Με επαναστατικό «άρωμα» η πασχαλινή κάρτα του Τσακαλώτου

Ένας πίνακας του μεξικανού ζωγράγου Ντιέγκο Ριβέρα συνοδεύει τις πασχαλινές ευχές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο λόγος για τον πίνακα «απελευθέρωση του Peon», τον οποίο επέλεξε ο κ. Τσακαλώτος για την πασχαλινή του κάρτα, στέλνοντας «θερμές ευχές και σκέψεις για κάθε καλό, προσωπικό και συλλογικό».

Στον πίνακα φαίνονται επαναστάτες να καλύπτουν το σώμα ενός αγρότη που ξυλοκοπήθηκε από τσιφλικάδες και αφέθηκε να πεθάνει. Στο βάθος, ο καπνός υποδηλώνει τις επαναστατικές

πυρκαγιές που καίνε ένα μισητό σύστημα εκμετάλλευσης στο Μεξικό τον 20ο αιώνα.

Όπως αναφέρει ο ant1news.gr, ο σπουδαίος μεξικανός ζωγράφος, με το εν λόγω έργο του, δικαιολογεί τη μεξικανική επανάσταση ως αντίδραση στην αδικία των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

Η χριστιανική απεικόνιση παραπέμπει στην Αποκαθήλωση του Χριστού. Με την αναφορά στη χριστιανική σκηνή θρήνου, ο Ριβέρα εκφράζει τη στιγμή του θανάτου ως ελευθερία από μια ζωή καταπίεσης, την «απελευθέρωση του Peon».

Πριν από τη Μεξικανική Επανάσταση, οι χασιέντες – τεράστια αγροτικά κτήματα πλούσιων Μεξικανών ή αλλοδαπών – κυριαρχούσαν στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο της χώρας.

(Με πληροφορίες από το ant1news.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα