Μέτρα ενάντια στον φονικό κοροναϊό: Επαναπατρισμός ευρωπαίων πολιτών και τουριστών

Πέρα από την προετοιμασία των υγειονομικών αρχών των χωρών για να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται σιωπηλά παγκοσμίως έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε 80 ανθρώπους, επιπλέον μέτρα ανακοπής της φονικής του πορείας εξετάζονται, όπως ο επαναπατρισμός ευρωπαίων πολιτών αλλά και τουριστών από την Κίνα.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σταματάει να πουλάει πακέτα διακοπών για Κίνα, ενώ στη χώρα από όπου ξεκίνησε ο ιός παρατείνονται οι διακοπές με πολλές επιχειρήσεις

να παραμένουν κλειστές για να προφυλαχθούν από την εξάπλωσή του.

Επαναπατρισμός ευρωπαίων πολιτών

Η Γερμανία σκέπτεται να απομακρύνει τους γερμανούς πολίτες από την περιοχή της Κίνας που έχει πληγεί από τον κοροναϊό, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Σκεπτόμαστε τώρα επίσης μια ενδεχόμενη απομάκρυνση όλων των Γερμανών που είναι διατεθειμένοι να φύγουν», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως μια ομάδα από τη γερμανική πρεσβεία στο Πεκίνο θα φθάσει στην Ουχάν –την κινεζική πόλη απ όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊου– αργότερα σήμερα προκειμένου να βοηθήσει τους Γερμανούς εκεί.

Ο Μάας είπε πως οι Γερμανοί πρέπει να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια στην Κίνα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση εργάζεται από κοινού με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον επαναπατρισμό ισπανών πολιτών από την περιοχή της Ουχάν.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εργάζεται προκειμένου να προσφέρει στους βρετανούς πολίτες στην επαρχία Χουμπέι την επιλογή να φύγουν, μία ημέρα αφότου η Γαλλία δήλωσε ότι αναμένει να απομακρύνει εκατοντάδες από τους 800 πολίτες της που βρίσκονται στην περιοχή.

«Οι Γάλλοι πολίτες θα επαναπατριστούν με αεροπλάνο στη Γαλλία, με τη συμφωνία των κινεζικών αρχών. Αυτό θα γίνει στα μέσα της εβδομάδας», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν στους δημοσιογράφους την Κυριακή (26/1). Όσοι φύγουν από την περιοχή πρέπει να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στη Γαλλία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα απομακρύνει προσωπικό του από το αμερικανικό προξενείο στην Ουχάν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες πολίτες των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διευθετήσεις προκειμένου να γίνει τουλάχιστον μία πτήση τσάρτερ ήδη την Τρίτη με την οποία θα μπορέσουν να επαναπατριστούν ιάπωνες υπήκοοι από την Ουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Κλείνει τα οδικά περάσματα η Μογγολία

Η Μογγολία αποφάσισε να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα στις οδικές αρτηρίες που την συνδέουν με την Κίνα.

Πρόκειται για την πρώτη γειτονική χώρα της Κίνας που προχωράει στο κλείσιμο μεθοριακών περασμάτων, μολονότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι σιδηροδρομικές και οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου την Κυριακή, η κυβέρνηση του Ουλάν Μπατάρ ανακοίνωσε ότι οι αρχές κλείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ως τις 2 Μαρτίου.

Επίσης «απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις», προστίθεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην οποία επισημαίνεται ότι ακυρώνονται τα αθλητικά γεγονότα και κλείνουν οι αίθουσες ψυχαγωγίας.

Την ίδια ώρα το Μακάο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρνείται την είσοδο επισκεπτών από την Χουμπέι, ή αυτών που είχαν επισκεφθεί αυτήν την κινεζική επαρχία 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους στο Μακάο, εκτός κι αν φέρουν τεκμήρια που να δείχνουν ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

Η κυβέρνηση του Μακάο ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στις εγκαταστάσεις των καζίνο της πόλης σε όλους όσοι βρίσκονταν στην Χουμπέι 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους εκεί.

Ρωσία: Σταματούν τα πακέτα διακοπών για Κίνα

Τα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία σταμάτησαν να πωλούν πακέτα στην Κίνα και μόνο επαναπατρίζουν Ρώσους τουρίστες, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο Ντμίτρι Γκόριν, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ρωσικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων.

Η ενέργεια αυτή έγινε ύστερα από συστάσεις από τον αρμόδιο τουριστικό ρυθμιστικό φορέα της Ρωσίας, δήλωσε ο ίδιος. «Δεν πωλούνται ταξιδιωτικά πακέτα διότι υπάρχει απειλή για την ασφάλεια», δήλωσε. “Οι πωλήσεις (των ταξιδιωτικών πακέτων) σταμάτησαν την Παρασκευή.

Η Ρωσία, που έχει καθημερινά απευθείας πτήσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις, δεν έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού. Περίπου 7.000 ρώσοι τουρίστες που αγόρασαν πακέτα διακοπών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, δήλωσε ο Γκόριν. Περίπου 6.000 εξ αυτών είναι στο νησί Χαϊνάν και οι υπόλοιποι στην ηπειρωτική Κίνα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, η Μαλαισία επέβαλε προσωρινή απαγόρευση για κινέζους επισκέπτες από την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι.

Παράταση διακοπών στην Κίνα

Μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Κίνα κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους και συνιστούν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι, προκειμένου να προφυλαχθεί από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Επιπλέον οι εταιρείες δίνουν περισσότερες ημέρες διακοπών στους εργαζόμενούς τους, ακυρώνουν εκδηλώσεις και επιβάλουν καραντίνες καθώς προετοιμάζονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απόφασης των κινεζικών αρχών να παρατείνουν τις διακοπές για το κινεζικό νέο έτος κατά 3 ημέρες ως τις 2 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Η αλυσίδα εστιατορίων Haidilao International Holding ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα καταστήματά της σε όλη την Κίνα από χθες Κυριακή ως την Παρασκευή, ενώ η εταιρεία gaming Tencent Holdings Ltd και η εταιρεία social media ByteDance συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι.

Πολλές άλλες εταιρείες συμβούλευσαν τους εργαζόμενούς τους που επιστρέφουν από την Ουχάν ή την επαρχία Χουμπέι να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ακύρωσε την εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα που λειτουργεί ξανά μετά το κινεζικό νέο έτος, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από τον κοροναϊό.

Οι επιχειρήσεις στην πόλη Σουζχού της ανατολικής Κίνας, όπου βρίσκεται ένα βιομηχανικό πάρκο για φαρμακευτικές και τεχνολογικές εταιρείες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον ως τις 8 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Μέτρα ενάντια στον φονικό κοροναϊό: Επαναπατρισμός ευρωπαίων πολιτών και τουριστών - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα