Έρχονται 4.200.000 αντιγριπικά εμβόλια – Τι ισχύει για τα παιδιά, ποιοι έχουν προτεραιότητα (video)

«Ο πλανήτης συγκλονίζεται από μία πανδημία και πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν ή δεν μπορούν» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, με αφορμή την έναρξη συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων.

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Live | Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό – Υπουργείο Υγείας.

Gepostet von Υπουργείο Υγείας am Montag, 28. September 2020

«Ο καλύτερος

τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός» συνέχισε ο κ. Κικίλιας προτρέποντας τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, να πλένουν τα χέρια τους, να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, ενώ ζήτησε συγκεκριμένα από όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην κάνουν το λάθος και δεν εμβολιαστούν.

«Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη. Ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς. Στη χώρα μας προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που αναφέρονται αναλυτικά στη σχετική εγκύκλιο» σημείωσε και διευκρίνισε «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, τόνισε ότι «πρέπει να εμβολιαστούν όσα πάσχουν από κάποιο νόσημα, όποια έχουν στο περιβάλλον τους μωρό λίγων μηνών ή άλλο ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

Με βεβαίωση γιατρού το αντιγριπικό εμβόλιο

Δέκα χιλιάδες φαρμακεία σε όλη τη χώρα χορηγούν και φέτος δωρεάν το εμβόλιο της γρίπης του οποίου η συνταγογράφηση ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα και ήδη, εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρείται μεγάλη λίστα αναμονής από πολίτες που φοβούνται ότι λόγω ελλείψεων δε θα μπορέσουν να προμηθευτούν εμβόλιο.

Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, για να κάνει κάποιος το αντιγριπικό εμβόλιο απαιτείται βεβαίωση από γιατρό. Τόνισε επίσης ότι «με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά ιχνηλάτηση για το ποιοι και πότε εμβολιάζονται έτσι ώστε να υπάρχει ενημερωμένος φάκελος. Αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να κάνει το οικογενειακό περιβάλλον παιδιού κάτω των έξι μηνών, αλλά όχι το ίδιο το παιδί».

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό πρέπει να δοθεί στους άνω των 65 και στους ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
-Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
-Μεταμόσχευση οργάνων
-Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
-Χρόνια νεφροπάθεια
-Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
-Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
-Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή
αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από
γρίπη.
-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν
άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
-Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων,
στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό
ιδρυμάτων κ.ά.).
-Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που
έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

Keywords
Τυχαία Θέματα