Με μειώσεις φόρων απαντά ο Μακρόν στα «Κίτρινα Γιλέκα»

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα και να κάμψει τις πολύμηνες διαδηλώσεις του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου πως θα εξετάσει περαιτέρω μειώσεις φόρων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο.

Είναι η δεύτερη προσπάθεια του να κατευνάσει τις διαδηλώσεις. Η πρώτη, μία δέσμη μέτρων, ύψους

10 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον περασμένο Δεκέμβριο δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ναι μεν το 60% των Γάλλων θέλουν να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, το 50% όμως βλέπει ακόμα θετικά το κίνημα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε πως θέλει μια «σημαντική» μείωση στον φόρο εισοδήματος για τη μεσαία τάξη, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την περιστολή των κυβερνητικών δαπανών και την κατάργηση ορισμένων επιστροφών φόρων για τις επιχειρήσεις, όμως οι Γάλλοι θα πρέπει, επίσης, να εργαστούν περισσότερο.

«Οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διότι ζουν περισσότερα χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας πως θέλει να αυξήσει τον χρόνο που οι Γάλλοι καλούνται να συμβάλουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, προτού συνταξιοδοτηθούν.

Όπως σημείωσε, οι επιπλέον μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να ανέλθουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε μετά την κορύφωσή αυτών τον Νοέμβριο, το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία για 23ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ναι μεν το 60% των Γάλλων θέλουν να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, το 50% όμως βλέπει ακόμα θετικά το κίνημα.

Η σημερινή απάντηση του Γάλλου προέδρου είναι καρπός του τρίμηνου εθνικού διαλόγου, που διεξήγαγε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μακρόν συζήτησε θέματα όπως η υψηλή φορολογία έως η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Εντούτοις, σήμερα, επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη εφαρμόσει.

«Αναρωτιέμαι: Θα έπρεπε να σταματήσουμε όλα όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια; Άραγε πήραμε τον λάθος δρόμο; Πιστεύω (ότι έγινε) ακριβώς το αντίθετο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την πρώτη της προεδρίας του στο Ελιζέ.

Ο ίδιος τόνισε πως «λυπάται» καθώς ενδεχομένως έδωσε την «αίσθηση» πως ήταν «σκληρός», «κάποιες φορές άδικος» προς τους Γάλλους.

(ΜΕ Πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα