Μηταράκης: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αποχωρούν 10.000 πρόσφυγες από νησιά – Τι είπε για νέα συμφωνία με την Ευρώπη

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν αποχωρήσει 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ θα απελευθερωθούν από τις δομές φιλοξενίας 11.000». Αυτό τόνισε ο Νότης Μηταράκης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για την υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές όσων έχουν πάρει άσυλο, και την διακοπή της οικονομικής τους στήριξης.

«Να προβλέπει μετακινήσεις προσφύγων σε όλα τα κράτη – μέλη η νέα συμφωνία της Ευρώπης», είπε, ακόμα, ο Υπουργός

Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη (05/03) με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Luca Jahier.

«Η κυβέρνηση έχει και στρατηγική και σχέδιο, και εντός του 2020, το δύσκολο και μεγάλο αυτό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί», διαβεβαίωσε ο κ. Μηταράκης, σχετικά με την κατάσταση στα νησιά.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης αυτοί που λαμβάνουν ακόμη παροχές ενώ δεν δικαιούνται, ανέρχονται στους 11.200 και πρόσθεσε ότι από αυτούς, οι 1.000 βρίσκονται ακόμη στα νησιά μαζί με άλλους 1.000 που είναι από το 2018. Διαβεβαίωσε δε, ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, μέσα στον Μάρτιο θα φύγουν συνολικά 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «από τις αρχές του χρόνου και μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει συνολικά 6.174 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα έχουν φύγει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020, και σε αυτούς εντάσσονται και όσοι εισήλθαν παράνομα από την 1/3/2020».

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αμφισβήτησε τα νούμερα, κάνοντας λόγο για προβληματικά μαθηματικά του υπουργού Μετανάστευσης – και προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα ζητήσει κατάθεση εγγράφων στη Βουλή.

«Η Ελλάδα δεν προστατεύεται από το λαϊκισμό» αντέτεινε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να κρατάμε 11.000 άτομα στις δομές όταν έχουμε 11.000 κάτω από τα δέντρα, κι αν η λύση που προτείνετε είναι να γεμίσει η Ελλάδα με δομές, εμείς δεν τη θέλουμε».

«Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, σχεδιασμό και ενότητα, μέσα στο 2020 θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Με αποφασιστικότητα αντέδρασε άμεσα και στην ασύμμετρη και ευθεία απειλή κατά των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος», υπογράμμισε ακόμα…

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ακόμα, ότι η χώρα συντεταγμένα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο, με πάγια θέση της ότι τα σύνορα είναι κοινά». Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα με εμφατικό τρόπο.

****

Εν τω μεταξύ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Luca Jahier, συναντήθηκε την Πέμπτη (05/02) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, σημείωσε πως η κυβέρνηση σε όλα τα διεθνή fora με τους Ευρωπαίους εταίρους παρουσιάζει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα:

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να δείξω το βίντεο που προβλήθηκε την Τετάρτη (04/03) στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο δείχνει την εργαλειοποίηση ανθρώπων από τη γείτονα χώρα για την εφαρμογή πίεσης πάνω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. είναι δεδομένη. Αποτελεί ισχυρή στήριξη στη προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και την ανάγκη αποσυμφόρησης της πίεσης που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες. Συζητήσαμε, επίσης, την ανάγκη ο νέος κανονισμός για τη Μετανάστευση που συζητείται αυτή τη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα μέτρα, για να μπορέσουμε το βάρος που σηκώνουν τα κράτη πρώτης γραμμής να διαμοιραστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογικά. Είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Κι αυτό για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης, χρειάζεται η Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία, ώστε να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016. Συμφωνία που προβλέπει ότι η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρχουν ροές προς τη χώρα μας και προς την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο κ. Jahier έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί και τόνισε ότι το θέμα της φύλαξης των συνόρων μιας χώρας και η προστασία των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο «δεν μπορεί να αφεθεί στις πλάτες μιας χώρας πρώτης γραμμής, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό βάρος». «Θα συζητήσουμε με την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με το πνεύμα της Κοινής Δήλωσης του ’16, αλλά και να προχωρήσουμε σε τεχνική τροποποίησή της» είπε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε σήμερα συνάντηση και με τον ειδικό απεσταλμένο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Mark Pritchard. Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης της ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα μας και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα έχει αποτρέψει τη μαζική μετακίνηση μεταναστευτικού πληθυσμού, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στάθηκε στην ανάγκη για «μια νέα Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Μηταράκης: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αποχωρούν 10.000 πρόσφυγες από νησιά – Τι είπε για νέα συμφωνία με την Ευρώπη - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα