Τσίπρας: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης (video)

Τους βασικούς άξονες του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι II» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο το απόγευμα της Δευτέρας 25 Μαΐου.

Την εξειδίκευση ανά τομέα έκαναν οι αρμόδιοι τομεάρχες της Κ.Ο., Εργασίας και Κοινωνικής

Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης ώστε να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος φτωχοποίησης του πληθυσμού της χώρας, αλλά και για να ενισχυθεί η κατανάλωση. Το εισόδημα καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ.

Για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, προτείνεται, επίσης, 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος, αλλά και η απευθείας ενίσχυση από το κράτος για μικρές επιχειρήσεις, που δύσκολα έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

«Με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε live την παρουσίαση:

Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας αφού αναγνώρισε στην κυβέρνηση ότι συντονίστηκε με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα για την υγειονομική κρίση, στην συνέχεια άσκησε κριτική λέγοντας: «Ωστόσο σήμερα ασχολείται μονάχα με το πώς θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Δίνοντας το περίγραμμα της πρότασής του ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση. Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να ‘ρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά». Έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: «Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα». Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση».

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να απομακρύνεται εντελώς από την τάση που υπάρχει πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης όπου η συζήτηση αφορά τρόπους στήριξης της ζήτησης, με άλλοτε δειλά, άλλοτε γενναία σχέδια τόνωσης της ρευστότητας και της κατανάλωσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ. η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δημιουργούνται σε αυτό το πλαίσιο, για να μη διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει στις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία.

Ένας λαός που ανέκτησε τη συλλογική του αυτοπεποίθηση με την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, και με τη σθεναρή του στάση στη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, δεν γίνεται να οδηγείται, και μάλιστα με ταχύτητα, σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αδιανόητο να ενηλικιωθεί μια ακόμα γενιά μέσα στην ύφεση

«Αδιανόητο κοινωνικά και εθνικά επικίνδυνο, να ενηλικιωθεί μια ακόμα γενιά θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες. Είναι θλιβερό για μια χώρα, το μόνο που μπορεί να παρέχει στους νέους ανθρώπους της, στους 20αρηδες, να είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός»

«Οι 20ρηδες του 2012 έτρωγαν ξύλο στην πλατεία Συντάγματος, επειδή διαδήλωναν. Οι σημερινοί 20ρηδες τρώνε ξύλο στην πλατεία της γειτονιάς τους, επειδή απλά βρέθηκαν εκεί», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην παγκόσμια διάσταση της κρίσης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να ‘ρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά. Η πραγματικότητα, όμως, σήμερα παγκοσμίως ορίζει ότι ο μόνος που μπορεί να ρίξει χρήμα στην αγορά είναι το κράτος. Η ιδιωτική οικονομία είναι στη χειρότερη βαριά χτυπημένη ή στην καλύτερη εξαιρετικά διστακτική.»

«Η πρότασή μας ήταν αξιοποιήσιμη και κοστολογημένη»

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «η εικόνα σήμερα στη πραγματική οικονομία, είναι με τρείς προτάσεις, η εξής: Οι επιχειρήσεις δε μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν».

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Και δε μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι», τόνισε.

«Και αναφέρομαι τόσο στις υπάρχουσες επιχειρήσεις όσο και σε αυτές που σχεδίαζαν να ανοίξουν τους επόμενους μήνες. Νεοφυείς επιχειρήσεις, start ups, εταιρείες που ειδικεύονται στο software, εταιρείες από νέους ανθρώπους που μετά από χρόνια είδαν προοπτική σε μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και διαρκή ύφεση.

Ένα νέο κύμα νέων Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών, πάνω που άρχισε να ονειρεύεται και να δημιουργεί, τώρα ετοιμάζεται να κλείσει οριστικά πίσω του την πόρτα. Αυτούς τους ανθρώπους έχουμε στο μυαλό μας, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα Μένουμε όρθιοι. Ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο – κοστολογημένο – με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης», επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρώτη παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ πριν δύο μήνες, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης. «Ήταν η πρώτη φορά, που αξιωματική αντιπολίτευση στον τόπο μας, κατέθεσε στην κυβέρνηση μια συνολική, πλήρη, κοστολογημένη και αξιοποιήσιμη πρόταση».

«Αξιοποιήσιμη και πραγματοποιήσιμη, χάρη κυρίως στην σημαντική παρακαταθήκη που η άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το περίφημο πια «μαξιλάρι» των 37 δις διαθεσίμων στα ταμεία του κράτους. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν αξιοποίησε τη πρότασή μας, αλλά αρνήθηκε ακόμη και να συμμετάσχει σε ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο».

«Σήμερα έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Γιατί ο πυρήνας της πρότασής μας, δεν ήταν μόνο η ποσότητα και η ποιότητα των μέτρων, αλλά και ο χρόνος εφαρμογής τους. Οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής της κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι θα είναι ορατές και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Η ύφεση που θα καταγραφεί το 2020, θα είναι τελικά πολύ μεγάλη. Και με ευθύνη της κυβέρνησης, ακριβώς επειδή δε θέλησε να υιοθετήσει τις προτάσεις μας, θα είναι μεγαλύτερη, πιθανώς η μεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη. Ωστόσο ακόμη και σήμερα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας».

Πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δις ευρώ

«Το «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει τόσο η κρίση όσο και η άρνηση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσει την εργασία και τις επιχειρήσεις. Η διάρκειά του είναι οι τέσσερις επόμενοι μήνες, οι μήνες της επαναφοράς στη λειτουργία της οικονομίας, που συμπίπτουν όμως και με τη τουριστική περίοδο, μια ιδιαίτερη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Και περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δις ευρώ, στοχευμένο όμως σε δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, επιχειρηματία.

Βασικός του άξονας, είναι όπως και στη πρώτη του εκδοχή η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της. Διακρίνουμε λοιπόν τρείς κατηγορίες επιχειρήσεων:

Αυτές τις λίγες που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος. Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο πρώτος αυτός άξονας πρέπει να πλαισιωθεί με ένα παραπληρωματικό άξονα στήριξης του εισοδήματος.

Που αφορά όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες χωρίς όμως αντίστοιχα να μειώνονται οι υποχρεώσεις τους. Όσους παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Αυτό είναι το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που προτείνουμε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όπως πχ στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.

Δεύτερος άξονας της πρότασης μας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων. Τα μέτρα για την εργασία βοηθούν ταυτόχρονα και τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ωστόσο οι ανάγκες τους σε ρευστότητα και κεφάλαια κίνησης είναι εξαιρετικά αυξημένες. Ενώ η αναμενόμενη ύφεση θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες στο κύκλο εργασιών τους.

Είναι λοιπόν απαραίτητο, αν δε θέλουμε την εφαρμογή στην οικονομία της λεγόμενης ‘ανοσίας αγέλης’, δηλαδή την επιβίωση μόνο των ισχυρών επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε αποφασιστικά τη ρευστότητά τους.

Καθώς, δε η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτές, την απευθείας ενίσχυση από το κράτος.

Με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί».

Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

«Επιπλέον αυτών, προτείνουμε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. ¨Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών.

Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε και ρευστότητα για τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων και απομακρύνουμε τον κίνδυνο για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Και τέλος ως επιπρόσθετο μέτρο στήριξης προτείνουμε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Πρόταση που είχαμε εξαγγείλει από πέρυσι, πολύ πριν τον κορονοϊό. Και θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν είχαμε παραμείνει στη διακυβέρνηση.

Πέραν όμως των βασικών αξόνων, το πρόγραμμά μας έχει συγκεκριμένες απαντήσεις για όλους τους κλάδους τη οικονομίας, ειδικότερα δε για αυτούς που πλήττονται περισσότερο.

Έτσι λοιπόν, πέραν των άλλων ενισχύσεων, για τον τουρισμό προτείνουμε επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκ συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

Με αυτόν το τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος τουλάχιστον της εσωτερικής ζήτησης στην τουριστική οικονομία.

Επιπλέον προτείνουμε την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

Όπως αντιστοίχως και για την εστίαση, προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προβλέπουμε τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

Επιπλέον όμως προτείνουμε τη στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ. Ενώ ταυτόχρονα προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, τον καλλιεργητή.

Τέλος το πρόγραμμά μας προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Όχι με μπαλώματα αλλά με στόχο να ενισχύσουμε αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα κερδίσαμε με τις θυσίες μας, δεν ήταν παρά χρόνος προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε μια πιθανή επανάκαμψη της πανδημίας, να έχουμε ένα πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό σύστημα Δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε αποτελεί ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο.

Για να μπορέσουν όλοι οι «εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής», γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας, σε κοινωνικές υπηρεσίες, δήμους και κοινωνικές υποδομές, να εργαστούν με ασφάλεια και με επαρκή μέσα για την οριστική καταπολέμηση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συλλογικών μας αναγκών.

Για να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να επανέλθουν με αυτοπεποίθηση στην επιχείρηση τους και να μην σκέφτονται το ενδεχόμενο λουκέτου. Για να νιώσουν ασφάλεια οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους και για το μέλλον τους. Για να νιώσουν ασφάλεια και να μην αισθάνονται αόρατοι οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, οι στρατηγικοί κλάδοι της οικονομίας μας. Ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση, οι μεταφορές, ο τουρισμός.

Για να φέρουμε πιο κοντά, την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη του αύριο με επενδύσεις και δουλειές για όλους. Στον πυρήνα της λογικής μας, όπως θα καταλάβατε, είναι η ενίσχυση της ζήτησης, δηλαδή η στήριξη των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να βρει ανταπόκριση στις παρούσες συνθήκες η ενίσχυση της ζήτησης, είναι και η ενίσχυση της προσφοράς.

Ίσως, λοιπόν, για πρώτη φορά τόσο έντονα, σήμερα ταυτίζεται το ζωτικό συμφέρον των δυνάμεων της εργασίας με τα συμφέροντα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η επιβίωση όλων των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια ζήτηση και το εισόδημα των εργαζομένων που καταναλώνεται στην αγορά. Αλλά και η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας και διατήρησης των μισθών, εξαρτάται από την δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Η πρότασή μας επίσης δε βρίσκεται έξω από το πλαίσιο των ρυθμίσεων που η μια μετά την άλλη υιοθετούν κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις και τη μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας, κομμάτι της οποίας είναι και η ελληνική. Και παίρνουμε ενεργά μέρος στη διεκδίκηση λύσεων με επίκεντρο την αλληλεγγύη.

Για αυτό και στηρίζουμε κάθε πρόταση αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και αναδιανομής των βαρών υπέρ των πιο αδύναμων κρατών και περιφερειών της Ευρώπης.

Για αυτό και υποστηρίζουμε τη Γαλλογερμανική πρόταση, παρά τις αδυναμίες της, προσδοκώντας τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη της ελληνικής οικονομίας από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τέλος στη λογική της πρότασής μας, δεν είναι η στήριξη δίχως καμία προϋπόθεση. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις με προϋπόθεση όμως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των σχέσεων εργασίας, στο καθεστώς που ήταν πριν από τη κρίση.

Και η ίδια αρχή: Στήριξη αλλά με όρους και προϋποθέσεις, ισχύει και σε ότι αφορά την αναγκαία στήριξη του κράτους σε πληττόμενες μεγάλες και ιδιαίτερα στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, στον τουρισμό, τη βιομηχανία, στις υποδομές και στα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ενεργοποίηση του κράτους προκειμένου αυτές να διασωθούν, αλλά στο βαθμό που αυτό απαιτεί άμεση ανακεφαλαιοποίηση, να υπάρχει αντίστοιχη κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών.

Κάθε πολίτης αυτής της χώρας, με τον ιό να υποχωρεί καθημερινά και τα κρούσματα να λιγοστεύουν, παίρνει θάρρος και δύναμη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το αίσθημα να χαθεί και να συντριβεί ξανά στην απόγνωση της ύφεσης και της ανεργίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει κανένα απολύτως ενδοιασμό να φέρει ξανά την κοινωνία εκεί που την άφησε 6 χρόνια πριν. Εμείς λέμε ότι αυτή η προοπτική δεν είναι μονόδρομος. Αυτή η Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος.

Δεν γίνεται οι 18ρηδες, οι 20ρηδες, οι 30ρηδες να συνεχίσουν να θεωρούν στο επέκεινα, ότι θα ζουν χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές. Δεν γίνεται κάθε μήνα να γράφεις ζημιές και να σου λένε κόψε το λαιμό σου. Δε γίνεται να θες να κάνεις οικογένεια και να δουλεύεις 10ωρα για 480 βασικό. Δεν γίνεται πάντα να υπάρχει μια δικαιολογία για να ζεις χειρότερα. Αλλά ποτέ καμία για να ζήσεις καλύτερα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο λαός μπορεί και πρέπει να ζήσει καλύτερα. Αυτός ο λαός πρέπει να μείνει όρθιος», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Απριλίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε για πρώτη φορά, μαζί με τους τομεάρχες Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας του κόμματος, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», ένα «γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνών, ύψους 26 δισ. ευρώ», για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους…

Την εξειδίκευση ανά τομέα, του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, “Μένουμε Όρθιοι”, έκαναν μετά την παρουσίαση των βασικών αξόνων από τον Αλέξη Τσίπρα, οι αρμόδιοι τομεάρχες Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρθηκε σε παραδείγματα ενίσχυσης που θα συνεπαγόταν για εργαζόμενους και επιχειρήσεις η εφαρμογή των μέτρων του “Μένουμε Όρθιοι”, σε αντιδιαστολή με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αχτσιόγλου: Τα μέτρα για την προστασία της εργασίας

Τα μέτρα του Προγράμματος για την προστασία της εργασίας εξειδίκευσε η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται στην «ακριβώς αντίθετη» κατεύθυνση από την προστασία της εργασίας και επιταχύνει μια πολιτική «που είχε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της». Με συνέπεια, όπως είπε, οι εργαζόμενοι πλέον να έχουν μπροστά τους τρεις δρόμους: Είτε θα μειωθούν οι μισθοί τους κατά 20% (επιδοτούμενη εκ περιτροπής εργασίας). Είτε θα απολυθούν καθώς δεν υφίσταται απαγόρευση απολύσεων. Είτε θα παραμείνουν σε καθεστώς ανεργίας, «καθώς η αναστολή μπορεί να διαρκεί σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και έξι μήνες, με την επιδότηση των 533 ευρώ».

Σημείωσε ότι οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί οφείλουν να σταθεροποιηθούν τουλάχιστον στο σημείο που βρίσκονταν τον Φεβρουάριο του 2020 και «καμία αρνητική μόνιμη ή προσωρινή μεταβολή δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο εργατικό δίκαιο της χώρας με αφορμή την πανδημία».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι πυρήνας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%. Η μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας και αυτονόητα η συγκράτηση της ανεργίας με διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το σύνολο των παρεμβάσεων για την στήριξη της εργασίας ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ και αφορούν τουλάχιστον 1,7 εκ εργαζόμενους και 200.000 επιχειρήσεις.

Σημείωσε συγκεκριμένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1.Για τις λίγες εκείνες επιχειρήσεις που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας: 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος.

2.Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών: επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθού από την επιχείρηση.

3.Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που αρχίζουν να επαναλειτουργούν: επιδότηση 40% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Οι προϋποθέσεις, σε ορισμένες εκ των οποίων αναφέρθηκε η κ. Αχτσιόγλου, για την μεγαλύτερη δυνατή ανταπόδοση αυτών των μέτρων οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξής:

1. Κατάργηση του σχήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας.

2. Κατάργηση του νέου σχήματος εκ περιτροπής εργασίας.

3. Κατάργηση της αναστολής δήλωσης των ωραρίων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας ελέγχων από το ΣΕΠΕ.

4. Ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω της πανδημίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων.

5. Θέσπιση ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζομένων σε αυτή.

6. Εξειδίκευση των κανόνων ασφαλείας και υγείας στην εργασία στις συνθήκες της πανδημίας. Εντατικοποίηση των ελέγχων και εκτεταμένης εμβέλειας ενημερωτική εκστρατεία.

7. Υποχρέωση διατήρησης των συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της κρατικής επιχορήγησης (μετενέργεια).

8. Σαφής απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής).

9. Παράταση ισχύος μέχρι το τέλος του έτους όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ξεκίνησαν να λήγουν τον Μάρτιο του 2020.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη θεσμοθέτηση του «εισοδήματος έκτακτης ανάγκης», αφορολόγητου και ακατάσχετου, το οποίο καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι στον πολιτισμό. αγρότες και πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που μειώθηκαν τα εισοδήματά τους ραγδαία. Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος, είπε, βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Οι ήδη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι δικαιούνται το ποσό που προκύπτει για το νοικοκυριό, αφού αφαιρεθεί το επίδομα ανεργίας που ήδη λαμβάνουν. Το επίδομα αφορά σχεδόν 4 εκατ. άτομα και για διάρκεια 4 μηνών το κόστος του υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Παππάς: Η οικονομία έχει ανάγκη μια “μεγάλη δημόσια παρέμβαση” και όχι “λογική ανοσίας αγέλης”

Για “οδυνηρές επιπτώσεις” των μέχρι τώρα αποφάσεων της κυβέρνησης και για λογική “ανοσίας αγέλης” στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα προειδοποίησε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των επικαιροποιημένων προτάσεων για τις επιχειρήσεις.

“Οι επιχειρήσεις δεν είναι ζόμπι. Οι άνθρωποι της αγοράς δεν είναι μπαταχτσήδες”, τόνισε ο Ν. Παππάς, σημειώνοντας ότι είναι άνθρωποι που επιβίωσαν σε καιρό κρίσης και χρειάζονται την απαραίτητη στήριξη από το κράτος. Σε πρώτη φάση, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ρευστότητας για την αποπληρωμή των βαρών που δημιουργήθηκαν ήδη και την κάλυψη των ζημιών που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Όπως είπε, η τεράστια πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείστηκε από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει ένα κονδύλι 3 δισ. ευρώ για άμεσες και μη επιστρεπτέες ενισχύσεις με προϋπόθεση την διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων για 6 μήνες καθώς και των όρων εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για άμεση ενίσχυση στο ύψος των 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, από 2.000 ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις έως 100.000 ευρώ, σημειώνοντας πως πρόκειται για “απλό κανόνα” σε αντίθεση με τους “δαιδαλώδεις κανόνες που απέκλεισαν τη μεγάλη πλειοψηφία από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής“.

Συγχρόνως, επισήμανε ότι η αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις ήταν 1 δισ ευρώ, ενώ τελικά έφτασε το μισό ποσό και μόλις 50.000 επιχρήσεις, ενώ υποστήριξε πως με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο ποσό των επιδοτήσεων θα επιστρέψει στα δημόσια ταμεία. Στη συνέχεια πρότεινε ένα πρόγραμμα εγγυήσεων αντίστοιχο του “Ηρακλή”, στη βάση της αξιοποίησης του εργαλείου της αναπτυξιακής τράπεζας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Όπως είπε, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι “απογοητευτικά” αφού ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ωφεληθεί είναι μόλις 2.000 και η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να φτάσουν τις 10.000. Το πρόγραμμα εγγυήσεων αυτό, πρότεινε να καλύψει σε ποσοστό από 80 έως και 100% δάνεια για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σε τομείς όπως την εστίαση, τον τουρισμό, τα εμπορικά καταστήματα και άλλες εποχικού χαρακτήρα.

Επιπρόσθετα κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει άμεσα το “έτοιμο νομοσχέδιο” που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μικροπιστώσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες. Επίσης, στα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6% (από το 24% ή το 13% ανάλογα τον ισχύοντα συντελεστή– με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά, λόγω της μείωσης του τζίρου τόσο από τα μέτρα περιορισμού του συνωστισμού όσο και από τη μειωμένη ζήτηση.Όσον αφορά τον τουρισμό, αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης ενός προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ που θα καλύψει κλιμακωτά, με εισοδηματικά κριτήρια, έως 2.500.000 πολίτες και στην επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου με επιπλέον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αναστολή του τέλους διαμονής για την τρέχουσα χρονιά με κόστος 30-40 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τον αγροτικό τομέα, πρότεινε άμεσα μέτρα ύψους 300 εκατ. \ευρώ προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του αλιέα αλλά και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής, ο Ν. Παππάς τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησής τους, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ενώ στηλίτευσε ως “ανεξήγητη επιλογή” της κυβέρνησης το γεγονός ότι “έχουν παγώσει”. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να επανεκκινήσει και το πρόγραμμα Φιλόδημος προκειμένου να επιστρέψει η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στα επίπεδα που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κλείνοντας, ο τομεάρχης Οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η οικονομία έχει ανάγκη μια “μεγάλη δημόσια παρέμβαση” και όχι την “αδράνεια” και τη λογική “ανοσίας της αγέλης”.

Τσακαλώτος: Δεν πρέπει να αφήσουμε την ύφεση να ξεφύγει

Την αποδόμηση των μέτρων 24 δισ. της κυβέρνησης επιχείρησε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναλύοντας παράλληλα τις προτάσεις χρηματόδοτησης που περιέχονται στο πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι2.

Όπως είπε, η ΝΔ θεωρεί “σοβαρή πολιτική” τα μέτρα 24 δισ. που πρότεινε, ενώ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει ξαφνικά για “λεφτόδεντρα”. Συγκεκριμένα, επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά τα 24 δισ. ουσιαστικά δεν υπάρχουν, αναλύοντας πως τα μέτρα που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση και δεν δημιουργούν απαιτήσεις σε επιχειρήσεις και άτομα είναι μόλις 8,5 δισ., εκ των οποίων τα 2 δισ. αφορούν τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας. Πλέον αυτών, υπολογίζονται, όπως είπε, άλλα 2 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και 3,1 δισ. που αφορούν εγγυήσεις και αναστολές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση πως περιμένει ότι οι πληττόμενοι από την κρίση επιχειρηματίες και πολίτες θα έχουν “λεφτόδεντρα” για να τα ξεπληρώσουν. Για τα υπόλοιπα, σημείωσε πως η κυβέρνηση υπολογίζει την θεωρητική “θετική επίδραση” των μέτρων καθώς και μέτρα 4 δισ. που θα πάρει στο μέλλον.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε και πάλι στο μαξιλάρι των 37 δισ. που έχει αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κάποιο μέρος τους για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλους τρόπους χρηματοδότησης, όπως την προγραμματισμένη έκδοση νέων τίτλων από τον ΟΔΔΗΧ αλλά και τον αναπροσανατολισμό των ΕΣΠΑ ή και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν αποφασιστεί ήδη, όπως το SURE. Σε αυτό το σημείο, επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει πίεση προκειμένου η κατανομή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων να γίνει ανάλογα με την ανάγκη που έχει η κάθε χώρα, έτσι ώστε να πάρουν περισσότερα χρήματα οι χώρες του νότου. Ο Ε. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτεταμένα και στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνοντας πως κανείς μπορεί να δει το ποτήρι “μισογεμάτο” αλλά και “μισοάδειο”. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η γαλλογερμανική πρόταση προκαλεί τρεις “ρωγμές” στην υπάρχουσα κατάσταση, καθώς: αφορά μεταβιβάσεις πόρων και όχι δάνεια, προτείνει η κατανομή να γίνει με βάση τις ανάγκες και όχι το ΑΕΠ και τέλος περιλαμβάνει μια σχετική αμοιβαιοποίηση του κόστους.

Ωστόσο, ο Ε. Τσακαλώτος αναφέρει ως αρνητικά την αντίδραση των τεσσάρων χωρών που κατέθεσαν αντιπρόταση χωρίς τις τρεις καινοτομίες και ότι τα ποσά είναι μικρά σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Μ. Βρετανία. Επίσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, υποστηρίζει μεν τις θέσεις Μακρόν και Μέρκελ, αλλά όχι με “φανατισμό και αυταπάρνηση”, ενώ υπογράμμισε πως με αυτόν τον τρόπο οι χώρες του νότου θα έχουν πολύ μεγάλο χρέος σε σχέση με το Βορρά και γι’ αυτό χρειάζεται μια “προοδευτική συμμαχία” σε Ελλάδα και Ευρώπη προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Κλείνοντας, ο Ε. Τσακαλώτος τόνισε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως βασικό στόχο τη συγκράτηση της μείωσης του ΑΕΠ, καθώς μόνο έτσι θα αποφευχθεί να μπει η χώρα και πάλι στο φαύλο κύκλο “ύφεση, μεγάλο χρέος, μέτρα”. “Δεν πρέπει να αφήσεις την ύφεση να ξεφύγει” είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως “οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι απάντηση σε καμία ερώτηση”.

Ξενογιαννακοπούλου: Εννέα παραδείγματα ενίσχυσης από το «Μένουμε Όρθιοι»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασε εννέα παραδείγματα που, όπως είπε, «αναδεικνύουν την εφαρμογή των μέτρων που προτείνουμε, σε αντιδιαστολή με τα μέτρα που εφαρμόζει ή εξαγγέλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας υπολογίσει την ενίσχυση που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο και σε κάθε επιχείρηση». Στα παραδείγματα, τα ποσά αφορούν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

-Ειδικότερα, για αυτοαπασχολούμενο που διατηρεί γραφείο εκτός της οικίας του ή κατάστημα, παντρεμένος με 1 παιδί με περσινό καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ του αναλογεί συνολική ενίσχυση 5.900 ευρώ. Συγκεκριμένα: 2.000 ευρώ από μη επιστρεπτέα ενίσχυση, 2.800 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, 1.100 ευρώ από την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Αντίθετα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, «προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά κι αυτή είναι ασαφής και άγνωστη, δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιους αφορά και πόσο”.

-Για την περίπτωση δικηγόρου με έδρα την κατοικία του, παντρεμένη χωρίς παιδί, με περσινό καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, η συνολική ενίσχυση που του αναλογεί, με βάση τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι 3.500 ευρώ : 2.400 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης και 1.100 ευρώ από την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Από τα μέτρα της ΝΔ η μόνη πρόβλεψη είναι η μείωση προκαταβολής φόρου που είναι άγνωστη, είπε.

-Για την περίπτωση εργαζόμενης σε πληττόμενη επιχείρηση που μπαίνει σε εκ περιτροπής εργασία, με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε «καμία μείωση του εισοδήματός της» και θα είχε «προστασία της θέσης και των όρων εργασίας της». Με τα μέτρα της κυβέρνησης, είπε, θα έχει «μείωση του μισθού της κατά 20%».

-Στην περίπτωση ενός εποχικά εργαζόμενου με 2 παιδιά, του αναλογούν 3.200 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με τα μέτρα της κυβέρνησης 1.920 ευρώ από επιδόματα ανεργίας.

-Σε καλλιτέχνη εργαζόμενη με 2 παιδιά που δεν θα καταφέρει να βρει δουλειά Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, με βάση το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ της αναλογούν 3.200 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, ενώ από τα κυβερνητικά μέτρα 1.000 ευρώ από πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας “που μέχρι στιγμής είναι γενική εξαγγελία”.

-Στην περίπτωση επισφαλώς εργαζόμενου άγαμου χωρίς παιδιά, του αναλογούν 1.600 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως «κανένα έσοδο» από την κυβέρνηση.

-Για κτηνοτρόφο παντρεμένο με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000 ευρώ , με βάση το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ του αναλογούν συνολικά 5.000 ευρώ : 3.200 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, ενίσχυση με βάση μέσο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση: 1.800 ευρώ . Με βάση τα κυβερνητικά μέτρα, είπε, του αναλογεί συνολικά 720 ευρώ από την ενίσχυση με βάση μέσο εκτιμώμενο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

-Σε επιχείρηση εστίασης με 10 εργαζόμενους με 12.000 ευρώ κέρδη το 2019, αναλογεί με βάση το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Κάλυψη 40% του μισθού και 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του: 28.500 ευρώ, μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%: 1.440 ευρώ , μη επιστρεπτέα ενίσχυση:20.000 ευρώ , ενίσχυση ζήτησης λόγω μειωμένου ΦΠΑ στο 6% και ενίσχυση ζήτησης λόγω πακέτου εσωτερικού τουρισμού. Σύνολο 49.940 ευρώ, συνολική καθαρή (χωρίς δάνεια) ενίσχυση 49.940 ευρώ. Με βάση τα κυβερνητικά μέτρα, είπε ότι δεν θα έχει «καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης αφού για όσες ώρες ο εργαζόμενος εργάζεται ο επιχειρηματίας καλύπτει εξ ολοκλήρου τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων», μείωση προκαταβολής φόρου είναι άγνωστη, ενίσχυση ζήτησης (αλλά μικρότερη) λόγω μειωμένου ΦΠΑ για καφέ και αναψυκτικά στο 13%, επιστρεπτέα προκαταβολή: 8.000 ευρώ. Σύνολο 8.000 ευρώ , αλλά 0 ευρώ σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης.

-Ακόμη, για επιχείρηση Λιανικής/Χονδρικής με 4 εργαζόμενους με μηδενικά κέρδη το 2019 που ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις και η ιδιοκτήτρια είναι έγγαμη με 2 τέκνα, η συνολική ενίσχυση και το σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης, με βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν 18.880 ευρώ : 3.200 ευρώ από το βασικό εισόδημα έκτακτης ανάγκης, κάλυψη του 40% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του: 7.680 ευρώ, μη επιστρεπτέα ενίσχυση: 8.000 ευρώ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ανέφερε, “καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης, επιστρεπτέα προκαταβολή 4000 ευρώ, σύνολο 4.000 ευρώ και μηδενικό σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης”.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε ότι από τα εννέα παραδείγματα αναδεικνύεται «σαφής και καθοριστική διαφορά με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Χαρίτσης: Πίσω από τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικές ζωές και πραγματικές ανάγκες

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε τη σημασία αυτών των παραδειγμάτων, «γιατί μας κάνουν να θυμηθούμε κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι πίσω από όλες τις δημοσιονομικές αναλύσεις και τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, πάντα υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικές ζωές και πραγματικές ανάγκες». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε «τους εκατοντάδες εκπροσώπους επαγγελματικών και συνδικαλιστικών ενώσεων και παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν στις τηλεδιασκέψεις που έγιναν για να φτάσουμε στη σημερινή παρουσίαση».

Πρόσθεσε ότι η δουλειά θα συνεχιστεί, σχολιάζοντας ότι «και σήμερα δείξαμε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να μείνουμε πραγματικά όρθιοι».

Keywords
τσιπρας, video, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, χωρα, αλέξης τσίπρας, κοινωνικος τουρισμος, συριζα, μαΐου, αμεα, live, ελλαδα, νεα δημοκρατια, σθεναρή, ups, software, συγκεκριμένο, δις, τραπεζες, νέα, ΦΠΑ, προσφορες, σημαίνει, συμμετοχή, θες, υφίσταται, σεπε, οαεδ, επιδομα, οδδηχ, αεπ, ηπα, ιαπωνια, μερκελ, χρεος, επιδοματα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, εκτακτο επιδομα, ωραριο καταστηματων, καθαρα δευτερα, ηρακλης, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, συνταγμα live, απολυσεις στο δημοσιο, εργοσημο, τραπεζα της ανατολης, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βασεις 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, αφορολογητο 2020, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, χωρες, αεπ, αμεα, δανεια, δουλεια, δωρεαν, εδρα, εργασια, εργαλεια, ζαππειο, ηπα, θαρρος, ισπανια, ιταλια, ξυλο, οδδηχ, οικονομια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σεπε, σημερινη, υφεση, υψος, ups, αγορα, αλληλεγγυη, ανεργια, αξονας, αξονες, απλα, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γιατροι, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δις, δοθει, δρομος, δικτυα, δυναμικο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκστρατεια, ενεργα, εργα, εξι, επενδυσεις, επιδομα ανεργιας, εστιαση, ευθυνη, ευκλειδης, ευρωπη, ζομπι, ζωτικο, ιδια, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, υφίσταται, θεσεις εργασιας, θες, εικονα, κεφαλαιο, κυμα, λειτουργια, λογο, μαΐου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μυαλο, νεα γενια, νικο, νοικοκυριο, νοσοκομεια, παντα, οικογενεια, ουσιαστικα, ουσιαστικο, παιδι, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, ποτα, προγραμματα, πορτα, ρυθμιση, σαφης, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σθεναρή, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, ταση, τεως, τουρισμος, υψηλη, φορα, χειροτερα, χρημα, χρονος, ωρες, ανηκει, ασφαλεια, δουλειες, εφαρμογη, εννεα, ιδιαιτερα, κομματι, μεινει, μπροστα, πακετο, πηγες, σημαίνει, software, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα