Μήνυμα κατά του φασισμού από 90χρονο φίλο της Ρόμα που επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (video)

Στην Ιταλία προσπαθούν και οι φορείς του αθλητισμού να πολεμήσουν τα φαινόμενα ρατσισμού και φασισμού που έχουν αυξηθεί εντός και εκτός γηπέδων και αυτές τις ημέρες συγκίνησε ένας 90χρονος φίλος της Ρόμα. Μιλάμε για ηλικιωμένο που στο παρελθόν επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και συνεχίζει να «φωνάζει» για φαινόμενα που αμαυρώνουν και τα ιταλικά γήπεδα. Την ίδια ώρα, «σκληρά» λόγια για τον ρατσισμό είπε και ο Φάμπιο Καπέλο: αναφέροντας: «Στην Ιταλία ο φανατικός οπαδός είναι… επάγγελμα».

Ο 90χρονος φίλος της Ρόμα λέγεται Αλμπέρτο Σεντ και σχετικό

θέμα γι’ αυτό, με δηλώσεις, φιλοξένησε και η επίσημη ιστοσελίδα της ιταλικής ομάδας.

Έχοντας περάσει από τα στρατόπεδα του θανάτου μιλάει για την ιστορία του, την σύλληψη, τη φρίκη που έζησε, την επιστροφή στην κανονικότητα και η αγάπη για το ποδόσφαιρο.

«Σε κάποιο σημείο ο καθένας έχει μια θρησκεία, αλλά όλοι έχουμε ένα Θεό. Σε όλους αρέσει να παίζουν ποδόσφαιρο και να βλέπουν μπάλα. Τότε είμαστε ήδη οι ίδιοι», λέει με την ειλικρίνεια των 90 χρόνων του, πάντα πιστός φίλος της Ρόμα, πρωταγωνιστής του βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media της ιταλικής ομάδας με την ευκαιρία της Ημέρας της Απελευθέρωσης.

Ένα μήνυμα περισσότερο από ποτέ επίκαιρο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη φασιστική επίδειξη φανατικών οπαδών («ultras») της Λάτσιο και της Ίντερ, που θέλησαν να υμνήσουν τον Μουσολίνι. «Τιμή τον Μπενίτο Μουσολίνι», έγραφε το μεγάλο πανό που κρατούσαν στην «Piazzale Loreto». Εκεί όπου ο Μουσολίνι κρεμάστηκε από τους παρτιζάνους αφού ανακαλύφθηκε, και πυροβολήθηκε κοντά στο Κόμο. Η «Piazzale Loreto» είναι ένας από τους συμβολικούς χώρους της αντίστασης του Μιλάνου.

Στο βίντεο που φιλοξενήθηκε στο site της Ρόμα, ο Αλμπέρτο ζωντανεύει» και την ιστορία του: στις 21 Μαρτίου 1944 συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς με τις τρεις αδελφές και τη μητέρα του, που πέθανε εκεί με τη μικρή Έμμα και την Αγγελική. Εκεί δείχνει το τατουάζ με τον αριθμό που του έδωσαν οι Ναζί και λέει: «Ένα αγόρι που πηγαίνει στην κόλαση στα 15 του χρόνια … τι μπορεί να κάνει;».

Η επιστροφή στη… ζωή δεν άργησε να έρθει. Ο Αλμπέρτο απελευθερώθηκε το 1945, επέστρεψε στη Ρώμη, συνάντησε τη Ρενάτα που είναι ακόμα στο πλευρό του και θυμάται: «Με προσέγγισε , με σταμάτησε, μου είπε:« Άκου, εσύ πρέπει να είσαι η μητέρα μου, η αδερφή μου, η σύζυγός μου. Αλλά πριν αγαπήσω εσένα αγάπησα τη μπάλα. Αν με στείλεις να δω τη Ρόμα όλα καλά, σε εμπιστεύομαι. Διαφορετικά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε».

Cronaca – Questa mattina la consegna della targa a Roma – Il sindaco Angelelli: “E’ un uomo straordinario”
Sopravvissuto ad Auschwitz, Alberto Sed cittadino onorario… https://t.co/zznXYJYEAv

— Tusciaweb (@tusciaweb) 13 Αυγούστου 2018

Το ποδόσφαιρο είναι η μεγάλη του αγάπη και Ρόμα αποτελεί το μεγάλο του πάθος. «Γεννήθηκα με την μπάλα. Ήμουν πολύ δυνατός, σπούδασα και έπαιξα ποδόσφαιρο», λέει ο 90χρονος φίλος των «τζιαλορόσι». Και ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε εάν το ολοκαύτωμα δεν είχε φτάσει στον δρόμο του…

Με σκληρή στάση απέναντι στον ρατσισμό εμφανίστηκε ο Φάμπιο Καπέλο, υποστηρίζοντας την ανάγκη διακοπής των αγώνων σε περιπτώσεις ρατσιστικών συνθημάτων ή επιθέσεων από οπαδούς και όχι μόνο μέσα σε αγωνιστικούς χώρους.

«Επιβεβαιώνω τη θέση και τις ιδέες μου: στην Ιταλία κάνουν κουμάντο οι ultrà (φανατικοί οπαδοί). Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι. Είναι ακριβώς αυτό, όπως είπα πριν από πολλά χρόνια. Το να είσαι ultrà, είναι ένα επάγγελμα, ένας ρόλος που γίνεται επιχείρηση. Δεν είναι φυσιολογικό», είπε ο διάσημος ιταλός τεχνικός σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera».

Razzismo, Capello: “Fermiamo le partite”

Intervistato dal Corriere della Sera, Fabio Capello ha detto la sua sui vergognosi fatti di Milan-lazio: “Confermo la mia posizione e le mie idee: in Italia comandano gli… https://t.co/kKxrc3jIwi

— andrea (@peterkama) 27 Απριλίου 2019

«Στο εξωτερικό παρεμβαίνουν και τιμωρούν τους υπεύθυνους, όλα είναι διαφορετικά από εμάς. Χρειαζόμαστε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε συμπεριφορές όπως αυτές της Τετάρτη στο San Siro, που προκαλούν ζημιά σε όλους. Στους άλλους οπαδούς, στο άθλημα. Συμφωνώ με εκείνους που λένε ότι οι αγώνες πρέπει να σταματάνε», υπογράμμισε ακόμα.

Στην Ιταλία πρόσφατα έγινε χαμός και με την ρατσιστική επίθεση σε Μόιζε Κιν και Μπλεζ Ματουιντί στον αγώνα της Γιουβέντους στη Σαρδηνία κόντρα στην Κάλιαρι για το καμπιονάτο.

Capello parla dei tifosi ai taccuini del Corriere Della Sera https://t.co/ggVlSOfaZW

— CalcioMercatoNews (@CMNewsCom) 27 Απριλίου 2019

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα