Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις (video)

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, αρκεί η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο, έστειλε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά το «αλαλούμ» που ξεκίνησε με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ για την έναρξη των συνομιλιών.

Αναλυτικότερα, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών

Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γιάνγκ Γιετσί, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Συνάντηση με τον Yang Jiechi

Live | Συνάντηση με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Freitag, 4. September 2020

Υπογράμμισε δε, πως η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο αλλά χωρίς εκβιασμούς. Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα, με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.

Ανέφερε ακόμα ότι θα επιδοθεί επιστολή του στον ΟΗΕ, στην οποία θα παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο: «Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση. «Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα