Μαθαίνουμε τι είναι και γιατί πρέπει να προτιμούμε τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια

Όλοι γνωρίζουμε ότι η (υπερ)χρήση πλαστικών παγκοσμίως αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος. Τα νούμερα είναι άκρως απογοητευτικά, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 χρόνια για να διαλυθεί στη θάλασσα.

Τα πλαστικά, που είναι συνθετικά πολυμερή, χρησιμοποιούνται δεκαετίες καθότι έχουν χαμηλό κόστος και μεγάλη ανθεκτικότητα. Μεγαλύτερο όμως και από την ανθεκτικότητά τους είναι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η χρήση τους, για κατανάλωση προϊόντων μικρής διάρκειας όπως ένας καφές, έχει οδηγήσει στο να αποτελούν το 1/3

του όγκου των απορριμμάτων.

Σκεφτείτε ότι κάθε άτομο, αναλογικά, χρησιμοποιεί περίπου 100 κιλά πλαστικού ετησίως…

Πλαστικό που ρυπαίνει το περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο χώμα δεν μπορούν να διασπάσουν μια πολυμερική αλυσίδα που αποτελείται αποκλειστικά από άτομα άνθρακα.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η απαιτητική ανάγκη αντικατάστασης των κοινών πλαστικών με νέα, πρωτοπόρα υλικά που έχουν την ίδια λειτουργικότητα, ενώ είναι παράλληλα φιλικά προς το περιβάλλον. Και εδώ ερχόμαστε στην εμφάνιση των λεγόμενων βιοαποικοδομήσιμων ή βιοδιασπώμενων πλαστικών (biodegradablepolymers).

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η βιοδιάσπαση δεν εξαρτάται μόνο από την πρώτη ύλη παραγωγής τους, αλλά και από τη σύνθεσή τους. Για αυτό μπορεί να προέρχονται από φυσικά ή από συνθετικά πολυμερή.

Τα «περιβαλλοντικά διασπώμενα πολυμερή» χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το μηχανισμό διάσπασής τους.

Συγκεκριμένα υπάρχουν τα:

Βιοδιασπώμενα (διασπώνται υπό ειδικές συνθήκες ζύμωσης, σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και βιομάζα).

Κομποστοποιήσιμα (μπαίνουν στον κάδο κομποστοποίησης μαζί με τα υπόλοιπα οργανικά απορρίμματα για την δημιουργία λιπάσματος- κομπόστ).

Υδρο-βιοδιασπώμενα (διασπώνται μέσω υδρόλυσης και είναι εκείνα που περιέχουν άμυλο ή παράγωγά του σε υψηλό ποσοστό).

Φωτο-διασπώμενα (διασπώνται μόνο με την επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας).

Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος δημιουργίας προϊόντων με παρόμοιες φυσικές και μηχανικές ιδιότητες με τα συμβατικά πλαστικά που παράλληλα μειώνει τη μόλυνση του περιβάλλοντος όπως επίσης και το πρόβλημα στο χώρο απόθεσης των απορριμμάτων.

Αποτελεί δηλαδή ή θα έπρεπε να αποτελεί μονόδρομο για τις εταιρείες παραγωγής τους και ασφαλώς για τις εταιρείες (που είναι σχεδόν το σύνολο της αγοράς) που κάνουν χρήση αυτών.

Μία καθημερινή συνήθεια που έχει η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι η αγορά κάποιου ροφήματος όπως για παράδειγμα ο αγαπημένος μας καφές.

Ειδικότερα στη χώρα μας, ο κρύος καφές είναι μέρος της σύγχρονης παράδοσης που δεν εγκαταλείπεται ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Σκεφτείτε λοιπόν πόσους καταναλώνετε τον χρόνο και μετά σκεφτείτε πόσες συσκευασίες έχετε πετάξει στα σκουπίδια…

Στο πλαίσιο αυτό μιας αλλαγής ως προς μία πιο «πράσινη» συνήθεια, είναι η αντικατάσταση του πλαστικού με βιοδιασπώμενο καλαμάκι.

Τι είναι όμως τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια;

Είναι καλαμάκια που μπορούν να γίνουν λίπασμα.

Δεν χρειάζεται καν να ανακυκλωθούν. Είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα που σημαίνει ότι άπαξ και τοποθετηθούν σε κομποστοποιητή, ο χρόνος διάσπασής τους είναι 8 εβδομάδες, μετά από τις οποίες μετατρέπονται σε λίπασμα.

Ο λόγος είναι ότι το βασικό συστατικό τους είναι το PLA (βιοδιασπάσιμος πολυεστέρας που παράγεται από φυτικό άμυλο), το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες, όπως το άμυλο καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμου.

Συνεπής σε αυτές τις σύγχρονες περιβαλλοντικές επιταγές είναι η αλυσίδα everest, η οποία από τη Δευτέρα κατάργησε το πλαστικό καλαμάκι, αντικαθιστώντας το με καλαμάκι βιοδιασπώμενο, φιλικό προς στο περιβάλλον. Αυτό την κάνει την πρώτη αλυσίδα που περνά σε μία τόσο δραστική και πρωτοποριακή κίνηση στο χώρο της εστίασης.

Η εταιρεία, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, όχι απλά πιστεύει αλλά και υλοποιεί επιλογές για τη διαρκή βελτίωση στους τομείς της συσκευασίας, της ανακύκλωσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής διαχείρισης. Κινήσεις που μας βρίσκουν τουλάχιστον σύμφωνους και που ελπίζουμε να αποτελέσουν παράδειγμα για το σύνολο του κλάδου σε μια εποχή που ο πλανήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Με χαρά μαθαίνουμε ότι η επένδυση των Everest σε πιο «πράσινες» επιλογές έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια με μία σειρά από πρωτοβουλίες.

Τον τελευταίο καιρό συγκεκριμένα, η μεγάλη αυτή αλυσίδα έχει προχωρήσει στις παρακάτω κινήσεις:

Σταδιακή αντικατάσταση του πλαστικού αναδευτήρα με αντίστοιχο ξύλινο.Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στα καταστήματα (ποτήρι bamboo, θερμός, υφασμάτινη τσάντα) για αποφυγή συσκευασιών μιας χρήσης.Σταδιακή τοποθέτηση στα καταστήματα ειδικών κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά.Συστηματική συλλογή λαδιού τηγανίσματος από εξειδικευμένη εταιρία η οποία τα χρησιμοποιεί στη συνέχεια για την παραγωγή βιοντήζελ (περίπου 40 τόνοι λαδιού ετησίως).Διαρκής παρακολούθηση και στοχευμένες παρεμβάσεις βελτίωσης δεικτών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και κατανάλωσης νερού (όπως χρήση λαμπτήρων led κ.α.).

Η εταιρεία όμως δεν σταματάει εκεί. Προτείνει και προσκαλεί τους πελάτες της να συμμετέχουν σε αυτήν την αλλαγή στάσης απέναντι σε καθημερινές συνήθειες, σε αυτή δηλαδή την προσπάθεια για ένα καλύτερο και πιο «πράσινο» αύριο για όλους.

Συγκεκριμένα, προτείνει ο πελάτης να φέρει το δικό του ποτήρι για να του σερβίρει τον καφέ του, κάνοντας έκπτωση 0,10€ στο ρόφημα της επιλογής του, ως μία κίνηση επιβράβευσης συμμετοχής στον σκοπό.

Επίσης, του ζητάει να αναρωτηθεί αν χρειάζετει πράγματι κάποιο αναλώσιμο όπως το καπάκι ή τον αναδευτήρα. Του ζητάει ουσιαστικά να γίνει συμμέτοχος σε μία πιο «πράσινη» καθημερινότητα και εν τέλει πιο «πράσινη» ζωή.

WaytogoEverest!, που λένε και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξωνες, ευχόμενοι η εταιρεία να συνεχίσει αυτές τις δράσεις/επιλογές που δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δέσμευση και τις πρωτοβουλίες των everest σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, επισκεφθείτε το wegogreen.everest.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα