Μιλάμε με τον εμπνευστή του Artventure που κέρδισε το χρυσό φέτος και προτείνει διακοπές μετά μουσικής και θέα το Ιόνιο (video)

Συνέντευξη στη Ναταλία Κάππα

Οι διακοπές στις ελληνικές θάλασσες είναι ένα όνειρο (για αρκετούς θερινής νυκτός) για κάθε άνθρωπο που έτυχε να δει κάποια φωτογραφία ή βίντεο από τα γαλαζοπράσινα νερά μας. Η διαφορά είναι ότι κυρίως για εμάς δεν μένει στο όνειρο αλλά γίνεται κάθε χρόνο πραγματικότητα.

Το αισιόδοξο στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εναλλακτικές και καινοτόμες προτάσεις, για όσους επιθυμούν κάτι διαφορετικό και περισσότερο βιωματικό.

Μία τέτοια πρόταση είναι και το Artventure Camp του Πέτρου Κούρτη. Πρόκειται

για ένα επταήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι, ένα καλλιτεχνικό, συμμετοχικό, ομαδικό και απόλυτα διαδραστικό εκπαιδευτικό camp, μία καλλιτεχνική Οδύσσεια όπως την αποκαλούν, με μαθήματα και δράσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά πάνω στα σκάφη, σε παραλίες, προαύλια σχολείων και γραφικά χωριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Artventure Camp και ο Πέτρος Κούρτης κατέκτησαν το Χρυσό Βραβείο στα Ελληνικά Βραβεία Τουρισμού 2019. Αν ενδιαφέρεστε να ζήσετε μία τέτοια εμπειρία μπορείτε φέτος 25-31 Αυγούστου, με απόπλου από Λευκάδα και προορισμό τα νησιά του Ιονίου.

Περισσότερα όμως από τον ίδιο παρακάτω.

Πότε και πώς ξεκίνησε να δουλεύεται η ιδέα ενός καλλιτεχνικο-τουριστικού πακέτου;

Η σχέση μου με την εκπαίδευση και με τις διοργανώσεις καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων ξεκινάει πριν από 25 χρόνια. Πριν 7 χρόνια και μέσα από την εμπειρία μου με τις υπαίθριες δραστηριότητες, άρχισα να σκέφτομαι τις ευεργετικές ιδιότητες της εκπαίδευσης σε φυσικό περιβάλλον, βουνό και θάλασσα, φαράγγια, καταρράκτες, παλιά μοναστήρια και γενικά μέρη που διέθεταν φυσικό κάλος και ιδιαίτερη ενέργεια.
Η Λευκάδα είναι το μέρος που γεννήθηκα, το Ιόνιο και η σχέση μου με τη φύση, το βουνό, τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα, ήταν η φλόγα και στη συνέχεια ο καμβάς για να αρχίσω να σχεδιάζω, να γράφω και να σβήνω, μιας και δεν υπήρχε προηγούμενο. Κάθε χρόνο μαθαίνω και εξελίσσω το artventure camp, μια καλλιτεχνικοτουριστική δράση, που πολύ σωστά αποκαλέσατε καλλιτεχνικοτουριστικό πακέτο.

Θα παραμείνετε πιστοί στο Ιόνιο ή θα τολμήσετε και άλλες θάλασσες;

Η αλήθεια είναι ότι το Ιόνιο είναι για μένα το ιδανικό μέρος για τέτοιου είδους δράσεις μιας και παρέχει μεγάλη ασφάλεια στα ιστιοπλοϊκά μας ταξίδια, σε αντίθεση με το απρόβλεπτο Αιγαίο. Περισσότερα καταφύγια, καταπράσινα φιλόξενα παρθένα μεσοπέλαγα μικρά νησιά. Έχεις την αίσθηση στο Ιόνιο, ότι ταξιδεύεις σε μια τεράστια λίμνη με μεγάλη ασφάλεια και πάρα πολλές επιλογές.

Ναι, ονειρεύομαι το artventure camp να ταξιδέψει σε άλλες θάλασσες, να φέρει κοντά περισσότερους καλλιτέχνες και φιλότεχνους, περισσότερους ανθρώπους που δεν τους αφορά ένα τυποποιημένο τουριστικό πακέτο με άρωμα Ελλάδας, αλλά κάτι πιο εσωτερικό και συναισθηματικά δυνατό με την Ελλάδα ως ιδανικό μέρος για ψυχική και πνευματική ανάταση.

Είναι αλήθεια ότι θέλω να τολμήσω και άλλες θάλασσες και πάνω σ αυτή την ιδέα δουλεύω το τελευταίο χρόνο ταξιδεύοντας συχνά στην Κροατία και στις Δαλματικές ακτές. Συζητώ με ανθρώπους που ειδικεύονται στον εναλλακτικό τουρισμό και στα ιστιοπλοϊκά ταξίδια, καθώς και με καλλιτεχνικές ομάδες από την Κροατία προσπαθώντας να μάθω τόσο τις διαθέσεις όσο και τις προοπτικές ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Θα δοκιμάζατε κάτι αντίστοιχο και το χειμώνα σε κάποια από τα πολλά και όμορφα βουνά μας;

Σίγουρα θα το έκανα υπό προϋποθέσεις και μόνο με τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας σαν πολιτιστική και όχι αυτόνομη επιχειρηματική δράση. Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι αν το ίδιο το μέρος και οι άνθρωποι του δεν ανοίξουν την πόρτα τους και δεν αισθανθούν την επιτυχία μιας τέτοιας δράσης σαν εν μέρει προσωπικό τους στοίχημα, μόνο προβλήματα και αρκετή καχυποψία θα συναντήσει μια τέτοια παραγωγή.

Βλέποντας στην ιστοσελίδα σας, υπάρχουν 2 επιλογές (artventure & advanced). Ποιο είναι το προφίλ του συμμετέχοντα για την κάθε μία από αυτές;

Πολύ σωστά. 2 διαφορετικά Camp κάθε καλοκαίρι, με πρώτο κάθε Ιούλιο το Advanced Level Percussion CAMP. Ο ίδιος του ο τίτλος προσδιορίζει το προφίλ των συμμετεχόντων. Άνθρωποι που ασχολούνται με τα κρουστά και το ρυθμό, χωρίς περιορισμό στο είδος των κρουστών και βρίσκονται σε ένα προχωρημένο επίπεδο. Μουσικοί που η τεχνική και ο αυτοσχεδιασμός τους βρίσκονται σε επίπεδο που να μπορούν να επικοινωνούν με τους άλλους γύρω τους, μπορούν να συνθέσουν ένα ρυθμικό σχήμα και να μοιραστούν τις ιδέες τους.

Στο Artventure Camp μπορούν να πάρουν μέρος καλλιτέχνες και μη. Άνθρωποι φιλότεχνοι που αγαπούν τη θάλασσα, την τέχνη και την περιπέτεια. Άνθρωποι που ξέρουν να μοιράζονται, να εμπνέουν και να εμπνέονται, άνθρωποι που θέλουν και ξέρουν πως να δημιουργούν ανθρώπινες σχέσεις.

Επίσης, οποιοσδήποτε θέλει να βιώσει μια μοναδική εμπειρία, δίπλα σε ξεχωριστούς εκπαιδευτές-καλλιτέχνες και σε ένα περιβάλλον όπως τα νησιά και τα νερά του Ιονίου που σίγουρα θα βοηθήσουν να βγει στην επιφάνεια η πιο θετική πλευρά του χαρακτήρα τους.

Περιγράψτε μας ένα στιγμιότυπο από τα προηγούμενα artventure που σας έρχεται πρώτο στο μυαλό.

Η συναισθηματική φόρτιση στο artventure camp είναι πιστέψτε με μεγάλη και οι στιγμές πολλές και έντονες. Μου ζητάτε όμως μόνο μία και μόνο μία θα μοιραστώ μαζί σας.
Είναι 2018 και ανακοινώνουμε το πρώτο εσωτερικό Give Back day. Ουσιαστικά μια πρόσκληση στους συμμετέχοντες να διδάξουν, να μοιραστούν με την ομάδα μέσα σε 20 λεπτά κάτι που γνωρίζουν καλά, κάτι σημαντικό γι αυτούς που θα άξιζε να το προσφέρουν. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν μοναδική, οι παρουσιάσεις και το ταλέντο όλων αυτών των ανθρώπων που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν απλά συμμετέχοντες με εντυπωσίασε και με έκανε να σκεφθώ το πόσο σημαντική είναι η ανταποδοτικότητα και η προσφορά.

Πόσο δύσκολο είναι ένα τέτοιο πρότζεκτ; Πόσο χρόνο πριν απαιτεί η οργάνωσή του; Οικονομικά, βγαίνει;

Δεν είναι σίγουρα και το πιο εύκολο πράγμα και επίσης μιλάμε πάντα για ένα σύνθετο και κινούμενο ART CAMP. Χρειάζεται πολύ προγραμματισμό και οργάνωση κάθε κομμάτι του.

Οι καθηγητές που έρχονται από το εξωτερικό και την Ελλάδα, το promo υλικό το οποίο συνήθως είναι τεράστιο σε φώτο και βίντεο και απαιτεί πολύ χρόνο για να στηθεί η τελική μορφή του. Οι χορηγοί, η προετοιμασία των σκαφών, το πρόγραμμα και τα μέρη που θα επισκεφθούμε, η επαφή με τους συνεργάτες στα νησιά και πάρα πολλά της τελευταίας στιγμής που δεν μπορείς ποτέ να τα προβλέψεις. Αυτή είναι και η μαγεία μιας τέτοιας παραγωγής.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, θα πρέπει να σας πω ότι είναι μία επένδυση που χρειάζεται να της δώσεις χρόνο και που ποτέ σαν εμπνευστής – διοργανωτής δεν σκέφθηκα το οικονομικό κομμάτι ως βάση για να συνεχίσω ή όχι.

Όλα αυτά τα 5 χρόνια προσπαθούμε να χτίσουμε ένα brand name επενδύοντας στο υψηλό επίπεδο των δράσεων, των εκπαιδευτών καθώς και την υψηλή παροχή υπηρεσίας και άνεσης που προσφέρουν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που χρησιμοποιούμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 το Camp ξεκίνησε με μόνο ένα σκάφος και με τριήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι και έχουμε φθάσει στο 2019 με 4 σκάφη και 7ήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι.

Είναι οι εναλλακτικές προτάσεις τουρισμού, ένας τρόπος να μπει κάποιος στον χάρτη των διακοπών για εγχώριο -και μη- τουρισμό;

Οι εναλλακτικές προτάσεις στην τουριστική βιομηχανία θεωρώ ότι είναι από τις πιο τίμιες και δύσκολες επενδύσεις. Κρίνεσαι από την ιδιαιτερότητα και την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος σου. Τη διαφορετικότητα του, τη φιλοσοφία του, τη συνέπεια του, το επίπεδο των εκπαιδευτών και των ιδιαίτερων παροχών, όπως τα Ιστιοπλοϊκά σκάφη στη δική μου περίπτωση.

Οι εναλλακτικές προτάσεις αφορούν όλους, ανθρώπους εντός και εκτός Ελλάδος, μόνο αν έχουν να προσφέρουν μια διαφορετική βιωματική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. Προσωπικά δεν είχα σκεφθεί ποτέ να μπω στο χάρτη διακοπών και να είμαι μια ακόμη επιλογή, αν και συμβαίνει και όσο αυτό αναπτύσσεται τόσο θα ενισχύεται και η θέση του στο χάρτη.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την στάση & δράση της Ελλάδας απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Τουρισμός; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαμε –αν ήμασταν σωστά οργανωμένοι- όλοι οι Έλληνες να ασχολούμασταν όλο τον χρόνο με τον τουρισμό. Συμφωνείτε;

Συμφωνώ ότι θα μπορούσε να συμβεί, αν και δε θα ήθελα στη χώρα μου όλοι να ασχολούνται μόνο με ένα πράγμα, να επενδύσουν και να χτίσουν πάνω σε κάτι που εύκολα ανατρέπεται από εξωγενείς παράγοντες.

Η Ελλάδα αν ήταν καλλιτέχνης, θα λέγαμε ότι έχει το ταλέντο, το “χάρισμα” της φυσικής ομορφιάς, της γεωγραφικής της θέσης, της ιστορίας της και όχι μόνο. Ο μόνος λόγος που ο τουρισμός στη χώρα δεν έχει βρει ακόμη τη θέση που του αξίζει, θεωρώ ότι έχει να κάνει με τη σοβαρότητα, την επαγγελματική συνείδηση, τις παροχές υπηρεσίας, τις εναλλακτικές προτάσεις για μια μερίδα επισκεπτών που όλο και αυξάνεται, τη σοβαρή οργάνωση και έλεγχο, πρώτα από το κράτος και στη συνέχεια από τον κάθε επαγγελματία ξεχωριστά.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τουρισμός δεν ήρθε στην Ελλάδα με μια λογική ροή και συνέχεια, εισέβαλε και βρήκε όλο το σύστημα και τους ανθρώπους απροετοίμαστους. Τα δείγματα των τελευταίων χρόνων είναι αισιόδοξα και η προσέγγιση των ανθρώπων που αποφασίζουν να επενδύσουν σ αυτή τη βιομηχανία είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένη και σοβαρή.

Φέτος κερδίσατε το χρυσό (Gold Tourism Awards 2019) στην κατηγορία σας. Σκέψεις;

Περήφανοι και ακόμη πιο σίγουροι ότι είμαστε σε ένα σωστό δρόμο που έχει πολλή εξέλιξη και ανάπτυξη. Όνειρα για τη επόμενη μέρα και σκέψεις για προσκλήσεις σε σημαντικούς εκπαιδευτές απ’ όλο το κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Περισσότερη εμπιστοσύνη από τους χορηγούς μας και προοπτική για νέους χορηγούς, μιας και η δομή της δράσης προϋποθέτει αρκετά μεγάλο κόστος παραγωγής και ο στόχος μας είναι το κόστος συμμετοχής να παραμείνει χαμηλό. Σκέψεις επίσης, να μεταφερθεί το Artventure Camp και σε άλλες θάλασσες και σε άλλες χώρες σαν μια Καλλιτεχνική Οδύσσεια που ταξιδεύει με στόχο τη βιωματική εμπειρία μέσα από την τέχνη και τη φύση.

Τι διαφορετικό έχουν οι φετινές προτάσεις σας;

Φέτος το artventure camp θα ασχοληθεί περισσότερο με το ανθρώπινο σώμα, τον εσωτερικό ρυθμό, τη φωνή και την ανθρώπινη επαφή.
Φέτος για πρώτη φορά εντάσσουμε στο πρόγραμμα μας το GIVE BACK DAY. Επιστρέφουμε ανταποδοτικά σε κάθε μέρος που δένουν τα σκάφη μας, μαθήματα δωρεάν για τα παιδιά και τους ενήλικες, σε συνεργασία πάντα με τη τοπική κοινωνία και είμαστε έτοιμοι σαν ομάδα, εκτός από τα μαθήματα Μουσικής, Body Music, Φωνητικών κύκλων κλπ, να βοηθήσουμε κατά την παραμονή μας στα νησιά του Ιονίου, σε ό,τι θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο.
Επίσης φέτος αποφασίσαμε να μένουμε μια ολόκληρη μέρα σε κάθε μέρος που δένουμε. Έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο των μαθημάτων (πρωί και απόγευμα) και να υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα μέρη, να μιλήσουν με τους ανθρώπους, να κρατήσουν μια πιο έντονη ανάμνηση.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα, μπορείτε πάντα στα social:
youtube.com
facebook.com/artventurecamp/
instagram/artventurecamp

Keywords
video, ιονιο, θεα, σχολεια, δραση, αιγαιο, ελλαδα, καλοκαιρι, προσφορες, art, music, youtube, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, η ημέρα της γης, κοινωνια, βιντεο, χωρες, δωρεαν, θαλασσα, λευκαδα, νησια, οδυσσεια, ονειρα, ονειρο, προγραμμα, φλογα, φωτογραφια, φωτο, music, αξιζει, ανθρωπινο σωμα, αξιζε, απλα, αρωμα, βουνα, γινεται, δειτε, δικη, δομη, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργεια, εν μερει, εξελιξη, επενδυσεις, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, τεχνη, ζησετε, ιδεα, ιδεες, ιδιο, ειδος, καχυποψια, κεφαλαιο, κροατια, μαγεια, μορφη, μπορεις, μπορειτε, μυαλο, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, παιδια, περιβαλλον, ποιοτητα, ροη, προβληματα, πορτα, σιγουρα, συνεχεια, σκαφη, σκεψεις, σωμα, ταξιδια, το βουνο, τουρισμος, τριημερο, τιτλος, υψηλη, φυση, φυσικο, φωνη, φορα, χρονος, ομορφα, art, ασφαλεια, δωσεις, ελληνικα, χωρα, ιδανικο, κομματι, μεινει, ομαδες, πακετο, σωστο, ταξιδι, θαλασσες, θελω να, υλικο, βουνο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα