«Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα είναι μέλος της Ε.Ε.»

Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η αποχώρησή της από το μπλοκ δεν βγάζει κανένα νόημα, δήλωσε σε μια συνέντευξή του στο Euractiv ο υπεύθυνος στον τομέα διεθνών σχέσεων του καταλανικού κοινοβουλίου, Χουάν Μαρία Πικέ.

«Η Καταλονία μπορεί να αποβληθεί από την ΕΕ μόνο στην περίπτωση που η Ισπανία την αναγνωρίσει ως ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά αυτό θα σημαίνει ότι θα

υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Καταλονίας και Ισπανίας, επειδή η αναγνώριση προκύπτει από μια συμφωνία. Αλλά αν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία για αναγνώριση, ποιο είναι το νόημα αποβολής της Καταλονίας από την ΕΕ; Δεν είναι προς όφελος κανενός», τόνισε ο Πικέ.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η αποβολή της Καταλονίας από την Ένωση θα είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ισπανίας, «καθώς το 55% όλων εξαγωγών της Ισπανίας, περνά μέσα από την Καταλονία».

«Ποιό είναι το νόημα της αποβολής από το μπλοκ 7.5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων από μια χώρα που είναι καθαρός χρηματοδότης του κοινοτικού προϋπολογισμού; Να αποβληθεί μια χώρα όπου βρίσκεται η Βαρκελώνη, η πλέον δυναμική και ελκυστική πόλη στην νότια Ευρώπη; Το μόνο νόημα αυτής της κίνησης θα είναι η εκδίκηση. Αλλά η εκδίκηση δεν υπηρετεί το κοινό συμφέρον. Οπότε αυτή η αποβολή της (ανεξάρτητης Καταλονίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν πρόκειται να συμβεί», συμπλήρωσε ο Πικέ

Χθες Πέμπτη, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Καταλονία, εάν κηρύξει την ανεξαρτησία της και αποσχιστεί από την Ισπανία, «δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τονίσει ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε καινούριο κράτος.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα