Μητσοτάκης: Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης (video)

«Γελοία» χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλά αυτή την ώρα στο Atlantic Counci στις ΗΠΑ.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και την αυριανή επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία για τον Turk Stream, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε αρχικά: «Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από ενεργειακές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο

εφόσον σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του παιχνιδιού άρα ο East Med δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, όμως η Τουρκία δε σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Θα ήμουν χαρούμενος αν η Τουρκία επανεξέταζε τη θέση της» και τόνισε:

«Η Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες είναι νομικά κενή και γεωγραφικά γελοία. Δείτε τον χάρτη και θα δείτε ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η συμφωνία υποθέτει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ, πράγμα που πάει αντίθετα σε ότι ξέρουμε από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει περάσει από το κοινοβούλιο της Λιβύης. Αρα η συμφωνία δεν έχει νομική βάση και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Αλλά είναι ενδεικτικό του πως σκέπτεται η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ, δήλωσε ότι «εξετάζουμε την πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των F35, αποτελεί προτεραιότητα για μένα», κάλεσε όμως τους Αμερικανούς να λάβουν υπόψη ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ξοδέψει όσα θέλει για τα εξοπλιστικά καθώς πρέπει να έχει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τη δεκαετία του 1950, μέλος της ΕΟΚ από το 1979, μέλος της Ευρωζώνης και της συνθήκης Σένγκεν και πρόσθεσε: «Έχουμε τις ίδιες αρχές, πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους, καμία φορά το ξεχνάμε αλλά είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε αξιόπιστος εταίρος».

Αναφέρθηκε επίσης στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου και χαρακτήρισε τον EastMed ορόσημο που δείχνει γιατί η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, ποιοι είναι οι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή και γιατί οι εταίροι αυτοί πρέπει να στηριχθούν, όπως είπε με νόημα.

Πηγή: Μητσοτάκης: Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα