Μήνυμα Σακελλαροπούλου: Εμείς θέλουμε καλή γειτονία, η Τουρκία υπονομεύει τον διάλογο

Η Ελλάδα θέλει διάλογο, θέλει καλές σχέσεις αλλά η Τουρκία όχι μόνο παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά υπονομεύει και τον διάλογο. Μετά τον πρωθυπουργό και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε το συγκεκριμένο «μήνυμα» στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι σε μια συμβολική κίνηση, η ΠτΔ θα επισκεφτεί το Καστελόριζο, περιοχή που έχει «μπει» στο στόχαστρο της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα

επιδιώκει να αναπτύσσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ενώ αντιθέτως, η Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, υπονομεύει τον διάλογο», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του κεντρικού οργάνου Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ της Κίνας Γιάνγκ Γετσί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κινέζος αξιωματούχος συμφώνησε ως προς τη σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Αναφορικά με το Κυπριακό πρόσθεσε ότι η Κίνα παγίως στηρίζει την εξεύρεση λειτουργικής και δίκαιης λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετέφερε, παράλληλα, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους χαιρετισμούς του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε την επιθυμία και της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς. Επίσης ευχαρίστησε τον κύριο Γιάνγκ για την υποστήριξη που παρέσχε προς τη χώρα μας η Κίνα με την αποστολή υγειονομικού υλικού για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο κινέζος αξιωματούχος συνεχάρη την Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν την πολυμερή συνεργασία και τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τέλος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το Έτος Πολιτισμού Ελλάδας-Κίνας 2021, το οποίο συμπίπτει με την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 2021, θα επιτρέψει την ανάληψη δράσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους δύο λαούς, φορείς αρχαίων πολιτισμών.

Το Καστελόριζο θα επισκεφθεί η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σε μια εξόχως συμβολική αλλά και ουσιαστική πολιτική κίνηση η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την μεθεπόμενη Κυριακή (13/09) το ακριτικό Καστελόριζο το οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της τουρκικής επιθετικότητας. Νησί το οποίο έχει μπει στο «στόχαστρο» των Τούρκων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Προεδρικό μέγαρο «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμψάκου να παραστεί στον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του Καστελόριζου, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου».

Η επίσκεψη της κας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο έρχεται τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται εκτός ελέγχου και στήνει σκηνικό πολέμου στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα τελευταία 24ωρα έχει προχωρήσει σε ακραίες προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, αγνοώντας ταυτόχρονα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που ζητούν από την Άγκυρα να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Τουρκία, δια της πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας της έχει καταστήσει σαφείς τις άκρως προκλητικές και επικίνδυνες αξιώσεις της αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, κάνεις ευθείες αναφορές αμφισβήτησης του καθεστώτος των Δωδεκανήσων και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου.

Φωτογραφίες: sooc.photos

Keywords
Τυχαία Θέματα