Μείωση αφορολόγητου: Πεδίο αντιπαράθεσης αλλά εκτός Βουλής – Ψηφίστηκαν οι Κώδικες

Χωρίς την αντιπολίτευση ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής ΔικονομίαςΑπούσα η αντιπολίτευση από τη διαδικασίαΓια κίνδυνο να ματαιωθεί ουσιαστική μεταρρύθμιση που έρχεται στη Βουλή μετά από δεκαετίες, έκανε λόγο ο Καλογήρου«Η αντιπολίτευση κάνει τα πάντα για να κερδίσει με κάθε τρόπο η επικοινωνία την πολιτική ουσία» υπογράμμισεΚάλεσμα στην αντιπολίτευση για ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητουΔεν προσέρχονται ΝΔ
– ΚΙΝΑΛ

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διαδικασία συζήτησης των Κωδίκων (Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από την οποία είχαν αποχωρήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Ποτάμι που τηρεί θετική στάση απέναντι στο σχέδιο νόμου.

Τη συζήτηση έκλεισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ξανασκεφτούν τη στάση τους και να προσέλθουν, έστω στην αυριανή συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.

Ο κ. Καλογήρου, αφού υπογράμμισε ότι οι Κώδικες είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδρομής, δηλαδή, του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που επεξεργάστηκαν τις μεταρρυθμίσεις, απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε πολιτική σκοπιμότητα. «Τα πάντα στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, της ιδιοτέλειας, της επικοινωνίας. Να κερδίσει με κάθε τρόπο η επικοινωνία την πολιτική ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, προβλέποντας ότι πολλοί από τους απόντες της σημερινής διαδικασίας, που δεν θέλουν να αναλάβουν τη «δημοκρατική ευθύνη» και να τοποθετηθούν για τους ποινικούς Κώδικες, θα μπορούν την επόμενη ημέρα της ψήφισης τους, να δημιουργήσουν όποιο παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας τους εξυπηρετεί και να επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Απόντες και αποχωρήσαντες

Νωρίτερα, στη συζήτηση για τους Κώδικες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, ενώ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν τη κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική και αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απέρριψε «το πολιτικό αφήγημα», όπως το χαρακτήρισε, «για μη πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να συνεχίσει να ασκεί, εκ του Συντάγματος, τα καθήκοντά της», τονίζοντας ότι η στάση αυτή κινδυνεύει να συμπαρασύρει τη σημερινή συζήτηση για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που έρχεται στη Βουλή μετά από δεκαετίες.

Έμφαση έδωσε στο έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που συστάθηκαν το 2015 και ήταν, απολύτως αντιπροσωπευτικές, όπως είπε, ενώ τόνισε ότι μέσα από τη διαβούλευση φάνηκε να διαμορφώνεται μία ευρύτερη συναίνεση.

Ο κ. Καλογήρου επικαλέστηκε δημόσιες δηλώσεις πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΚΙΝΑΛ, που είχαν ζητήσει να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση και τόνισε ότι έγιναν συζητήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων για να αποσαφηνιστούν τα όλα τα ζητήματα.

«Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που έγιναν λήφθηκαν υπόψη -και μετά από όλη αυτή τη δυναμική της απαραίτητης συναίνεσης για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση που έρχεται μετά από επτά αιώνες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα- βρισκόμαστε σήμερα σε μια καινούργια κατάσταση με ένα πολιτικό ζήτημα περί δήθεν μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της Βουλής να νομοθετήσει», επισήμανε ο κ. Καλογήρου, ενώ σημείωσε ότι σε τυχόν διακοπή αυτής της συναινετικής διαδικασίας, θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Κάλεσμα Παπαθεοδώρου σε Καλογήρου να αποσύρει το νομοσχέδιο

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι πέρα από τη μεγάλη πολιτική ευθύνη που έχει δεν πρέπει να συνδέσει το όνομά του με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τις δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου.

«Αυτά τα νομοθετήματα χρειάζονται μεγάλες πολιτικές συναινέσεις για να μεταφέρονται και ως μήνυμα στη κοινωνία», είπε και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να προωθήσει τους κώδικες, προφανώς, δεν θα περίμενε μέχρι την έσχατη στιγμή της διάλυσης της Βουλής γιατί έτσι διαμορφώνεται ένα προεκλογικό κλίμα όξυνσης. Είναι ακατάλληλος ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου δεν υπάρχει ικανός χρόνος να διαμορφωθούν μεγαλύτερες συναινέσεις. Αν θέλατε να τις δημιουργήσετε υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος. Όμως επιλέξατε να το φέρετε τελευταία στιγμή σε περίοδο που ήδη ο πρωθυπουργός προκήρυξε εθνικές εκλογές. Είναι μια περίοδος που ούτε η αναγκαία νηφαλιότης στο διάλογο υπάρχει ούτε και η απαραίτητη συναίνεση. Δεν είναι απλά μια διολίσθηση του Συντάγματος ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αλλά και δείγματα κακοποίησης του θεσμού καθυποτάσσοντάς τον στις πολιτικές σας σκοπιμότητες. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα σε προηγούμενο χρόνο να ολοκληρωθεί η συζήτηση με νηφαλιότητα και συναίνεση την καταστήσατε μια διαδικασία πολιτικών διευθετήσεων. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό.

Καταγγέλλουμε την παρελκυστική αυτή διαδικασία να ψηφιστεί σε μια μέρα, δεν θα συμμετάσχουμε, αποχωρούμε και χρειάζεται να το ξαναδούμε σε ύστερο χρόνο μετά τις εκλογές. Οι ποινικοί και δικονομικοί Κώδικες είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να υποτάσσεται σε σκοπιμότητες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία με μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους πρόθυμους βουλευτές».

«Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει ούτε την απαράδεκτη fast track διαδικασία ούτε το αντιδραστικό περιεχόμενο των κωδίκων»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο 1.000 άρθρων λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής για να το περάσει με «απαράδεκτες fast track διαδικασίες». Υποστήριξε ακόμα ότι έχει «αμερικανόπνευστες διατάξεις» που προσβάλουν τα θεμελίωση ανθρώπινα δικαιώματα και τόνισε ότι, ενώ θα μπορούσαν να συζητηθούν με άνεση οι νέοι Κώδικες και να ψηφιστούν, η κυβέρνηση επέλεξε τις « fast track διαδικασίες».

Δεν έρχεται ούτε για το αφορολόγητο στη Βουλή η ΝΔ

Πέραν τούτου, πεδίο αντιπαράθεσης, στο προαναφερθέν πλαίσιο καταγγελιών της ΝΔ για έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης, έχει αποτελέσει τις τελευταίες ώρες το ζήτημα της τροπολογίας που αναμένεται να εισάγει η κυβέρνηση σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου, όπως αυτό έγινε γνωστό στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, στην ΕΡΤ1.

Όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, την τελευταία ημέρα της Βουλής θα ψηφιστεί η σχετική τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

Για όλα αυτά κάλεσε την αντιπολίτευση να έρθει στη Βουλή και να τα ψηφίσει, διαφορετικά να εξηγήσει στον ελληνικό λαό την αποχή της.

Κάλεσμα απηύθυνε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Είχε βουίξει ο τόπος ότι παρακαλούσατε να μη μας αφήσουν να ακυρώσουμε τα μέτρα της δίδυμης μείωσης, του αφορολογήτου και των συντάξεων, τα οποία είχατε ενσωματωμένα στο πρόγραμμά σας», είπε ο Νίκος Παππάς στον «γαλάζιο» συνομιλητή του, Κωστή Χατζηδάκη.

ΝΔ: Το αφορολόγητο για εμάς είναι δεδομένο ότι διατηρείται

«Πριν λίγες εβδομάδες καταθέσαμε εμείς την ίδια τροπολογία και ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να την ψηφίσει. Έχει δεσμευτεί η ΝΔ ότι, ανεξαρτήτως το τι πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα το νομοθετήσουμε εμείς μέσα στον Ιούλιο, ώστε θα εφαρμοστεί από 1/1/2020, άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να συμμετάσχουμε σε αυτό το θέατρο που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός» υπογράμμισε σχετικά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

Υπογράμμισε ότι «το αφορολόγητο για εμάς είναι δεδομένο ότι διατηρείται. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι διατηρούμε το αφορολόγητο» για να προσθέσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πιεζόμενος, μόνο τότε έρχεται και κάνει τα ελάχιστα που οφείλει στον ελληνικό λαό για τα μεγάλα βάρη της ανικανότητας της οικονομικής του πολιτικής από το 2015 μέχρι σήμερα».

ΚΙΝΑΛ: Ο Τσίπρας σύρθηκε τώρα να ψηφίσει πρόταση που είχαμε καταθέσει εμείς

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά με μια λιτή δήλωσή της κατέκρινε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τη δέσμευσή του να καταργηθεί το αφορολόγητο.

«Ο κ. Τσίπρας μπροστά στον πανικό του, σύρθηκε τώρα να ψηφίσει την πρόταση που ήδη από καιρό έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης του αφορολόγητου, που ο ίδιος είχε νομοθετήσει.Οι πολίτες καταλαβαίνουν», σχολίασε η κ. Γεννηματά.

Keywords
Τυχαία Θέματα