«Μεγάλο επενδυτικό έργο το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι», τόνισε ο Σπίρτζης

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, αναφέρθηκε στην κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα μεγάλο επενδυτικό έργο που έχει ισχυρό αναπτυξιακό βάρος για τη Κρήτη αλλά και όφελος για το δημόσιο συμφέρον.

Παράλληλα, προανήγγειλε βελτιωτικές αλλαγές για τις αποζημιώσεις σε όσους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και απαλλοτριώνονται πάνω από 75% των οικοπέδων τους λόγω του νέου αεροδρομίου.

Κλείνοντας στην επιτροπή

Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΔΗΣΥ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για παλαιοκομματικού τύπου λογική.

Έκανε λόγο για ισχυρά οφέλη που κατάφερε να εξασφαλίσει το ελληνικό δημόσιο από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

– Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης διπλασιάστηκαν τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και ανέρχονται στο 2% του τζίρου του αεροδρομίου.

– Αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία του αεροδρομίου και γίνεται ισχυρή η παρουσία του, η οποία φθάνει στο 45%.

– Απαγορεύεται η μεταβίβαση μετοχών που κατέχει το Δημόσιο κάτω του 35%.

– Ενσωματώθηκαν στο έργο και στη σύμβαση, η κατασκευή των οδικών συνδέσεων του αεροδρομίου.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «ολοκληρώθηκε το 90% των απαλλοτριώσεων, και με αυτό τον τρόπο δεν θα πληρώσει ο έλληνας πολίτης ούτε ένα ευρώ αποζημιώσεις προς τον παραχωρησιούχο, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που 10 χρόνια μετά δεν είχε προχωρήσει ούτε το 50% των απαλλοτριώσεων».

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολέμιος του έργου για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, αντέτεινε ότι «κάθε λογικός άνθρωπος θα ήταν αντίθετος με τους όρους και τις προβλέψεις εκείνου του διαγωνισμού, όπως και για άλλες παραχωρήσεις που δέσμευαν τη χώρα, όπως έγινε με το Ελληνικό, τους μεγάλους οδικούς άξονες και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».

«Συγχαρητήρια για τη συνέπεια και τη γνώση σας που τελειώσατε τα έργα, όπως τις παραχωρήσεις των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, 15 χρόνια μετά την συμβασιοποίηση τους. ΝΔ και ΔΗΣΥ δεν προχώρησαν μεγάλα έργα υποδομών γιατί λειτουργούσαν με ψηφοθηρική τακτική παλαιοκομματικού τύπου», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Εμείς προβλέψαμε το 34% να είναι αμεταβίβαστο από το ελληνικό δημόσιο. Μη σπάσει ο διάολος το ποδάρι και βγείτε κυβέρνηση -που ποτέ δεν θα βγείτε- και πουλήσετε και αυτό το αεροδρόμιο όπως κάνατε με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Ούτε ψητός στο Σύνταγμα δεν θα συμφωνήσω εγώ με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια όπως προσπαθήσατε να πείσετε».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, υποστήριξε ότι από το 2015 υπήρξε τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης για επανεκκίνηση έργων που είχαν βαλτώσει και πρόσθεσε ότι η ΝΔ που τα άφησε αραχνιασμένα δεν μπορεί πολιτικά να το αποδεχτεί, ενώ θα έπρεπε κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα έργο να κοιταχτεί στον καθρέφτη.

«Καλωσορίζω τον υπουργό στον κόσμο της ελεύθερης αγοράς, και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο της πραγματικότητας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πολέμιος του έργου στο Καστέλι», σχολίασε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την τελευταία 4ετία οι επενδύσεις έχουν εξαφανιστεί και τα έργα υποδομής έχουν περιοριστεί κατά πολύ, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση ήταν πολέμιος και εμπόδιζε όλες τις εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος και την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά από τη Cosco.

«Θέλει θάρρος και αξιοπρέπεια να αναγνωρίζεις τα λάθη σου», επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

«Εμείς ξεκινήσαμε το έργο για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ενώ εσείς ήσασταν απέναντι. Πώς γίνεται σε ένα έργο, προϋπολογισμού 850 εκ. ευρώ, να κατεβαίνει στο διαγωνισμό μόνο μία κοινοπραξία; Διαγωνισμός μόνο με έναν ενδιαφερόμενο δεν είναι διαγωνισμός», τόνισε, ενώ εξέφρασε ανησυχίες ότι το κόστος του έργου θα αυξηθεί κατακόρυφα στη συνέχεια.

«Η ΝΔ αυτό το έργο το θέλει. Το σχεδιάσαμε και θέλουμε να το δούμε ολοκληρωμένο, αλλά έχουμε ένα έργο με έκπτωση 40% και η εμπειρία δείχνει ότι η πολύ μεγάλη έκπτωση που αρχικά δίνεται, εξανεμίζεται στη συνέχεια μέσω αναθεώρησης συμβάσεων, εργολαβιών και αύξησης κόστους», υποστήριξε.

Ακόμα, ο κ. Καραμανλής τόνισε τον κίνδυνο, «το υφιστάμενο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης να γίνει ένα νέο “Ελληνικό”», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για ενδεχόμενες καθυστερήσεις υλοποίησης του έργου στο Καστέλι.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου, επεσήμανε ότι «στόχος όλων πρέπει να είναι πώς το έργο θα προχωρήσει, σωστά, με σεβασμό στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και να εξυπηρετεί στο μέγιστο τις αναπτυξιακές ανάγκες της Κρήτης».

«Θα πρέπει να στηρίζεται σε αλήθειες κι όχι σε ψέματα, προπαγάνδα ή ψευδαισθήσεις», ανέφερε ο κ. Κεγκερόγλου και επιτέθηκε, τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ισχυρίζονται πως το έργο είναι δικό τους, ενώ το κόμμα που υιοθέτησε το 2003 την πρόταση της τοπικής κοινωνίας, ήταν, όπως υπογράμμισε, το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρξει έγκαιρα μελέτη αξιοποίησης του υφιστάμενου αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”», τονίζοντας ότι «η αρνητική εμπειρία του Ελληνικού λέει πολλά».

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου, αλλά και να εξεταστεί το θέμα των απαλλοτριώσεων, ιδίως για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ χαρακτήρισε «κομπογιαννίτικα τα περί ανταποδοτικών τελών 2%».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επιτέθηκε τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης και τον τοπικό δήμο, ότι παίζουν το παιχνίδι των επιχειρηματιών και ότι υπερασπίζονται μία επένδυση ληστρική.

«Αυτή η δήθεν επενδυτική όαση θα είναι κόλαση για τους εργαζόμενους. Εκπροσωπείτε τα συμφέροντα του επιχειρηματία και θυσιάζετε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συμφέροντα των κατοίκων του Καστελίου», συμπλήρωσε.

Την αντίθεσή του για την δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, που όπως υποστήριξε, θα κοστίσει πολύ ακριβά, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης, προτείνοντας την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» με κατασκευή λοξού αεροδιαδρόμου. Δήλωσε μάλιστα, πως άμα γίνει ονομαστική ψηφοφορία, εκείνος θα καταψηφίσει.

Απαντώντας στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης αντέτεινε ότι «έχουμε και εμείς τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες», ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι το νέο αεροδρόμιο θα κοστίσει ακριβά, αντιτείνοντας ότι θα έχει συνολικό κόστος 500 εκ. ευρώ, όταν τα μέτρα επέκτασης του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη κόστισαν 250 εκ. ευρώ.

«Είναι σεβαστές οι ανησυχίες, αλλά υπάρχουν και τουριστικά συμφέροντα και συμφέροντα ανταγωνισμού. Εμείς είμαστε πραγματικά περήφανοι που ένα τέτοιο έργο προχωράει στην Κρήτη», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα