Πώς γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε Πειραιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα (video)

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε Πειραιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως στα Δωδεκάνησα, με το κρύο να είναι τσουχτερό, λόγω του «Ηφαιστίωνα».

Χοροστατούντων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών

και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Πειραιά και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τελέστηκε το πρωί με κάθε λαμπρότητα στην Ιερό Ναό της Αγ. Τριάδος στον Πειραιά, η πανηγυρική θεία λειτουργία των Θεοφανείων και η τελετή αγιασμού των υδάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απελευθέρωσε τρία λευκά περιστέρια που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ενώ πριν είχε στείλει το δικό του μήνυμα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή ρίψης του τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά για τον αγιασμό των υδάτων και συγκεκριμένα στην προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνας Πειραιώς. Στο σημείο βρίσκονταν τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία απέδωσαν τιμές στην τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού.

Μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Υποβρυχίων Καταστροφών, απόστρατοι και εν ενεργεία, βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον Σταυρό.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του μετά το πέρα της τελετής, είπε ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Τόνισε ότι «το 2020 μπορεί και πρέπει να είναι έτος ανάπτυξης για όλους, έτος μεταρρυθμίσεων, αποκατάστασης της μεσαίας τάξης και της κοινωνικής συνοχής». Ο Υπουργός Ναυτιλίας ευχήθηκε στους ναυτικούς της πατρίδας μας να ταξιδεύουν σε ήρεμες θάλασσες και διαβεβαίωσε ότι «γίνονται όσα πρέπει ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στις πατρίδες τους και στις οικογένειές του όσοι κρατούνται παράνομα».

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης απηύθυνε θερμό χαιρετισμό σε όλους τους Έλληνες ανά την υφήλιο. «Να τους ευχηθώ καλή δύναμη στους δύσκολους καιρούς που περνάμε» τόνισε ο κ. Τραγάκης. Ανέφερε ότι οι συνθήκες αυτή την περίοδο στην περιοχή μας είναι αρκετά δύσκολες και ευχήθηκε όλοι με συναίνεση στη βουλή να προσφέρουν για το καλό του ελληνικού λαού.

«Περισσότερο φως στους ανθρώπους και στους πολιτικούς» ευχήθηκε με δήλωσή της, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Να προστατεύουσε το σπίτι μας τη Γη και την ειρήνη» ανέφερε και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.

Ο βουλευτής Πειραιά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ευχήθηκε καλή χρονιά, δύναμη και ψηλά το ηθικό, για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας. «Μπροστά στις δυσκολίες που περάσαμε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» τόνισε.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι η γιορτή των Θεοφανείων είναι μία από τις σημαντικές στιγμές της Χριστιανοσύνης και ευχήθηκε αυτή η χρονιά να είναι φωτισμένη για όλους τους Έλληνες. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχήθηκε χρόνια πολλά και θεία φώτιση και πρόσθεσε: «Αυτή η ημέρα να είναι μέρα της επανεκίνησης για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την υγεία όλων».

Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης είπε ότι σήμερα είναι μία σημαντική μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία, την πατρίδας μας και τον Πειραιά και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με υγεία. «Είμαι σίγουρος ότι το 2020 θα είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους», πρόσθεσε.

Στη θεία λειτουργία των Θεοφανείων και στην τελετή ρίψης του τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά παρέστησαν επίσης ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύρχος Νικόλαος Τσούνης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύρχος Θεόδωρος Κλιάρης και βουλευτές των κομμάτων.

Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη η αγιασμός των υδάτων στη Δεξαμενή

Στην Αδριάνειο Δεξαμενή τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στην Αθήνα, παρουσία του Δημάρχου της πόλης, Κώστα Μπακογιάννη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, συνοδευόμενος από την 7χρονη κόρη του Ολυμπία και μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αλλά και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Σπύρο Καρανικόλα, προσήλθαν στη Δεξαμενή λίγι πριν από τις 11:00.

Την περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Δημόπουλος, ενώ παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της ΔΕΡΑ και δημοτική σύμβουλος Αθήνας, Νίκη Αραμπατζή. Νωρίτερα ο κ. Μπακογιάννης παραβρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Κολωνάκι, όπου τελέστηκε η Δοξολογία για τα Θεοφάνεια.

Με τσουχτερό κρύο τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη – «Φέτος βούτηξα για τον πατέρα μου»

Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των Θεοφανείων, πιστοί τιμώντας την ημέρα έπεσαν να πιάσουν τον σταυρό. Η ρίψη του Σταυρού έγινε στα νερά του Θερμαϊκού στο ύψος της Αγ. Σοφίας όπου έχει στηθεί ήδη η εξέδρα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, 20 τολμηροί βούτηξαν να πιάσουν τον σταυρό και κολύμπησαν παρά το ψύχος, που έχει φέρει η κακοκαιρία «Ηφαιστίων», η οποία σαρώνει τη χώρα. Για πρώτη φορά βούτηξε και ένας 14χρονος, ο οποίος ήρθε μόνιμα στην Ελλάδα με την οικογένειά του από τη Γερμανία. «Φέτος βούτηξα για τον πατέρα μου», τόνισε…

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων και είδαν τους κολυμβητές να πιάνουν τον σταυρό. Στην άκρη βρίσκονταν διασώστες καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό.

Όπως αναφέρει το «thestival», τον σταυρό έπιασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο 36χρονος, Μιχάλης Αποστολίδης, ο οποίος βούτηξε για 16η χρονιά. Ο άντρας που τα κατάφερε και έπιασε τον Σταυρό, μόλις τον έπιασε φώναξε «Μαμά». Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη η θεία λειτουργία με παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

Το «Γυάλα – Γυάλα στην Ερμιόνη

Στην Ερμιόνη αναβίωσε ξανά το έθιμα του «Γυάλα – Γυάλα» με τα παιδιά που είναι έτοιμα να πάνε Στρατό, να πέφτουν στη θάλασσα για τον Σταυρό, ενώ το προηγούμενο βράδυ έχουν… ξυπνήσει την περιοχή, γλεντώντας και σε μαγαζί, όπου και ήπιαν για να… ζεσταθούν:

Με λαμπρότητα ο εορτασμός και στα Δωδεκάνησα

Με κάθε λαμπρότητα και υπό καλές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο εορτασμός των Θεοφανείων.

Στην πόλη της Ρόδου η τελετή ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου και περίπου στις 11.00 το πρωί, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων, των Ιερών Εξαπτέρυγων, του χορού των ιεροψαλτών, του κλήρου, των επισήμων αρχών και φορέων, αλλά και του κόσμου, πραγματοποιήθηκε στην προβλήτα πίσω από την Περιφέρεια δέηση και έγινε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα για τον καθαγιασμό των υδάτων, ενώ άγημα της 95 ΑΔΤΕ απέδωσε τις ενδεδειγμένες τιμές.

Πάνω από 25 συνολικά άτομα, δήλωσαν συμμετοχή για να βουτήξουν, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες.

Οι θαρραλέοι του Ηρακλείου – Δεν έκαναν πίσω παρά το τσουχτερό κρύο

Αψήφησαν το κρύο και τη βροχή και βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το σταυρό, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Την τελετή αγιασμού υδάτων τέλεσε ο επίσκοπος Κνωσού. Περισσότεροι από 14 κολυμβητές έπεσαν στα παγωμένα νερά και έπιασαν τον σταυρό. Ανάμεσα στους τολμηρούς και μία γυναίκα. Ο κόσμος που συμμετείχε στον αγιασμό των υδάτων ήταν ελάχιστος λόγω των καιρικών συνθηκών. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίο.

Γενναίοι βούτηξαν με κρύο και με δέκα μποφόρ στη Λήμνο

Με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και με τους ανέμους να φτάνουν ακόμη και τα δέκα μποφόρ γιόρτασαν τα Θεοφάνεια στη Λήμνο.

Ο αγιασμός των υδάτων στη Μύρινα και τα χωριά έγινε κανονικά με τους πιο γενναίους να αψηφούν και το κρύο και τον αέρα. Στην Μύρινα τελέστηκε χοροστατουντος του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιεροθέου.

Εικόνες από τα Ιωάννινα:

Φωτογραφίες από τα Τζουμάρκα, όπου είναι ξανά όρθιο το γεφύρι της Πλάκας:

Φωτογραφίες από το Ναύπλιο και τη Νέα Κίο:

Εικόνες από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Φωτογραφίες από το Παλαιό Φάληρο:

Εικόνες από τον Σκαραμαγκά:

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, thestival)

Φωτογραφίες: intimenews.gr, eurokinissi.gr

Πηγή: Πώς γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε Πειραιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα (video) - altsantiri

Keywords
πειραιας, αθηνα, θεσσαλονικη, ελλαδα, video, Καλή Χρονιά, βαγγέλης μαρινάκης, περιφέρεια αττικής, σταυροι, βουλη, νεα δημοκρατια, φως, συριζα, ολυμπιακος, μαρινακης, ολυμπια, αδτε, συμμετοχή, κρητη, ιωαννινα, νέα, απε-μπε, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, στρατος, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, χρονια πολλα, γιορτη σημερα, ξανα, βουλευτες, περιφέρεια αττικής, γερμανια, γυναικα, δωδεκανησα, εξεδρα, θαλασσα, ναυπλιο, νησια, πειραιως, υγεια, υψος, φως, αγημα, αδτε, απε, απε-μπε, βαγγέλης μαρινάκης, βραδυ, βροχη, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, δριτσας, εγινε, εθιμα, ειπε, εκκλησια, ενεργεια, ερμιονη, ετος, η τελετη, θεια λειτουργια, ηθικο, κυβερνηση, λευκα, λειτουργια, λημνο, νικη, μπε, οικογενεια, ορθοδοξια, παιδια, παε ολυμπιακος, παλαιο φαληρο, πλοια, πρωι, ριψη, σιγουρος, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σπιτι, τις δυσκολες στιγμες, τρια, φαληρο, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, μποφορ, δοξολογια, ευστρατιου, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, θαλασσες, θεια, θετικα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα