Μετεγκατάσταση υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε νέο κτίριο – Πάνω από 600.000 ευρώ ετησίως το όφελος

Η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας ενέκρινε τη διακήρυξηΗ οικονομική επιτροπή ενέκρινε και τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας για τις ανάγκες του νέου κτιρίουΗ περιφέρεια θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάποια μισθώματα

Ξεπερνά τα 600.000 χιλιάδες ευρώ ετησίως η εξοικονόμηση πόρων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά τη μετεστέγαση των υπηρεσιών της σε νέο ιδιόκτητο κτίριο, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

για το όφελος από τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικού, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση που περιλάμβανε τον σχεδιασμό και τη μετεστέγαση, στο νέο κτίριο, των τριών γενικών διευθύνσεων (Δημόσιας Υγείας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας), οι οποίες όλες στεγάζονταν σε μισθωμένα κτίρια. «Δόθηκε προτεραιότητα σε αυτή την επιλογή και έτσι σταμάτησε η περιφέρεια να καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος των μισθωμάτων που κατέβαλε νωρίτερα» είπε.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η περιφέρεια θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάποια μισθώματα για τη στέγαση των διευθύνσεων εκπαίδευσης, απομακρυσμένων υπηρεσιών, κτηνιατρείων, σφαγείων κλπ.

Σήμερα η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας ενέκρινε τη διακήρυξη, δηλαδή τον διαγωνισμό για τη μεταφορά των υπολοίπων υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης της περιφέρειας και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις για τα χρονοδιαγράμματα, το αργότερο σε τρεις μήνες θα υπάρξει ανάδοχος ώστε να γίνει και η μετεστέγαση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας.

«Στη συνέχεια σε αυτούς τους χώρους όπου βρισκόταν μέχρι τώρα η Περιφέρεια, έχει σχεδιαστεί να μεταφερθούν οι υπηρεσίες της διεύθυνσης μεταφορών ανατολικής Θεσσαλονίκης που σήμερα βρίσκονται στη Θέρμη. Συνεπώς θα σταματήσουμε να καταβάλλουμε και εκείνα τα μισθώματα και αναμένεται να υπάρξει επιπρόσθετη εξοικονόμηση χρημάτων της τάξης των 150.000 ευρώ το χρόνο» πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Εξάλλου η οικονομική επιτροπή ενέκρινε και τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας για τις ανάγκες του νέου κτιρίου. Διευκρινίσεις για τις υπηρεσίες φύλαξης ζήτησε ο Θανάσης Μπασδάνης, περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια». Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» δήλωσε ότι η φύλαξη δεν πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες με τη διαδικασία των διαγωνισμών. Ενστάσεις λόγω του πρόχειρου χαρακτήρα του διαγωνισμού κατέθεσε από την παράταξη «Συμμετέχω» ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μούρνος.

Το ιστορικό της κατασκευής του νέου κτιρίου

Τον Ιούλιο του 2007 προκηρύχθηκε δημοπρασία επιλογής αναδόχου για την ανέγερση γραφείων που επρόκειτο να στεγάσουν τις υπηρεσίες της τότε νομαρχίας Θεσσαλονίκης και μετέπειτα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 10.200 τμ στην περιοχή Σφαγεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, επί της 26ης Οκτωβρίου. Τον Απρίλιο του 2009 υπεγράφη εργολαβική σύμβαση για την ανέγερση του κτιρίου. Τον Σεπτέμβριο του 2009 εκδόθηκε οικοδομική άδεια και στα τέλη της ίδιας χρονιάς καθορίστηκαν τα ποσοστά και η συμφωνία των μέτρων που θα αναλογούσαν στην περιφέρεια. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 2010 και το νέο κτίριο παραδόθηκε στο τέλος του 2016 ενώ στις αρχές του 2017 ξεκίνησε η μετακόμιση των υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα