Με τις θέσεις της Ελλάδας ο Νίμιτς στην ΠΓΔΜ – Οι αντιδράσεις από τα Σκόπια

Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΔΓΜ την 1η ΦεβρουαρίουΑναμένονται με ειδικό ενδιαφέρον οι πρώτες τοποθετήσεις της γείτονος χώραςΤο όνομα που φέρεται να κερδίζει έδαφος στην ελληνική πλευρά είναι το «Republika GornaMakedonija»Αντίδραση από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στη συνέντευξη ΚοτζιάΔημιουργική και παραγωγική η συνάντηση Κοτζιά – Νίμιτς

Με τις θέσεις της Ελλάδας ο

ειδικός διαμεσολαβητής έφθασε στα Σκόπια το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου και αναμένεται την Πέμπτη να ξεκινήσει μία σειρά κρίσιμων επαφών για την ονομασία της πΓΔΜ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάθιου Νίμιτς την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ και αναμένονται με ειδικό ενδιαφέρον οι πρώτες τοποθετήσεις της γείτονος χώρας.

Αναλυτικότερα, 0 κ. Νίμιτς θα έχει αύριο, Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Παράλληλα, την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονας χώρας προκάλεσε η ανακοίνωση του έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, ότι θα κατατεθεί ένα σχέδιο συμφώνου από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης: Με τον Κοτζιά συναντάται ο Νίμιτς – Σχέδιο συμφώνου με την πΓΔΜ γνωστοποίησε ο ΥΠΕΞ

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Δείτε επίσης: Αντιδράει το σκοπιανό ΥΠΕΞ στην κατάθεση θέσεων από την ελληνική κυβέρνηση (video)

Η ελληνική θέση

Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων- όπως είχε ξεκαθαρίσει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα που φέρεται να κερδίζει έδαφος είναι το «Republika GornaMakedonija».

Δημιουργική και παραγωγική η συνάντηση Κοτζιά – Νίμιτς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε «δημιουργική και παραγωγική» τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το Σκοπιανό.

Δείτε επίσης: Κοτζιάς: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα – «Είναι η ώρα των αποφάσεων» τόνισε ο Νίμιτς (video)

Μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Νίμιτς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο ΥΠΕΞ εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.

Νίμιτς: Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρoβλήματος».

Δείτε επίσης: Συνάντηση Κουμουτσάκου – Νίμιτς στην Αθήνα (εικόνες)

Keywords
Τυχαία Θέματα