσιμότητα του εμβολίου ο Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει κάνει συμφωνία για 200 εκατομμύρια δόσεις, και άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις αν χρειαστούν αμέσως μετά.

Η διάθεση στην Ελλάδα δεν θα γίνει μέσα στο 2020, καθώς θα υπάρχουν 50 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες μάλλον θα πάνε στις ΗΠΑ, ενδεχομένως και στη Γερμανία, όπου βρίσκονται οι δύο εταιρείες. Στις αρχές της χρονιάς πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις και στη χώρα μας, κυρίως για να γίνει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού και αμέσως ταυτόχρονα όσους ανήκουν στις πολύ ευπαθείς ομάδες. Σταδιακά θα εμβολιαστούν όσοι είναι στις ευπαθείς ομάδες, όσοι είναι ηλικιωμένοι, και από εκεί και πέρα όλος ο πληθυσμός.

Η διάθεσή του θα πάρει μερικούς μήνες και δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος της επόμενης χρονιάς, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «αν προστατεύσουμε αυτούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, αμέσως αποφορτίζεται το σύστημα υγείας».

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανέφερε, ότι περιμένουμε αποτελέσματα από τα εμβόλια από Moderna και AstraZeneca.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα βγούμε από την καραντίνα όταν σταματήσουν οι πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, όταν δηλαδή σταματήσει να πιέζεται το σύστημα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα